Lama tidak menulis. Last entri pada 27 Spril 2020. Sudah 10 hari rupanya tidak mengunjungi blog. Kekangan waktu dan keadaan kesihatan menjadi faktor utama mengapa tidak dapat berkarya.
Lewat pagi ni masih belum dapat melelapkan mata. Daripada tak buat apa lebih baik menulis.
Sekadar penulisan simple saja...bercerita tentang carbonara chicken pie yang dibuat petang tadi sebagai juadah berbuka.
Jom kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.
Bahan2:
1. 250gm tepung gandum
2. 120gm butter
3. 70 ml air sejuk dari peti
4. Gula icing 70gm
5. Telur kuning dua biji
6. Sedikit garam
7. Esen vanila
8. Satu sudu baking powder
Cara2:
1. Campurkan semua tepung, butter, garam dan gula. Gaul dgn hujung jari sehingga jadi macam serbuk roti.
2. Masukkan telur kuning dan kacau.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh. Jangan over mix.
4. Masukkan adunan dlm plastik tutup rapat dan masukkan ke peti ais bhgn atas dlm setengan jam.
5. Sementara waktu boleh sediakan inti.
6. Selepas inti siap dan adunan sudah dikeluarkan daripada peti, adunan boleh dicanai dengan ketebalan 0.5 cm.
7. Tekapkan dengan permukaan bulat mengikut saiznya besar sedikit drpd saiz acuan aluminium foil.
8. Masukkan adunan dlm acuan dan kemaskan, masukkan inti dan tutupkan dgn kepingan adunan yang lain sbg pelengkap.
Untuk inti:
1. Satu labu bawang holland dimayang.
2. Tiga ulas bawang putih dicincang halus
3. Satu tin sos prego carbonara
4. 1/4 cawan susu cair.
5. Satu sudu butter untuk menumis dicampur dgn sedikit minyak
6. Dada ayam dipotong halus. Potong dadu.
7. Kiub ayam 1
8. Garam dan gula secukupnya.
9. Boleh letak kentang dan mix vegetables jika suka.
10. Dua tangkai cili api.
Cara2:
Tumis sehingga kekuningan bawang. Masukkan ayam. Biarkan sampai masak. Masukkan susu. Kacau sekejap dan masukkan sos carbonara. Kacau rata. Masukkan kiub ayam. Masukkan garam gula dan satu setengah sudu tepung jagung untuk memekatkan inti. Masukkan cili api yang dimayang halus. Kacau rata dan blh diangkat.
Memang sedap carbonara chicken pie ini. Boleh buat juadah berbuka atau minum petang kalau bukan bulan puasa. Kredit resepi asal pastri kepada tuan empunya nya dari Hong Kong yang shared di youtube...terima kasih atas perkongsian...cuma ada beberapa saya buat ubahsuai mengikut cara saya. Manakala untuk inti, sepenuhnya adalah mengikut cara dan taste saya .
Selamat mencuba.
Salam Hormat,
RZH
Lewat pagi ni masih belum dapat melelapkan mata. Daripada tak buat apa lebih baik menulis.
Sekadar penulisan simple saja...bercerita tentang carbonara chicken pie yang dibuat petang tadi sebagai juadah berbuka.
Jom kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.
Bahan2:
1. 250gm tepung gandum
2. 120gm butter
3. 70 ml air sejuk dari peti
4. Gula icing 70gm
5. Telur kuning dua biji
6. Sedikit garam
7. Esen vanila
8. Satu sudu baking powder
Cara2:
1. Campurkan semua tepung, butter, garam dan gula. Gaul dgn hujung jari sehingga jadi macam serbuk roti.
2. Masukkan telur kuning dan kacau.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh. Jangan over mix.
4. Masukkan adunan dlm plastik tutup rapat dan masukkan ke peti ais bhgn atas dlm setengan jam.
5. Sementara waktu boleh sediakan inti.
6. Selepas inti siap dan adunan sudah dikeluarkan daripada peti, adunan boleh dicanai dengan ketebalan 0.5 cm.
7. Tekapkan dengan permukaan bulat mengikut saiznya besar sedikit drpd saiz acuan aluminium foil.
8. Masukkan adunan dlm acuan dan kemaskan, masukkan inti dan tutupkan dgn kepingan adunan yang lain sbg pelengkap.
Untuk inti:
1. Satu labu bawang holland dimayang.
2. Tiga ulas bawang putih dicincang halus
3. Satu tin sos prego carbonara
4. 1/4 cawan susu cair.
5. Satu sudu butter untuk menumis dicampur dgn sedikit minyak
6. Dada ayam dipotong halus. Potong dadu.
7. Kiub ayam 1
8. Garam dan gula secukupnya.
9. Boleh letak kentang dan mix vegetables jika suka.
10. Dua tangkai cili api.
Cara2:
Tumis sehingga kekuningan bawang. Masukkan ayam. Biarkan sampai masak. Masukkan susu. Kacau sekejap dan masukkan sos carbonara. Kacau rata. Masukkan kiub ayam. Masukkan garam gula dan satu setengah sudu tepung jagung untuk memekatkan inti. Masukkan cili api yang dimayang halus. Kacau rata dan blh diangkat.
Memang sedap carbonara chicken pie ini. Boleh buat juadah berbuka atau minum petang kalau bukan bulan puasa. Kredit resepi asal pastri kepada tuan empunya nya dari Hong Kong yang shared di youtube...terima kasih atas perkongsian...cuma ada beberapa saya buat ubahsuai mengikut cara saya. Manakala untuk inti, sepenuhnya adalah mengikut cara dan taste saya .
Selamat mencuba.
Salam Hormat,
RZH
Comments
Post a Comment