Skip to main content

Kuih Tradisional Cucur Topi...



Kuih cucur atau ada juga yang panggil kuih topi ni memang terkenal sbg kuih tradisional orang dulu2. Membuatnya pun sangat mudah, hanya empat bahan saja, tepung beras, telur, gula dan air...dan sudah pastilah minyak untuk menggoreng😁.

Kuih ni kalau tengok pada salsilahnya, ia terkenal dalam negara2 Asia sebenarnya, Msia, Indonesia, Thailand, Vietnam dan mungkin beberapa lagi. Saya ingat masa saya kecik2 dulu, orang tua2 suka buat kuih ni dan memang sedap kuih homemade ni.

Dalam minggu ni dok tgok adik dan adik ipar di kampung buat..sahabat di FB pun dok buat...saya memang suka kuih ni, tapi tak pernah buat. Pagi ni selepas usai solat subuh tadi...makanya buat la...ini first try saya sebenarnya buat kuih ni, tak pernah buat sendiri lagi...kali ni baru mencubanya walaupun penggemar kuih ni.

Walaupun "Topi" nya tidak "bertopi" sangat dan "rupa parasnya" begitu begitu saja....tak mengapa..sebab rasa sedapnya ada di situ..hehe😀

Jom kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.

Bahan2
1. Dua cawan tepung beras.
2. Satu biji telur
3. Air satu cawan
4. Gula 3/4 cawan

Cara-cara:
1. Kacau rata dulu tepung dengan garam. Masukkan telur dan separuh cawan air dulu. Air ni masuk sedikit demi sedikit dan terus kacau adunan. Saya kacau dalam 10 -15 minit. 

2. Masukkan gula dan kacau sehingga gula hancur dalam 10 minit. Selagi gula tidak larut dan hancur, jangan masukkan air yang setengah cawan tu. Slps dah hancur baru masukkan air setengah cawan lagi.

3. Adunan ni tidak perlu perap sebenarnya...terus aje goreng. Tapi kalau nak perap dalam sejam pun tak mengapa. Goreng dalam kuali kecil dgn api kecil..goreng sebiji2 ya.

Nota:
1. Eloknya guna kuali kecil yang "bergeluk" tu masa goreng kuih ni.
2. Kuih perlu digoreng one by one, one at a time.
3. Hanya sekali dibalik saja...lepas tu terus angkat.
4. Kuih ni cepat hangus ya..kena api slow dan tak blh leka.

Kuih ni saya sgt rekmen bagi penggemar kuih drpd tepung pulut...memang sedap dan membuatnya pun sangat mudah!





Salam hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke