Masa zaman remaja dulu saya memang takkan miss untuk buat biskut semperit ni. Kiranya biskut adalah biskut wajib buat setiap kali hari raya. Seakan macam tak sah kalau tak buat biskut ni.
Sampai sekarangpun tetap setia dan wajib membuatnya. Cuma sekarang biskut semperit asli sudah diinovasikan dengan pelbagai bentuk dan rasa. Empat lima tahun lepas viral dengan semperit susu cair di mulut...saya jarang buat semperit susu ni...
Pun begitu, hari ni saja jer "terlebih rajin" la pulak...pantang nengok oven dok rehat ada aje idea nak membaking. Makanya, sambil menunggu Perutusan YAB Perdana Menteri pukul 2.00 petang tadi, sempat saya membancuh adunan biskut ni...sambil mendengar perutusan sambil membuat adunan ni...hehe...
Makanya siaplah beberapa balang tadi, petangnya saya buat setengah kg tepung jagung dan malamnya pula saya bancuh lagi sekali...aduhaiii..sudahnya sakit pula rasa badan...apapun minat punya pasal, sakitpun layan la juga. Masakan ni satu terapi diri buat saya, memang enjoy bila dapat membuat itu ini...sakitpun tolak tepi...tapi kalau rasa badan dah tak boleh paksa dah, makanya saya akan memilih untuk berehat juga...
Lebih kurangnya dalam sekilo tepung jagung ni akan dapat lebih kurang 200 biji kuih.
Jom kita kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.
Bahan2:
1. Tepung jagung 5 cawan
2. Susu lemak manis 1 cawan
3. Butter 1 cawan
4. Kuning telur 2 biji
5. Esen vanila satu sudu kecil
6. Dua sudu besar kastard
7. Dua sudu besar tepung beras (optional)
Cara2:
1. Kacau sebati susu, butter dan telur juga esen vanila. Kacau sekejap saja, jgn lama, hanya sekadar sebati saja. Kalau lama nanti biskut kembang dan bunga semperit tak cantik.
2. Masukkan tepung jagung, tepung kastard dan tepung beras. Gaul sebati. Di permulaan gaul dgn spatula, kemudiannnya kena gaul dgn tangan.
3. Setelah sebati boleh diterap menggunakan acuan semperit. Pastikan adunan tidak terlalu lembut dan tidak terlalu keras. Adunan perlu diterap dgn cepat kerana makin lama nanti adunan makin mengeras dan susah untuk diterap nanti. Boleh letak ceri atau coklat chip sebagai hiasan. Untuk samperit susu ni saya lebih prefer letak coklat chip. Kalau semperit klasik saya akan letak ceri.
4. Bila dah siap bakar api atas bawah selama 15 minit dgn suhu 150C bergantung kpd oven masing2.
Selamat mencuba bagi mereka yang suka dengan biskut yang cair di mulut...memang sangat sedap...
Salam hormat,
RZH
Sampai sekarangpun tetap setia dan wajib membuatnya. Cuma sekarang biskut semperit asli sudah diinovasikan dengan pelbagai bentuk dan rasa. Empat lima tahun lepas viral dengan semperit susu cair di mulut...saya jarang buat semperit susu ni...
Pun begitu, hari ni saja jer "terlebih rajin" la pulak...pantang nengok oven dok rehat ada aje idea nak membaking. Makanya, sambil menunggu Perutusan YAB Perdana Menteri pukul 2.00 petang tadi, sempat saya membancuh adunan biskut ni...sambil mendengar perutusan sambil membuat adunan ni...hehe...
Makanya siaplah beberapa balang tadi, petangnya saya buat setengah kg tepung jagung dan malamnya pula saya bancuh lagi sekali...aduhaiii..sudahnya sakit pula rasa badan...apapun minat punya pasal, sakitpun layan la juga. Masakan ni satu terapi diri buat saya, memang enjoy bila dapat membuat itu ini...sakitpun tolak tepi...tapi kalau rasa badan dah tak boleh paksa dah, makanya saya akan memilih untuk berehat juga...
Lebih kurangnya dalam sekilo tepung jagung ni akan dapat lebih kurang 200 biji kuih.
Jom kita kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.
Bahan2:
1. Tepung jagung 5 cawan
2. Susu lemak manis 1 cawan
3. Butter 1 cawan
4. Kuning telur 2 biji
5. Esen vanila satu sudu kecil
6. Dua sudu besar kastard
7. Dua sudu besar tepung beras (optional)
Cara2:
1. Kacau sebati susu, butter dan telur juga esen vanila. Kacau sekejap saja, jgn lama, hanya sekadar sebati saja. Kalau lama nanti biskut kembang dan bunga semperit tak cantik.
2. Masukkan tepung jagung, tepung kastard dan tepung beras. Gaul sebati. Di permulaan gaul dgn spatula, kemudiannnya kena gaul dgn tangan.
3. Setelah sebati boleh diterap menggunakan acuan semperit. Pastikan adunan tidak terlalu lembut dan tidak terlalu keras. Adunan perlu diterap dgn cepat kerana makin lama nanti adunan makin mengeras dan susah untuk diterap nanti. Boleh letak ceri atau coklat chip sebagai hiasan. Untuk samperit susu ni saya lebih prefer letak coklat chip. Kalau semperit klasik saya akan letak ceri.
4. Bila dah siap bakar api atas bawah selama 15 minit dgn suhu 150C bergantung kpd oven masing2.
Selamat mencuba bagi mereka yang suka dengan biskut yang cair di mulut...memang sangat sedap...
Salam hormat,
RZH
Comments
Post a Comment