Sekian lama tertangguh untuk kongsikan gulai udang style saya. Resepi gulai udang ni resepi mek saya dan arwah nenek. Memang sedap. Special rasanya.
Kebetulan seminggu sebelum PKP saya ada balik ke kampung mertua. Kawasan kampung mertua memang terkenal dengan tempat udang galah. Makanya masa turun ke pasar Mr. Husband belikan udang galah untuk dibuat gulai.
Jom kita lihat bahan2nya:
1. Udang sekilo
2. Santan dari sebiji setengah kelapa
3. Bawang merah tujuh lapan ulas.
4. Bawang putih cket sgt, ulas yg kecil sgt. Bawang putih ni tak blh byk untuk gulai, tak sedap nanti gulai kita. Kalau ikut saiz hujung lidi saja kata mek saya.
5. Cili kering dlm 10 tangkai, potong dan rendam air panas.
6. Halia sebesar hujung kelingking.
7. Asam keping 1.
8. Beras ditumbuk lumat dalam setengah sudu teh.
9. Garam dan gula secukupnya
10. Nise 1/4 kerek.
Cara-cara:
1. Udang cuci bersih, buang sedikit saja bhgn kepalanya dan ekor taj perlu buang...dan sejatkan
2. Blend b/merah, b/putih, cili kering dan halia.
3. Masukkan kesemua sekali bahan dalan periuk kecuali beras yang ditumbuk lumat tadi. Beras ni kita masukkan masa kuah dah menggelegak nanti.
4. Masak gulai ni, bila api dah dinyalakan mmg tak blh stop kacau kuahnya...kalau tak nanti gulai jadi berketul2. Perlu kacau sehingga dah menggelegak barulah blh stop dan kacau sesekali saja.
5. Dah menggelegak, masukkan beras ditumbuk lumat tadi dan garam gula juga nise. Tujuan beras ni adalah untuk pekatkan cket kuah dan hilangkan hanyir udang. Gulaipun lebih sedap sebenarnya.
6. Bila menggelegak, pelankan api dan biarkan dlm 10 minit.
7. Selepas tu boleh la dihidangkan.
Selamat mencuba.
Salam hormat,
RZH
Kebetulan seminggu sebelum PKP saya ada balik ke kampung mertua. Kawasan kampung mertua memang terkenal dengan tempat udang galah. Makanya masa turun ke pasar Mr. Husband belikan udang galah untuk dibuat gulai.
Jom kita lihat bahan2nya:
1. Udang sekilo
2. Santan dari sebiji setengah kelapa
3. Bawang merah tujuh lapan ulas.
4. Bawang putih cket sgt, ulas yg kecil sgt. Bawang putih ni tak blh byk untuk gulai, tak sedap nanti gulai kita. Kalau ikut saiz hujung lidi saja kata mek saya.
5. Cili kering dlm 10 tangkai, potong dan rendam air panas.
6. Halia sebesar hujung kelingking.
7. Asam keping 1.
8. Beras ditumbuk lumat dalam setengah sudu teh.
9. Garam dan gula secukupnya
10. Nise 1/4 kerek.
Cara-cara:
1. Udang cuci bersih, buang sedikit saja bhgn kepalanya dan ekor taj perlu buang...dan sejatkan
2. Blend b/merah, b/putih, cili kering dan halia.
3. Masukkan kesemua sekali bahan dalan periuk kecuali beras yang ditumbuk lumat tadi. Beras ni kita masukkan masa kuah dah menggelegak nanti.
4. Masak gulai ni, bila api dah dinyalakan mmg tak blh stop kacau kuahnya...kalau tak nanti gulai jadi berketul2. Perlu kacau sehingga dah menggelegak barulah blh stop dan kacau sesekali saja.
5. Dah menggelegak, masukkan beras ditumbuk lumat tadi dan garam gula juga nise. Tujuan beras ni adalah untuk pekatkan cket kuah dan hilangkan hanyir udang. Gulaipun lebih sedap sebenarnya.
6. Bila menggelegak, pelankan api dan biarkan dlm 10 minit.
7. Selepas tu boleh la dihidangkan.
Selamat mencuba.
Salam hormat,
RZH
Comments
Post a Comment