Skip to main content

Beke @ Bengkang Klasik Kelate...




Pagi ni buat lagi Beke ni tapi stail klasik puloks...baru ya kena dengan taste kita ore2 dah senior ni...smlm dapat resepi mek drpd adik ipar, Resepi mek saya untuk sekilo punya tepong😆..makanya kena adjust sendiri la portion tepungnya sebab saya buat satu cawan tepung aje...dpt dalam 20 potong...

Rasanya sedap dengan lemak2 manis nya...tapi saya rasa saya kurang bubuh minyak masa proses baking tu...okey tak apa, kita tambah baik next time😀.

Bingka Kastard semalam "licin mone" anak2 suka...kita tgok lak yg klasik ni dia orang suka ko dok..😁.

Jom kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.

Bahan-bahan:
1. Gandum satu cawan
2. Telur 3 biji
3. Gula 1 cawan
4. Daun pandan 4 helai unk secawan airnya.
5. Susu pekat manis setengah cawan
6. Santan satu kotak (boleh diganti dengan fresh santan)
7. Esen vanila (optional)
8. Esen Ros (optional)
9. Sedikit pewarna hijau
10. Minyak jagung 1/4 cawan

Caranya pula sangat mudah...
Masukkan gandum, telur, gula, susu, santan, pekat manis, minyak, esen vanila, esen ros, dan pewarna hijau...kacau rata sekejap dan blend semua sekali.

Kemudian tuang dalam loyang.
Make sure loyang dimasukkan 1/4 cawan minyak masak dan dipanaskan terlebih dahulu dlm oven...dlm 5 minit saja. Kemudian keluarkan dari oven dan masukan adunan. Bakar selama sejam dgn suhu 160 C api atas bawah ya.

Bila dah masak biarkan sejuk dulu baru lah dipotong dan dihidang dalam pinggan.

Just to share, orang tua kita dulu2 bakar kuih beke ni guna sabut. Sabut ni dibakar dan dipekap atas periuk yang digunakan untuk bakar beke ni..bara sabut tu diletak atas dan bawah periuk..memang klasik, dan opkos rasanya lebih sedap..orang2 tua kita memang hebat buat kuih2 ni..

Selamat mencuba!



Salam hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke