Dua tiga hari lepas balik drpd ofis seperti biasa agak kepenatan dan agak lewat sampai rumah. Sampai depan rumah tengok ada barang dalam plastik disangkutkan ke pagar. Seikat pisang di dalamnya...dah tak tahu pula nama pisang ni...agak besar dan panjang2..bukan pisang tanduk, bukan pisang Raja tapi tak tahu pisang apa..selalu juga jumpa pisang ni tapi tak tahu nama. Ia mirip bentuk pisang nangka.
Dalam hati berbisik..Allahu siapalah pula pemberinya kali ini. Selalu juga ada org sedekah barang makan seperti pisang dan rambutan juga pulut kuning dan beberapa lagi..selalunya disangkut di pagar..mungkin bila dipanggil tak ada org di rumah atau panggilan tidak didengar dari dalam rumah.
Saya terus mendoakan kebaikan jua buat individu atau jiran yang memberi dan bersedekah ini. Moga dimurahkah rezekinya dan dikabulkan Allah apa jua doa dan niatnya dalam memberikan sedekah ini. Diberi keberkatan dan rahmat berpanjangan oleh Allah. Amiin YRA
Setelah dua tiga hari pisang ni diletakkan di atas meja, maka hari ni berjumpa weekend, makanya pisang ni saya transform kan kepada menu istimewa, menu yang sangat disukai oleh saya dan seisi keluarga iaitu cekodok pisang atau ore kelate panggil sebagai jepput pise...ada sabdu cket bila menyebutnya..hehe.
Pisang yang lima biji ni saya guna dua biji saja unk buat jepput..ada tiga biji lagi tak tahu lagi nok buat gapo..pise makin lebu (meranum), sehari dua saja lagi boleh bertahan. Makanya perlu cepat2 fikir la nok buak gapo pulokss..
Makanya menjadilah hidangan jepput. Sangat sedap pise ni dibuat jepput. Mungkin sebab pisang dah masak meranum, bila dilenyek tu elok aje lembutnya...masuk tepung, gula dan sedikit garam, juga sedikit saja air dlm 10ml saja.
Jepput ni saya ada sukatan standardnya untuk saya pastikan jepput ni tidak tersalah keras...buat jepput ni mesti kena lembut dan tidak berminyak dan melekat di kuali selepas digoreng. Walaupun dilihat mudah tapi perlu ada skill nya untuk buat adunan dan cara nak balik2kan jepput ni masa digoreng sbb adunannya lembik..tersalah balik mmg akan ia akan pecah drpd bentuknya tu dan pasti akan melekat di kuali.
Sukatan saya seperti berikut:
Satu biji pisang (saiz standard mcm pisang awak atau pisang abu) bersamaan dengan satu sudu besar tepung. Manakala gula pula bersamaan satu sudu besar unk dua biji pisang. Jadinya bila saya buat 3 biji pisang saiz panjang (mewakili dua biji pisang abu), saya masukkan 6 sudu besar tepung dan diekstrakan dua sudu besar lagi, juga tiga sudu besar gula (tidak merumbu, hanya separas sudu tu saja). Gulanya jgn terlebih sebab nanti adunan melekat di kuali pula semasa goreng. Jika terkurang pula, dah tawar la pulok jepput kita. Caranya..lenyekkan pisang dan gula juga sedikit garam hingga hancur dan sebati dulu. Then blh masuk tepung. Agak2 adunan ya..jika adunan nampak lembik..blh tambah sedikit lagi tepung.
Masa nak goreng tu, pastikan minyak dah panas..jika minyak tak panas nanti adunan ni akan melekat di kuali dan bentuk jepput yang bulat tu kan pecah dan melekat di kuali...dah jadi huru hara pula bentuknya dan buat kita stress nanti tgok "kehancuran" jepput dale kuali.. Hehe
Makanya done hasilnya...
Alhamdulillah.
RZH
Comments
Post a Comment