Pagi ni buat lagi Beke ni tapi stail klasik puloks...baru ya kena dengan taste kita ore2 dah senior ni...smlm dapat resepi mek drpd adik ipar, Resepi mek saya untuk sekilo punya tepong😆..makanya kena adjust sendiri la portion tepungnya sebab saya buat satu cawan tepung aje...dpt dalam 20 potong...
Rasanya sedap dengan lemak2 manis nya...tapi saya rasa saya kurang bubuh minyak masa proses baking tu...okey tak apa, kita tambah baik next time😀.
Rasanya sedap dengan lemak2 manis nya...tapi saya rasa saya kurang bubuh minyak masa proses baking tu...okey tak apa, kita tambah baik next time😀.
Bingka Kastard semalam "licin mone" anak2 suka...kita tgok lak yg klasik ni dia orang suka ko dok..😁.
Jom kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.
Bahan-bahan:
1. Gandum satu cawan
2. Telur 3 biji
3. Gula 1 cawan
4. Daun pandan 4 helai unk secawan airnya.
5. Susu pekat manis setengah cawan
6. Santan satu kotak (boleh diganti dengan fresh santan)
7. Esen vanila (optional)
8. Esen Ros (optional)
9. Sedikit pewarna hijau
10. Minyak jagung 1/4 cawan
Caranya pula sangat mudah...
Masukkan gandum, telur, gula, susu, santan, pekat manis, minyak, esen vanila, esen ros, dan pewarna hijau...kacau rata sekejap dan blend semua sekali.
Kemudian tuang dalam loyang.
Make sure loyang dimasukkan 1/4 cawan minyak masak dan dipanaskan terlebih dahulu dlm oven...dlm 5 minit saja. Kemudian keluarkan dari oven dan masukan adunan. Bakar selama sejam dgn suhu 160 C api atas bawah ya.
Bila dah masak biarkan sejuk dulu baru lah dipotong dan dihidang dalam pinggan.
Just to share, orang tua kita dulu2 bakar kuih beke ni guna sabut. Sabut ni dibakar dan dipekap atas periuk yang digunakan untuk bakar beke ni..bara sabut tu diletak atas dan bawah periuk..memang klasik, dan opkos rasanya lebih sedap..orang2 tua kita memang hebat buat kuih2 ni..
Selamat mencuba!
Salam hormat,
RZH
Jom kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.
Bahan-bahan:
1. Gandum satu cawan
2. Telur 3 biji
3. Gula 1 cawan
4. Daun pandan 4 helai unk secawan airnya.
5. Susu pekat manis setengah cawan
6. Santan satu kotak (boleh diganti dengan fresh santan)
7. Esen vanila (optional)
8. Esen Ros (optional)
9. Sedikit pewarna hijau
10. Minyak jagung 1/4 cawan
Caranya pula sangat mudah...
Masukkan gandum, telur, gula, susu, santan, pekat manis, minyak, esen vanila, esen ros, dan pewarna hijau...kacau rata sekejap dan blend semua sekali.
Kemudian tuang dalam loyang.
Make sure loyang dimasukkan 1/4 cawan minyak masak dan dipanaskan terlebih dahulu dlm oven...dlm 5 minit saja. Kemudian keluarkan dari oven dan masukan adunan. Bakar selama sejam dgn suhu 160 C api atas bawah ya.
Bila dah masak biarkan sejuk dulu baru lah dipotong dan dihidang dalam pinggan.
Just to share, orang tua kita dulu2 bakar kuih beke ni guna sabut. Sabut ni dibakar dan dipekap atas periuk yang digunakan untuk bakar beke ni..bara sabut tu diletak atas dan bawah periuk..memang klasik, dan opkos rasanya lebih sedap..orang2 tua kita memang hebat buat kuih2 ni..
Selamat mencuba!
RZH
Comments
Post a Comment