Petang tadi masih "berkarya" dengan resepi2 yang disukai. Sekadar buat kuih2 yang bahannya mudah dan ada stok di rumah.
Entri kali ini saya ingin berkongsi cara buat Donut Pandan. Pertama kali saya buat Donut Pandan sebenarnya..pun begitu, tak ada perubahan kpd cara buatnya sebab Donut Pandan ni kita cuma letak air pandan atau pewarna hijau saja.
Donut ni sedap juga dibuat minum petang, bila kita makan panas2 hasil kreativiti kita sendiri. Kuih homemade ni sebenarnya lebih sedap banding dgn kuih yang kita beli sebab bila kita buat sendiri kita boleh ikut citarasa kita sendiri..bila siap boleh terus dinikmati masa kuih masih panas2 lagi...itu antara kelebihannya kuih buat sendiri ni.
Jom kita tengok bahan2nya:
1. Setengah kg gandum.
2. Satu biji telur
3. Setengah cawan fresh milk/susu cair
4. Dua sudu margerin/butter atau gantikan dengan minyak kalau tiada butter dan margerin.
5. Satu sudu ovalette (optional)
6. 3 sudu gula
7. Satu teh garam
8. Pewarna hijau
9. Air suam satu cawan (setengah cawan air panas campur setengah cawan air biasa)
10. Yis satu sudu besar
11. Susu pekat manis 3 sudu
Cara-cara:
1. Campurkan susu pekat manis, gula, dan yis dan satu cawan air suam dalam mangkuk...kacau sebati dan tutup. Biarkan dalam 10 minit untuk aktifkan yis.
2. Dalam bekas lain, campurkan tepung, garam, ovalette, dan butter, juga fresh milk yang telah dicampur dgn air pandan atau pewarna hijau. Gaul rata.
3. Dalam adunan yis tadi, bila dah berbuih slps 10 minit. Campurkan telur didalamnya, kacau serata.
4. Masukkan adunan yis dan telur tadi dalam mangkuk tepung. Gaul rata dan uli dalam 10 minit. Kemudian adunan ditutup dgn kain dan diketepikan dalam 30-40 minit.
5. Slps 40 minit, uli adunan, boleh canaikan atau tekan dgn tapak tangan untuk keluarkan angin yang terperangkap. Uli dalam 5 minit.
6. Kemudian bentukkan adunan menjadi bulat..dlm 50g untuk satu biji. Leperkan sedikit adunan dan lubangkan tgh2 nya. Saya guna tutup botol yang kecil, bagi memastikan bentuk donut kita cantik.
7. Bila dah siap dibentuk, tutup adunan dengan kain dan biarkan dlm 20 minit. Dan boleh digoreng.
8. Pastikan Donut digoreng dengan api yang sangat perlahan..mmg perlahan sgt. Minyak jgn panas sgt masa nak masukkan Donut di permulaan, nanti Donut terus hangus...hehe.
Setelah siap digoreng, sejukkan sebentar dan boleh digaulkan dengan gula icing atau gula castor..mana2pun boleh. Untuk kali ni saya guna gula icing.
Selamat mencuba buat semua! Memang sedap dan lembut gebu gebas...
Salam Hormat,
RZH
Comments
Post a Comment