Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Asam Pedas Ikan Nyonyok Ala Kelate
















Menu asam pedas ni saya tak pasti yang sebenar-benarnya berasal dari mana, yang pasti sepanjang pengetahuan saya masakan asam pedas ni terkenal di Negeri Melaka. Namun di Kelantan, ia tetap juga menjadi menu masakan kepada mereka yang menggemari masakan ini. Masakan ini mudah dan sangat senang disediakan, Mr, Husband dan anak-anak saya suka dengan masakan ini, ikannya nanti yang sedap dan gebu ditambah dengan rasa kuahnya yang masam-masam manis dan sedikit pedas...itu yang menambat selera sebenarnya. Mengapa saya panggil asam pedas saya ini "asam pedas ala Kelate", sebabnya adalah saya suka taruk gula lebih dalamnya, jadi lengkap dan seimbang rasanya dengan masam dan manis itu. Resepi ni sebenarnya Mr. Husband dapat daripada mak kepada kawannya yang berasal dari Melaka. memang resepi orang-orang tua Melaka..original punya resepi.
 
Bahan-bahannya:
 
1. Ikan Nyonyok atau ikan putih atau ikan apa saja yang menjadi pilihan anda.
2. cili kering dalam 20 biji
3. Bawang Holland satu biji
4. Bawang Merah 10 ulas saiz biasa
5. Bawang putih 3 ulas
6. Daun Kesum tiga empat ranting
7. tomato atau bendi (jika suka)
8. Bunga kantan satu batang
9.  Halba dua sudu kecil
10. Belacan (jika suka)
11. Halia saiz ibu jari
12. Asam jawa segenggam. Ramaskan dengan air dan ambil airnya sahaja.
13. Garam dan gula secukup rasa
 
Cara-cara:
 
1. Cuci bersih ikan dan toskan (jangan lupa cuci ikan sambil selawat dalam hati, amalkan ya). Potong ikut saiz yang disukai.
 
2. Potong cili kering dan rendam dengan air panas supaya cepat lembut dan udah untuk diblender nanti.
 
3. Kupas bawang merah dan bawang putih. Bawng putih ditumbuk asing.
 
4. Kupas bawang Holland dan dimayang.
 
5. Blend cili kering dan bawng merah juga secubit belacan. Blend sehingga lumat.
 
6. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan dulu bawang putih sehingga kekuningan, masukkan bawang Holland yang dimayang tadi beserta halba, juga daun kesum. tumis hingga garing.
 
7. Kemudian masukkan cili kering yang diblend bersama bawang dan belacan tadi. Tumis sehingga garing dan naik bau serta pecah minyaknya. Ambil masa lama juga proses menumis ini. Perlu diingat bahawa rempah yang tidak garing nanti menyebabkan asam pedas kita tak Wangi dan tak sedap.
 
8. Selepas sudah garing, masukkan aair untuk kuahnya. agak-agak la air yang akan dimasukkan perlulah mengikut kuah yang sepadan dengan ikannya. Jangan terlebih air, nanti kuah asam pedas kita cair...bila cair nanti dah tak sedap.
 
9. Bila dah mendidih, masukkan ikan, biarkan menggelegak dalam beberapa minit, dalam 7 minit dah boleh masukkan air asam jawa tadi, cili api dipotong dua dalam beberapa biji, juga tomato atau bendi...biarkan mereneh dalam beberapa minit. Masukkan gula dan garam, juga perasa (jika suka). Saya biasanya masukkan dalam lima sudu besar gula dan satu sudu besar garam. Kemudiannya bolehlah diangkat dan dihidangkan. Ikan sudah masak secukupnya dalam tempoh 7-10 minit. jangan lama sangat, nanti ikan jadi keras.
 
Taraaa....dan siap dan boleh dinikmati seisi keluarga.
 
 
Selamat mencuba!
 
 
RZH
 
 

Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe