Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Sambal Kelapa Nasi Himpit Cara Kelantan
















Sambal kelapa ni memang terkenal di Kelantan. Zaman saya kanak-kanak dulu, sambal kelapa ni memang pelengkapnya dengan nasi himpit. Arwah nenek saya dulu memang berniaga di kantin sekolah. Jadi salah satu menu rutin dan tetap adalah nasi himpit dengan kuah kacang dan dilengkapkan dengan sambal kelapa ni. Kebanyakan orang tua dulu-dulu memilih untuk makan nasi himpit dengan sambal kelapa ni sahaja tanpa kuah kacang. Mereka selalunya minta supaya kuah tidak dicampurkan sekali dengan sambal tu. Ada juga yang suka kuahnya dicampur sekali dengan sambal tu, macam gambar di bawah.




Tapi dunia sekarang ni, menu-menu sebegini perlahan-lahan sudah semakan 'pupus', kecuali di kawasan yang betul-betul di kampung-kampung di Kelantan yang masih ada lagi yang membuatnya. Kalau di kampung saya sudah jarang sekali peniaga membuatnya untuk dimakan bersama nasi himpit kuah kacang. Mungkin kerana penyediaannya yang agak rumit sedikit menjadikan lama-kelamaan orang muda-muda zaman sekarang lebih memilih untuk tidak lagi meneruskan budaya sambal kelapa ini. Saya percaya di beberapa tempat di belah utara, dan selatan juga mungkin di Pantai Barat, ada yang juga membuat sambal kelapa ini, tapi dengan versi masing-masing, dan saya pasti memang tak sama dengan sambal yang orang Kelantan makan dengan nasi himpit ni...

Justeru, untuk tidak menu ni hilang dan pupus begitu saja, biarlah saya kongsikan di sini cara-cara membuatnya. Mungkin ada kalangan pembaca yang masih berminat dengan menu ini dan ingin cuba membuatnya. Pada saya, sambal kelapa ni memang sangat sedap..boleh dimakan begitu saja dengan nasi juga, di samping dengan nasi himpit yang wajibnya.

Suka juga untuk saya maklumkan, di Kelantan juga ada beberapa jenis sambal kelapa ya. Sambal kelapa khusus untuk nasi kerabu lain pula cara membuatnya, khusus untuk inti roti atau kuih ketayap, itu lain pula caranya..dan beberapa lagi la. Yang saya kongsikan di sini yang khusus untuk nasi himpit ya. Sambal kelapa untuk nasi kerabu dan lain-lain tu nanti kita kongsi di entri yang lain ya.

Bahan-bahan:

1. Ikan sardin 2 ekor (ore kelate panggi ikan Selaye). Pilihan ikan yang lain adalah kembung atau selar (ikan selar boleh digunakan kalau ada ahli keluarga yang ada gout). Jangan guna ikan selaye sebab ikan selaye sangat bisa dengan orang berpenyakit gout. Tapi kalau nak lebih sedap rasanya, memang kena guna ikan selaye la sebab isi ikan ni lebih manis dan lemak untuk dibuat sambal.

2. Kelapa dua biji 

3. Bawang merah 7 ulas

4. Halia setengah inci (sedikit sahaja)

5. Serai (saya tak taruk sebab nanti pecahan serai tu berserabut dalam sambal kelapa..tak payah taruk la)

6. Gula melaka/nise dua keping (ini memang wajib)

7. Gula sesudu besar


Cara-cara membuatnya:

1. Cuci bersih ikan dan toskan. Jangan lupa berselawat setiap kali kita memasak di dapur, terutamanya masa cuci bahan mentah, terutamanya yang berdarah ni. Cara ini sebenarnya secara tidak langsung menghilangkan hanyir kepada bahan mentah tadi.

2. Ikan direbus dalam 5 minit. Masuk dua tiga keping asam keping dan sesudu garam, juga air paras tenggelam ikan.

3. kelapa digoreng dengan api perlahan sehingga keperangan dan paling penting kena betul2 garing. Nak tahu kelapa dah garing, bila dipegang rasanya daah keras dan rangup. Biarkan seketika. Kelapa ini kemudiannya perlu ditumbuk lumat. Seakan macam kita buat kerisik tu, tapi jangan lumat sangat sampai pecah minyak seperti nak buat kerisik ya. Sekadar sudah lumat, maka sudah memadai.

4. Bawang merah dan halia ditumbuk lumat (mohon jangan blend ya)...memang kena tumbuk kot manapun, tak boleh malas-malas buat sambal kelapa ni, dia memang berseni cket...hehehe. 

4. Bila dah lumat, masukkan nise tadi, tumbuk hingga jadi sebati dan macam berair cket, kemudiannya masukkan sedikit gula dan satu sudu teh garam. Bila gula dah hancur dan sebati, masukkan ikan rebus yang telah dipisahkan dari tulangnya (ambil isi sahaja). Tumbuk sehingga sebati dan berpalut elok antara keduanya.

5. Bahan pada perkara 4 digaul sebati dengan kelapa yang telah ditumbuk lumat tadi. Kemudiannya, adunan ini ditumbuk sekali lagi untuk sebatikan elok antara kelapa dan rencah bawang dan ikan tadi. Semasa membuat proses ini kebersihan sangat kena jaga. Ini penting untuk sambal kelapa kita tahan lama dan tidak cepat rosak dan berkulat. Pantangnya adalah jangan sekali2 disentuh dengan tangan, digaul dengan tangan, atau "dipeta'-peta'' dengan tangan ya, apa saja mesti guna sudu. Sambal ni boleh tahan sehingga sebulan kalau disimpan dalam peti sejuk. Kalau berada di luar peti sejuk, boleh tahan dalam empat lima hari juga. Tapi realitinya takkan sampai empat lima hari la, sebab cepat habis...hehehe.

Okey, maka siaplah sambal kelapa kita seperti gambar di atas, dan boleh dihidangkan bersama nasi himpit, atau dimakan dengan nasi putih biasa. Memang agak remeh sikit untuk membuatnya, tapi kalau kita buat dengan penuh kasih sayang yang rumit akan jadi mudah, yang malas akan jadi rajin...InshaAllah.

Salam Hormat
RZH





Comments

  1. Saya komen sket eh...
    Lepas makan tumbuk org buat kalau x sedap.. ha4 gurau ek jgn marah

    ReplyDelete
  2. Lamo xmake sambal nyo nasi kapit..sedapnyo

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Sedapzaini: Pulut Kuning Noxxa Special

Pada entri kali ini saya nak kongsikan resepi masak pulut kuning guna periuk noxxa. Sangat mudah dan cepat...boleh dimakan segera kalau tiba2 teringat nak makan...semudah abc, capai pulut, capai noxxa...dan masak dengan penuh kasih sayang. Cara masak pulut kuning guna noxxa ni banyak versinya. Anda boleh ikut mana-mana yang rasa selesa dna mudah. Dalam google banyak cara masak dikongsikan.

Namun, secara terus terang pulut yang dimasak secara tradisi dan manual di kampung lagi sedap rasanya..itu pandangan saya. Mungkin sebab saya datang dari kampung yang memang budaya membuat pulut kuning ni adalah budaya rutin kampung saya...pulut kuning unk kenduri kesyukuran, kenduri kahwin, pulut semangat dan sebagainya lagi. Saya memang selalu melihat bagaimana orang2 tua di kampung memasak beramai2 dan bergotong royong dalan membuat kenduri kendara atau di Kelantan dipanggil 'bekwoh'. Dulu2 masa zaman remaja di kampung, sy memang turut bersama...kepakaran saya buat 'sambal lada' …

Roti Goreng Gebu Gebas

Pagi ni saya ingin berkongsi resepi roti goreng yang lembut dan sangat gebu gebas. Saya memang suka makan roti atau donut yang lembut. Masa zaman kecik di kampung kat Kelate bonda mek saya selalu buat roti ni, tapi bonda mek buat inti kelapa campur hijau pandan...memang sangat sedap...saya memang suka inti kelapa ni, aduhai malas la pulak nak kena masak inti kelapanya dulu....jadinya kita buat inti yang boleh beli terus di kedai bakeri aje la yer...Kadang2 roti yang kita beli di kedai tak berapa nak menepati cita rasa kita kan...makanya kena la buat sendiri bila ada kesempatan masa. Malangnya di kawasan tempat saya tinggal ni tak ada orang yang jual roti goreng buatan sendiri macam gini....ermmmm....tak mengapa lah....btw, Buat roti atau donut ni..ia menggunakan adunan yang sama.
Bercakap tentang donut ni, dulu saya suka sangat makan donut di cafe sebelah PTM. Cafe ni kat tempat kerja saya. Sanggup nak pergi cafe tu hanya semata-mata nak makan donut nya...tapi kini, dan sejak setahun s…