Dessert menjadi pilihan di Ramadan ketiga adalah "kuih Cara". Kuih Cara ni adalah antara kuih tradisional orang2 tua dulu2 juga. Kalau kena membuatnya kuih ini memang sedap. Rasanya yang lemak2 manis dan lembut dengan lelehan air gula di dalamnya memang menggamit rasa nikmat sedapnya kuih ini.
Kuih cara ini sangat mudah untuk disediakan yang penting kena ada acuannya. Kuih ini hanya menggunakan bahan yang memang tersesia ada di rumah. Kuih ini boleh dicantikkan dengan pelbagai warna, tapi kebiasaannya untuk kuih cara ni kebanyakan memilih warna pandan dan warna kuning sahaja. Saya memilih warna pandan, warna sebenar untuk kuih ini cara ini.
Jom kita layan bahan-bahan dan cara membuatnya.
Bahan-bahan:
1. Gandum 3 cawan
2. Air putih biasa 2 cawan
3. Setengah cawan air daun pandan
4. Telur dua biji
5. Santan 1 kotak kecil
6. Garam setengah sudu teh
7. Gula secukupnya.
8. Tiga helai daun pandan
Cara-cara:
Campur semua sekali bahan dan blend bersama kecuali daun pandan di blend berasingan dgn setengah cawan air untuk diambil airnya. Adunan kemudiannya ditapis kalau rajin. Kalau tidak, boleh terus saja begitu tidak perlu ditapis. Tujuan ditapis untuk mengelakkan ada adunan yang berketul.
Kemudiannya adunan ini blh dibakar dlm acuan kuih cara dengan api yg sangat perlahan. Sebelum dibakar panaskan acuan dulu dan disapukan minyak masak pada setiap kali membakar. Selepas semua adunan dimasukkan dlm acuan, susuli pula dengan memasukkan gula dalam satu sudu teh bagi setiap satu. Acuan selepas tu perlu ditutup dengan tutup periuk. Adunan akan masak dlm masa tidak sampai 5 minit.
Selepas masak pasangkan kuih ni seperti dalam gambar dan kuih siap untuk dihidangkan. Kuih ni sangat sedap dimakan panas2 tapi jaga2 dengan air gula didalamnya, kalau panas sgt nanti melecur lidah...
Selamat mencuba buat semua!
Salam hormat,
RZH
Kuih cara ini sangat mudah untuk disediakan yang penting kena ada acuannya. Kuih ini hanya menggunakan bahan yang memang tersesia ada di rumah. Kuih ini boleh dicantikkan dengan pelbagai warna, tapi kebiasaannya untuk kuih cara ni kebanyakan memilih warna pandan dan warna kuning sahaja. Saya memilih warna pandan, warna sebenar untuk kuih ini cara ini.
Jom kita layan bahan-bahan dan cara membuatnya.
Bahan-bahan:
1. Gandum 3 cawan
2. Air putih biasa 2 cawan
3. Setengah cawan air daun pandan
4. Telur dua biji
5. Santan 1 kotak kecil
6. Garam setengah sudu teh
7. Gula secukupnya.
8. Tiga helai daun pandan
Cara-cara:
Campur semua sekali bahan dan blend bersama kecuali daun pandan di blend berasingan dgn setengah cawan air untuk diambil airnya. Adunan kemudiannya ditapis kalau rajin. Kalau tidak, boleh terus saja begitu tidak perlu ditapis. Tujuan ditapis untuk mengelakkan ada adunan yang berketul.
Kemudiannya adunan ini blh dibakar dlm acuan kuih cara dengan api yg sangat perlahan. Sebelum dibakar panaskan acuan dulu dan disapukan minyak masak pada setiap kali membakar. Selepas semua adunan dimasukkan dlm acuan, susuli pula dengan memasukkan gula dalam satu sudu teh bagi setiap satu. Acuan selepas tu perlu ditutup dengan tutup periuk. Adunan akan masak dlm masa tidak sampai 5 minit.
Selepas masak pasangkan kuih ni seperti dalam gambar dan kuih siap untuk dihidangkan. Kuih ni sangat sedap dimakan panas2 tapi jaga2 dengan air gula didalamnya, kalau panas sgt nanti melecur lidah...
Selamat mencuba buat semua!
Salam hormat,
RZH
Comments
Post a Comment