Skip to main content

Resepi SedapZaini : Asam Pedas Original Kampung




















Kembali bersama resepi semula kita. Hari ini saya ada mood untuk menulis tentang resepi asam pedas original kampung sebab semalam masak asam pedas ikan jenahak dan ikan kerapu king. Memang sedap ikan ni dimasak asam pedas, ikannya putih gebu dan sangat lembut...macam isi ketam pulak rasanya..hehehe.

Resepi ini Mr. Husband dapat daripada emak kepada kawannya dari Melaka, yang memang asli dalam penyediaan asam pedas ini. Justeru, dengan pengetahuan serba sedikit tentang penyediaan asam pedas juga ditambah dengan pengetahun baharu tentang resepi original kampung ini, maka saya sepadukan keduanya menjadi satu resepi asam pedih yang sangat sedap...tip top rasa dia. Siapa yang berkelapangan dan ingin mencuba resepi ni nanti dipersilakan ya.

Bahan-bahan:

1. empat potong ikan Jenahak atau ikan Kerapu King (pilihan terbaik untuk asam pedas).
2. 20 tangkai cili kering - dipotong dan direndam air panas bagi tujuan melembutkan.
3. Bawang merah kecil 15 ulas.
4. Bawang Putih 4 ulas
5. Bawang Holland 1 labu
6. Halia 1 inci
7. Halba dua sudu kecil (Bahan utama menyedapkan - inilah rahsia kesedapannya)
8. Sedikit Belacan
9. Serai 3 batang
10. Daun kesum 4 tangkai
11. Tomato (jika suka, saya tak bubuh)
12. Garam, gula dan perasa (jika suka)
13. Asam jawa 3 sudu besar (ambil airnya)
14. satu kuntum Bunga kantan (jika suka, saya tak bubuh)
15. Lada hitam (ditumbuk pecah-pecah saja)

Cara-cara membuatnya:

1. Ikan perlu dibersihkan dulu. Oleh kerana saya beli yang dah potong siap-siap maka ikan hanya perlu dibersihkan saja dan tak perlu susah-susah nak siang...saya suka la yang bab ni..hehehe. Cuci ikan ni jangan lupa, macam biasa untuk hilangkan bau darah atau bau hanyir ikan, cucian terakhir nanti gaulkan dengan gandum atau asam jawa dan lepas tu cuci bersih dan tapis.

2.  Bawang Holland satu labu itu dimayang atau potong-potong kasar pun boleh. Ketepikan seketika.

3. Cili kering, bawang merah dan halia, juga belacan dikisar sekali - guna blender ya. Tak rajin kita nak tumbuk guna lesung...hihi

4. Bawang putih ditumbuk guna lesung ya. Tak halus sangat pun tak apa. Bawang putih ni perlu berasingan bagi tujuan ditumis berasingan untuk bangkitkan baunya. Kalau di blend sekali dengan cili kering dan bawang merah tadi, hilang bangkit sedapnya nanti.

5. Kita teruskan dengan proses menumis. Masukkan minyak masak dalam satu senduk biasa kegunaan harian ke dalam periuk. Bila minyak panas, tumiskan bawang putih sekejap sahaja, nampak kekuningan, masukkan bawang holland tadi. Boleh masuk sekali biji halba, serai, daun kesum dan bunga lawang (potong dua ya). Asam pedas akan jadi lebih sedap apabila bahan-bahan ini dimasukkan dan ditumis sekali kat sini. Apabila telah garing sedikit, boleh masukkan bahan yang telah diblender tadi. Tumis garing dan bangkit baunya. Biarkan bawang dan cili kering tu betul-betul masak yer...lama juga rasanya, mungkin dalam 15 minit, api perlahan sedikit kot hangit pulak nanti kan...

6. Kemudian masukkan air mengikut sebanyak mana kuah yang kita perlukan. Agak-agak la ya..jangan banyak sangat nanti cair pulak kuah kita. Mesti disesuaikan dengan bahan-bahan yang kita blend tadi. Kalau empat keping ikan tu, saya hanya guna dalam 6 atau 7 gelas air.

7. Biarkan mendidih sekejap..jangan lama sangat, ikan nanti jadi keras dan tidak gebu macam isi ketam tu. Kemudian masukkan garam gula dan perasa (jika suka), dan yang penting masukkan air asam jawanya. Jangan masukkan asam keping dalam asam pedas, nanti rasanya jadi tak sedap. Kita kena guna asam jawa. Ambil dalam setengah genggam, ramas dengan sedikit air dan ambil airnya itu untuk dicampurkan dengan kuah...rasa lah nanti tahap masam manisnya...kalau belum rasa masam, boleh tambah lagi air asam jawa ya. Kemudian masukkan lada hitam yang telah ditumbuk pecah-pecah ya.

8. Semasa tengah mereneh ni, saya suka masukkan tomato (dipotong empat), dan beberapa tangkai cili api. Cili api ni bagi tujuan membangkitkan lagi aroma dan menambahkan rasa sedap asam pedas ini. Cili api ni boleh sama ada nak dipotong dua atau masukkan terus begitu...Jangan lupa basuh dulu cili api tu..hehe

Taraaaa...maka siap la...dan boleh dihidang kan untuk seisi keluarga.
Selamat mencuba


Salam Hormat
RZH 

   



Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe