Skip to main content

Donut Pandan Lembut dan Gebu...


Petang tadi masih "berkarya" dengan resepi2 yang disukai. Sekadar buat kuih2 yang bahannya mudah dan ada stok di rumah.

Entri kali ini saya ingin berkongsi cara buat Donut Pandan. Pertama kali saya buat Donut Pandan sebenarnya..pun begitu, tak ada perubahan kpd cara buatnya sebab Donut Pandan ni kita cuma letak air pandan atau pewarna hijau saja.

Donut ni sedap juga dibuat minum petang, bila kita makan panas2 hasil kreativiti kita sendiri. Kuih homemade ni sebenarnya lebih sedap banding dgn kuih yang kita beli sebab bila kita buat sendiri kita boleh ikut citarasa kita sendiri..bila siap boleh terus dinikmati masa kuih masih panas2 lagi...itu antara kelebihannya kuih buat sendiri ni.

Jom kita tengok bahan2nya:
1. Setengah kg gandum.
2. Satu biji telur
3. Setengah cawan fresh milk/susu cair
4. Dua sudu margerin/butter atau gantikan dengan minyak kalau tiada butter dan margerin.
5. Satu sudu ovalette (optional)
6. 3 sudu gula
7. Satu teh garam
8. Pewarna hijau
9. Air suam satu cawan (setengah cawan air panas campur setengah cawan air biasa)
10. Yis satu sudu besar
11. Susu pekat manis 3 sudu

Cara-cara:
1. Campurkan susu pekat manis, gula, dan yis dan satu cawan air suam dalam mangkuk...kacau sebati dan tutup. Biarkan dalam 10 minit untuk aktifkan yis.
2. Dalam bekas lain, campurkan tepung, garam, ovalette, dan butter, juga fresh milk yang telah dicampur dgn air pandan atau pewarna hijau. Gaul rata.
3. Dalam adunan yis tadi, bila dah berbuih slps 10 minit. Campurkan telur didalamnya, kacau serata.
4. Masukkan adunan yis dan telur tadi dalam mangkuk tepung. Gaul rata dan uli dalam 10 minit. Kemudian adunan ditutup dgn kain dan diketepikan dalam 30-40 minit.
5. Slps 40 minit, uli adunan, boleh canaikan atau tekan dgn tapak tangan untuk keluarkan angin yang terperangkap. Uli dalam 5 minit.
6. Kemudian bentukkan adunan menjadi bulat..dlm 50g untuk satu biji. Leperkan sedikit adunan dan lubangkan tgh2 nya. Saya guna tutup botol yang kecil, bagi memastikan bentuk donut kita cantik.
7. Bila dah siap dibentuk, tutup adunan dengan kain dan biarkan dlm 20 minit. Dan boleh digoreng.
8. Pastikan Donut digoreng dengan api yang sangat perlahan..mmg perlahan sgt. Minyak jgn panas sgt masa nak masukkan Donut di permulaan, nanti Donut terus hangus...hehe.

Setelah siap digoreng, sejukkan sebentar dan boleh digaulkan dengan gula icing atau gula castor..mana2pun boleh. Untuk kali ni saya guna gula icing.

Selamat mencuba buat semua! Memang sedap dan lembut gebu gebas...








Salam Hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke