Pernah berlaku tak bila kita dah tak ada idea dan dah tak tahu nak makan apa dah...dan bila selerapun tiba2 rasa "sebu"...hilang selera untuk makan dan tiba2 kita craving for megi...😁
Itu la dia, pasti akan ada rasa sesekali kita rasa kita nak something like maggi..kadang2 juga megi ni menggamit rasa rindu kita pada sesuatu yang sesuatu itu hanya kita yang tahu...wahhh gittchewww...
Hokeylah tak mahu intro panjang2 sangat...gis nya cuma nak sebut teringat nak makan megi dan teringat satu kenangan yang pernah dilewati tentang kisah makan megi dan kenangan itu telah lama berlalu...walau tidak pernah berlalu dari hati...
Back to cerita megi tadi, pasti masing2 ada cara masing2 memasak megi kan..ada yang suka rendam air panas dan masukkan rencahnya dan done...ada yang suka ianya dimasak , ditumis bawang dan dimasukkan rencah seperti sotong, udang, telur, ikan bilis dan sebagainya...saya juga tidak terkecuali..kedua2nya saya suka..ikut mood masa tu...
Cuma untuk keinginan rasa kali ini, saya ingin yang ditumis dan lengkap dengan rencah bagai.
Justeru.....
Saya kupas dua ulas bawang merah dan seulas bawang putih..bawang merah saya mayang dan bawang putih saya just ketuk2 saje. Masuk minyak sedikit saja dlm kuali, tumis bawang putih dulu diikuti dgn bawang merah, masuk sotong yang dah dibersihkan dan dipotong bulat, tunggu sekejap dlm tiga empat minit untuk masakkan dulu sotong tu...kemudian saya masuk air. Bila air mendidih masukkan rencah megi dan sedikit sos cili, dan meginya...masukkan sedikit garam dan gula, cili api potong dan sayur...kemudian saya pecahkan telur sebiji, telur tu biar separuh masak saja...biarkan dlm setengah minit, tutup api dan tutup kuali dengan penutup, biarkan dlm dua tiga minit dan boleh disendukkan ke pinggan
Taraaaa...maka siaplah dan boleh dinikmati dengan rasanya yang sangat mabeles...memang sedap bila rasa megi tu bergabung rasanya dgn masam2 sos, sedikit manis dan rasa pedas2...
Salam hormat,
RZH
Itu la dia, pasti akan ada rasa sesekali kita rasa kita nak something like maggi..kadang2 juga megi ni menggamit rasa rindu kita pada sesuatu yang sesuatu itu hanya kita yang tahu...wahhh gittchewww...
Hokeylah tak mahu intro panjang2 sangat...gis nya cuma nak sebut teringat nak makan megi dan teringat satu kenangan yang pernah dilewati tentang kisah makan megi dan kenangan itu telah lama berlalu...walau tidak pernah berlalu dari hati...
Back to cerita megi tadi, pasti masing2 ada cara masing2 memasak megi kan..ada yang suka rendam air panas dan masukkan rencahnya dan done...ada yang suka ianya dimasak , ditumis bawang dan dimasukkan rencah seperti sotong, udang, telur, ikan bilis dan sebagainya...saya juga tidak terkecuali..kedua2nya saya suka..ikut mood masa tu...
Cuma untuk keinginan rasa kali ini, saya ingin yang ditumis dan lengkap dengan rencah bagai.
Justeru.....
Saya kupas dua ulas bawang merah dan seulas bawang putih..bawang merah saya mayang dan bawang putih saya just ketuk2 saje. Masuk minyak sedikit saja dlm kuali, tumis bawang putih dulu diikuti dgn bawang merah, masuk sotong yang dah dibersihkan dan dipotong bulat, tunggu sekejap dlm tiga empat minit untuk masakkan dulu sotong tu...kemudian saya masuk air. Bila air mendidih masukkan rencah megi dan sedikit sos cili, dan meginya...masukkan sedikit garam dan gula, cili api potong dan sayur...kemudian saya pecahkan telur sebiji, telur tu biar separuh masak saja...biarkan dlm setengah minit, tutup api dan tutup kuali dengan penutup, biarkan dlm dua tiga minit dan boleh disendukkan ke pinggan
Taraaaa...maka siaplah dan boleh dinikmati dengan rasanya yang sangat mabeles...memang sedap bila rasa megi tu bergabung rasanya dgn masam2 sos, sedikit manis dan rasa pedas2...
Salam hormat,
RZH
Comments
Post a Comment