Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Kuih Cara Lemak Manis Sedap

Assalamualaikum dan salam kasih sayang dari anggerikdesa buat semua...

Orait, hari ni hari Sabtu dan saya tak plan ke mana2...sekadar menghabiskan masa di rumah dan lebih kepada berehat saja. Sebelah petang rasa boring tahap dewa la pula. Bila dah boring mulalah fikiran saya mereka-reka nak buat apa...for sure mereka-reka ttgtmasakan la kan...hehe. Saya teringat nak buat kuih cara yang telah sekian lama saya tak buat..acuannya elok aje tersimpan, acuan beli baru sebenarnya sbb yg lama saya dah beri pada mak mertua saya lama dulu...senang mak mertua saya nanti boley buat kalau teringat nak makan...kuih ni sebenarnya kuih yg paling mudah dan paling simple dalam dunia...wahhhh gitewww...hehe

Sebelum tu meh kita tgok rupa kuih cara ni ya...





Hokey, jom kita tengok bahan2nya pula:

1. Gandum 3 cawan
2. Santan 2 cawan
3. Susu cair setengah cawan. Kuih cara style saya masak mmg sy masukkan susu cair cket bagi menambahkan rasa lemak pada kuih ni..rasanya mmg akan lebih sedap cket. Tapi kalau tak mahu masukkan pun tak mengapa, memadai dgn santan tadi.
4. Daun pandan 4 helai di blend dgn secawan air. Tapis dan ambik airnya.
5. Satu atau dua titik pewarna hijau sekiranya suka warna lebih pekat, kalau tidak memadai saja dgn air pandan tadi.
6. Telur sebiji
7. Secubit garam. Hanya unk beri tepung tu jadi lemak2 ya bukan unk jadikan ia masin..hehe
8. Gula secukupnya untuk masukkan 'mcm inti' gitu dlm kuih cara nanti semasa proses membakar.

Cara-cara:

1. Gandum, santan, sudu cair, air pandan, telur, sedikit pewarna hijau dan secubit garam dicampur sekali dan digaul sebati...mudahkan...sebab tu saya ckp kuih ni kuih paling mudah dlm dunia.

2. Slps digaul sebati, blend kan adunan ini guna blender. Tujuan kita blend ni sebenarnya ada dua sebab, satunya mmg sbb nak haluskan adunannya supaya tidak berketul. Itu mmg ya...tapi sebenarnya ada rahsia di sebalik mengapa kita kena blend adunan ni. Sebabnya adalah dgn cara kita blend ini akan menjadikan adunan akan lebih lembut, lagi lama kita blend lagi lembut teksturnya dan  nanti akan menjadikan kuih cara kita lebih gebus dan lembut dan lebih sedap. Itu rahsia sebenarnya.

3. Kepekatan adunan kena pandai agak2 ya...jgn pekat sangat dan jgn cair sgt. Lebih kurangnya adalah, adunannya pekat sikit banding dgn adunan roti jala. Sy tak dpt berikan sukatan cawan airnya sbb selalunya sy buat main agak2 saja dan mmg tak sukat betul2 ikut sukatan cawan. Semasa proses blend, asalkan mesin blender tu boley berputar makanya cukup dgn byk itu saja air yg dimasukkan. Slps blend tak perlu tapis lagi...terus boleh dibakar dlm acuan. Tapi kalau buat roti jala, slps blend kena tapis dulu ya adunannya.

4. Slps siap semua perkara 3, makanya dah blh bakar atas dapur gas..maksud saya direct terus atas api acuan bakarnya. Api bakar mesti kecil ya..kiranya mcm paling kecil boleh dinyalakan. Dlm acuan letakkan minyak masak sedikit supaya kuih tidak melekat dan mudah dikeluarkan apabila ia masak. Untuk mudah sapukan minyak, ambik tiga helai daun pandan, susun bertingkat dan lipat dua. Ikat dgn getah di hujung tempat pegang, manakala di hujung satu lagi carik2 kan dia supaya mudah unk celup dlm minyak masak dan ratakan di acuan kuih cara. Minyak ini sapu dan ratakan sikit saja di acuan. Bila dah agak panas, boleh masukkan adunan satu persatu dlm acuan. Kemudiannya masukkan sedikit gula putih di tgh2 kuih tadi..slps tu tutup dgn tudung periuk yg saiznya ngam dgn acuan kuih cara yg berbentuk bulatan. Biarkan sekejap, rasanya dlm tiga empat minit kot..kuih tu dah masak dan boleh diangkat. Bila keseluruhan tepung adunan tu dah kelihatan berkilat, itu tandanya ia dah masak...slps diangkat ulang balik proses yg sama sehingga semua adunan siap dibakar. 

5. Kemudiannya susun kuih cara ni secara berpasang spt dlm gambar dan boley dihidangkan. Kuih ni mkn semasa masih panas lagi sedap..tapi jaga2 jgn masa betul2 panas tu, melecur lidah nanti...hehe jgn lupa gula yg kita masuk sbg inti tadi akan cair di dlm tu dan kalau tgh panas2 terus di mkn, makanya gula yg larut tadi akan buat lidah kita melecur..jadi agak2 bila dia dah suam sikit, baru blh dimakan...

Okey semua slmt mencuba...mmg sedap kuih ni kalau kita buat sendiri sbb cukup dia punya rasa lemak2 santan dan manis2 tu...

Salam Hormat
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe