Lama sgt tak sempat update blog. Kalut macam2 hal. Ada masa senggang nanti saya sambung menulis di blog ya. Tkasih kpd pengunjung yg sentiasa setia singgah. Semoga Allah merahmati kalian semua.
Ni singgah sekejap saja untuk tepek resepi gulai udang special ni. Gulai udang ni resepi klasik bonda saya. Memang sedap!
Bahan2:
1. Udang setengah kg
2. Santan pekat dua cawan
3. Bawang merah 7 ulas
4. Bawang putih seulas kecil
5. Cili kering tujuh lapan tangkai.
6. Halia sebesar ibu jari
7. Jintan manis setengah sudu besar disnagai dan ditumbuk lumat
8. Gula melaka setengah keping/kerek
9. Beras setengah sudu besar unk hilang hanyir udang dan pekatkan kuah. Ditumbuk lumat
10. Garam gula secukupnya.
Cara2:
1. Siang udang dan cuci bersih. Potong sedikit saja muncung depan udang. Tak perlu potong ekor.
2. Blend bawang merah, halia dan cili kering.
3. Masukkan santan juga bahan yang di blend tadi dalam periuk.
4. Masak sehingga kuah pekat. Kuah perlu sentiasa dikacau semasa proses ni bagi mengelakkan kuah menjadi berketul. Tak cantik pula gulai kita nanti.
5. Bila kuah dah pekat, masukkan udang sedikit gula melaka, garam dan gula. Kacau sehingga bergaul rata dan udang masak. Tempoh udang masak hanya sekejap saja. Jangan over cooked. Gulai udang ni biar rasanya manis cket baru lebih sedap, jgn lebih rasa masinnya.
6. Masukkan beras yg telah ditumbuk lumat dan jintan manis yang telah disangai dan ditumbuk lumat. Kacau sebati dan biarkan mereneh sekejap dengan api perlahan dan boleh tutup api.
Siap dan boleh dihidangkan.
Selamat mencuba
RZH
Comments
Post a Comment