'Tene ni adalah petola. Ore kelate menyebut sayur ni sebagai 'Tene. Cara menyebutnya perlu ada sabdu dulu di depannya..double T kalau drpd segi ejaannya.."ttene"
Sekian lama juga tak masak menu ni. Hari ini teringat menu2 lama orang2 tua. Makanya saya memilih untuk buat sayur air tene ni. Kebetulan ada dua batang tene yang tidak dimasak sejak dua tiga hari lepas. Mr. Husband beli untuk dicelur dan dicicah dengan budu masa saya masak singgang ike ayo hari tu, tapi tidak saya masak tene tu memikirkan sudah memadai singgang tu saja.
Buat sayur air tene ni sangat semesek ore kelate kata. Sangat simple dan mudah. Tapi rasanya sangat sedap...mungkin menu ni sangat kena dgn taste saya agaknya.
Bahan2 nya pun mudah...hanya tene (saya guna satu sahaja), seulas bawang putih, dan empat lima ulas bawang merah, dan dua biji telur, juga satu sudu teh lada hitam yang ditumbuk pecah2 saja. Kuahnya dlm empat lima cawan air saja..agak2 saja biar sedang elok dengan tene nya ya.
Cara2:
1. Siangkan dulu tene tu. Buang juring2 tajam tu dulu. Basuh dan belah dua dan potong setiap satu dlm jarak satu inci.
2. Tumbuk pecah2 saja bawang putih dan bawang merah. Boleh campur sekali.
3. Tumis hingga kekuningan bawang dan masukkan air untuk kuahnya. Guna sedikit minyak saja untuk menumis. Bila menggelegak masukkan tene dan pecahkan telur terus ke dlm air yg menggelegak tu. Masa masukkan telur, jgn kacau dulu kuahnya, biarkan telurnya mengeras sedikit dan baru dikacau. Jika dikacau awal, hancur pula telurnya nanti.
4. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk pecah2 saja. Tidak perlu lumat. Masukkan garam gula dan sedikit serbuk perasa jika suka. Boleh masukkan hirisan cili api jika suka pedas sikit.
5. Biarkan menggelegak dlm sekejap saja dan boleh dipadamkan apinya. Jgn masak lama takut nanti tene tu lembik sgt, jadi tak sedap.
Makanya siap dan sayur air tene telah boleh dihidangkan. Lauk lain yang sesuai untuk dipadankan dengan sayur air ni adalah ayam goreng dan ikan goreng..telur dadar pun on juga.
Selamat mencuba!
Salam Hormat,
RZH
Comments
Post a Comment