Skip to main content

Adoiiii..rasa terhenti jantung...

Adoiiiii...putus nyawa sekejap rasa...jantung mcm berhenti berdegup.

Mmg trauma la...

Terkejut, terkedu, trauma, semua ada...lengkap semua rasa.

Kata2 yg terucap daripada dia tu sebiji sama dgn yang terdetik di hati...Allahhh..instinct yg dtg tu betul rupanya...kdg2 kita denial terhadap apa yg dtg dan terdetik di hati sbb kita fikir...takkan la begitu...takkan..tak mungkin...dan kita positif..

Rupanya betul instinct tu...jadi rasa2 nak terkejut, terkedu, terpaku tu ada tak?

Mmg ada la....mau tak ada.

Sudahnya sebab terlalu terkedu...telan saja la 1001 rasa yang datang...ini la antara perkara yang ditakuti bila kita pernah ada trauma yg lepas....

Berlaku juga apa yang menjadi kerisauan itu...nak kata hati remuk...remuk juga la tapi campak tepi aje la rasa remuk tu sbb rasa untuk remuk tu bukan hak kita...maka buang aje la. Kalau kita simpan sakit tu berterusan...

Risau takut hati terus terkejut dan terkedu...rasa remuk singgah lagi...makanya dia dilepaskan dari radar...tak berani lagi nak hadap 1001 rasa yang pernah dilalui bertahun dulu...karang menyusul lagi macam2 yang terkejut terpanik ter tak sangka dan ter mcm2 lagi..takut sgt...maka akhirnya pujuk hati lepaskan rasa selesa itu...takut hati nanti terus remuk...

Biar dia dgn cara dia...pergi la

Tak perlu ambil tahu...jika dgn mengambil tahu menggamit rasa yang sakit pada diri...lepaskan dengan ikhlas....

Its okey...pujuk la hati slowly...cukup apa yang dilalui itu untuk menjadi kenangan...dan kenangan yg boleh menjadi kekuatan di saat diri rasa down nanti..

Simpan saja kenangan yang sedikit itu sbg peneman...

No worries...


RZH





Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...