Skip to main content

Biskut Semperit Klasik...

Hmmmmm...

Bila teringat nak makan biskut semperit ni makanya kita buatlah. Kebetulan ada masa sikit due something yang tidak dapat dielakkan..jadi ada cukup masa untuk masuk dapur. Bagi mereka yang suka buat biskut raya, mmg membuat biskut ni sangat mudah, semesek jah ore kelate kata...tapi bagi yang tak suka buat kuih raya or tak berminat, maka sudah pasti la membuat biskut ni jadi payah.

Masa saya awal belasan tahun dulu memang jenis suka baking. Biskut semperit ni memang biskut wajib buat bila setiap kali raya tiba. Kalau dulu2 tu semperit klasik saja yang top. Masa tu belum ada lagi semperit susu. Biskut semperit ni memang ever green...tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas. Tetap mengungguli la pendek kata gak. 

Kalau ditanya kepada saya yang mana satu saya suka, of coz jawapannya semperit klasik ni banding dgn semperit susu. Tapi both ada kekuatan dan keunikan rasa yang tersendiri, terpulang kepada masing2 punya citarasa ya.

Skrg ni kuih2 raya ni tidak semestinya kita jumpa masa hari raya saja..hari2 biasa pun boleh dibuat...dekat kedai pun banyak dijual. Bila rasa teringin nak makan makanya kita buat atau beli saja. Cumanya kdg2 bila beli di kedai tak kena pula dengan selera kita, jadinya buat sendiri adalah lebih baik. Boleh terapi sekali bagi yang suka membaking...hehe.

Okey jom kita tgok resepi saya untuk semperit klasik ini.

Bahan2:
Sebuku butter (250g)
1/2 cawan gula icing/gula castor
1 biji kuning telor
1 cawan gandum
1 cawan tepung jagung
2 cawan kastard
1 sudu kecil essence vanila

Jika adunan masih lembik, boleh tambah satu dua sudu tepung gandum ya.

Cara2:

1. Pukul butter dan gula dengan spatula atau senduk kayu saja. Sampai sebati saja dan blh masuk kuning telur dan essence vanila. Tak perlu sampai kembang memadai sebati saja. Inj untuk mengelakkan biskut jadi kembang bila dibakar nanti.

2. Bila ketiga bahan dah sebati, boleh masukkan semua tepung, iaitu tepung jagung dan tepung kastard diikuti tepung ganduk secara sedikit2 dan gaul dengan tangan hingga sebati.

3. Bila semuanya sudah sebati, biarkan Seketika dalam 10-15 minit adunan. Tutup adunan ya supaya tidak cepat mengeras.

4. Kemudiannya boleh lah adunan diterap dengan acuan semperit. Letakkan ceri di atasnya.

5. Kuih semperit dibakar api atas bawah selama 15-20 minit pada suhu 150C.

Selamat mencuba...pasti sedap!

Saya kongsikan beberapa gambar biskut semperit ni.



RZH






Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe