Skip to main content

Citer Sate Tulang...




Malam tadi saje turun jenjalan ke Port Dickson (PD)... "jalan2 kosong" aje. Lama tidak ke sini...kesibukan dan kekangan masa juga keadaan kesihatan  menjadi faktor tak berjalan2 sgt.

Kalau dulu2 PD ni mmg tempat rutin berbengkel dan berkursus...sampai kami semua boleh hafal la semua hotel kat area PD ni...hehe...antaranya Hotel Bayu Beach Resort, Regency Hotel, Avillion Admiral Cove, Corus Paradise, Lexis Hotel, Thistle Hotel, Glory Beach Resort, PNB Ilham Resort, dan pelbagai lagi. 

Di sini antara pilihan tempat kami berbengkel...namun kini sudah sekian lama tidak ke sini bagi tujuan bengkel atau kursus. Perubahan polisi dan langkah penjimatan adalah antara faktor bengkel dan kursus jarang sekali diadakan di luar.

Malam tadi bersama famili sekadar "round2" saja sambil melihat suasana malam, merasai bayu laut dan secara tidak langsung "menjenguk kenangan lama" sambil plan untuk dinner sekali sebenarnya...😁

Sepanjang dalam kereta semasa di PD, teringat pula kenangan2 yang pernah dipahat di sini...di semua hotel tempat berbengkel memang ada kenangannya tersendiri. Dalam hati berbisik "fuhhh, terlalu byk kenangan yang ditinggalkan di sini, ada sbhgnnya masih segar dalam ingatan dan ada sbhgnnya telah samar2 antara ingat dan lupa"...

Dalan perjalanan pulang,  Mr. Husbang singgah di medan selera di simpang tiga berdekatan dgn Kem RAMD...berubah banyak medan ini...banyak warung2 yang ada dengan menu istimewa masing2...yang paling menarik adalah menunya  yang pelbagai... memang banyak pilihan dan makanan pula pada saya memang sedap dan sesuai dengan citarasa saya.

Di samping makan nasi dgn lauk-pauk yang dipesan...kami mencuba sate di warung "Sate Tulang Mak Dayang"....kami mencuba sebab tertarik dengan namanya sate tulang tu... masa parkir kereta lagi saya ternampak tulisan "sate tulang" di warung ni...dalam hati saya berbisik "dah bagaimana pula sate tulang ni" dalam hati saya ingatkan sate tulang yg kita buat sup tu...tapi macam pelik la pula...takkan pula tulang tu dijadikan sate...hehe

Rupa2nya sate tulang mak Dayang ni adalah sate ayam yang dipotong ikut saiz mcm dalam gambar ni tapi potong dengan tulang2nya sekali diperap dengan rempahnya dan dibakar......wahhh mmg sedap dan berbaloi..perapannya sedap dan kuahnya sgt sedap....bagi penggemar sate ayam mmg wajib cuba (saya tak suka sangat ayam, tapi saya test rasa dia saja) dan saya pasti anda akan suka....mmg best!

Sekadar perkongsian santai,
RZH
30 Sept 2019

Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe