Mee goreng ni kisah dua hari lepas. Goreng mee untuk breakfast. Terus dengan brunch. Jadinya hari tu tak masak tengah hari..makan mee ni sampai ke lunch. Dah tak ada idea untuk masak lauk tengah hari, justeru makan dulu mee goreng ni...petang baru masak lauk.
Ada alkisah di sebalik goreng mee ni. Ni citer zaman2 saya di universiti dulu bagaimana saya dpt idea cara goreng mee yang simple dan sedap. Mee ni bawang dia tak blh byk mcm kita goreng mee hoon sbb nanti dia tak sedap.
Ideanya dapat drpd salah seorang kawan serumah dari belah utara...saya tgok dia goreng mee tak guna bawang merah kecik dan tak blend apapun, itu yang menjadikan bahan tumis tu tidak berat sangat dan mee goreng tu mmg tak bagi kita rasa muak...semua bahan dia mayang saja termasuk cili besar...dari situ la saya dapat idea dan tips goreng mee yang tidak muak dan sedap. Cara buatnya saya ubahsuai cket ikut citarasa saya.
Bahan2:
1. Mee kuning satu kg
2. Bawang holland satu labu dimayang
3. Bawang putih lima enam ulas ditumbuk pecah2 saja.
4. Enam tangkai cili merah yang besar tu diblend. Jangan lumat sgt. Kalau rajin better tumbuk sbb kita tak mahu hancurkan sgt cili tu
5. Cili api tiga empat tangkai dipotong2 kecil (optional sekiranya suka pedas)
6. Sos cili
7. Garam gula secukupnya.
8. Rencahnya terpulang, sama ada ayam, sotong, udang, telur, daging dsbnya.
9. Minyak masak dlm setengah cawan
10. Sedikit kicap
11. Satu sudu sos tiram (optional, kalau tiada tak perlu masuk)
Cara2:
1. Mee dilerai2kan dan disiram air dan disejat.
2. Panaskan minyak masak dlm kuali.
3. Tumis bawang putih dulu dan bila sedikit kekuningan diikuti dgn bawang holland.
4. Masukkan cili besar yang diblend. Tumis dlm lima enam minit. Masukkan sos.
5. Kemudian, masukkan sotong. Biar sehingga sotong masak. Dalam tujuh lapan minit saja. Masuk gula dan sedikit garam saja. Mengapa sedikit, sebab mee tu sendiri dah masin juga.
6. Masukkan sayur, dan kacau serata seketika. Kemudian blh terus masuk mee kuning, masukkan sedikit kicap (saya tak suka sgt mee yang gelap dek warna kicap, jadinya kicap saya masukkan hanya sekadar unk beri rasa lemak2 manis masin kicap saja dan bukan untuk gelapkan mee saya tu...nanti tak cantik mee tu..hehe) dan sos tiram dan tambah air dlm setengah cawan.
7.Perlahankan api dan tutup sekejap untuk lembutkan mee. Biasanya dlm tiga empat minit bergantung kpd mee dah lembut atau tidak. Kalau air dah kering dan mee masih keras tambah sedikit air lagi.
8. Bila mee dah lembut, besarkan sedikit api dan goreng dalam lima enam minit...make sure masa tutup tadi jgn sampai mee kembang terlebih lembut ya...tak sedap mee goreng kita nanti...
Taraaa..siap untuk dihidangkan. Kalau famili saya, mee goreng ni dihidang dengan limau nipis. Perahan limau nanti akan menambahkan kesedapan mee tu, bila rasa manis, masin dan pedas bergabung dgn rasa masam sikit2...mmg sedap la rasanya..kena cuba dulu baru tahu...
Salam hormat,
RZH
Ada alkisah di sebalik goreng mee ni. Ni citer zaman2 saya di universiti dulu bagaimana saya dpt idea cara goreng mee yang simple dan sedap. Mee ni bawang dia tak blh byk mcm kita goreng mee hoon sbb nanti dia tak sedap.
Ideanya dapat drpd salah seorang kawan serumah dari belah utara...saya tgok dia goreng mee tak guna bawang merah kecik dan tak blend apapun, itu yang menjadikan bahan tumis tu tidak berat sangat dan mee goreng tu mmg tak bagi kita rasa muak...semua bahan dia mayang saja termasuk cili besar...dari situ la saya dapat idea dan tips goreng mee yang tidak muak dan sedap. Cara buatnya saya ubahsuai cket ikut citarasa saya.
Bahan2:
1. Mee kuning satu kg
2. Bawang holland satu labu dimayang
3. Bawang putih lima enam ulas ditumbuk pecah2 saja.
4. Enam tangkai cili merah yang besar tu diblend. Jangan lumat sgt. Kalau rajin better tumbuk sbb kita tak mahu hancurkan sgt cili tu
5. Cili api tiga empat tangkai dipotong2 kecil (optional sekiranya suka pedas)
6. Sos cili
7. Garam gula secukupnya.
8. Rencahnya terpulang, sama ada ayam, sotong, udang, telur, daging dsbnya.
9. Minyak masak dlm setengah cawan
10. Sedikit kicap
11. Satu sudu sos tiram (optional, kalau tiada tak perlu masuk)
Cara2:
1. Mee dilerai2kan dan disiram air dan disejat.
2. Panaskan minyak masak dlm kuali.
3. Tumis bawang putih dulu dan bila sedikit kekuningan diikuti dgn bawang holland.
4. Masukkan cili besar yang diblend. Tumis dlm lima enam minit. Masukkan sos.
5. Kemudian, masukkan sotong. Biar sehingga sotong masak. Dalam tujuh lapan minit saja. Masuk gula dan sedikit garam saja. Mengapa sedikit, sebab mee tu sendiri dah masin juga.
6. Masukkan sayur, dan kacau serata seketika. Kemudian blh terus masuk mee kuning, masukkan sedikit kicap (saya tak suka sgt mee yang gelap dek warna kicap, jadinya kicap saya masukkan hanya sekadar unk beri rasa lemak2 manis masin kicap saja dan bukan untuk gelapkan mee saya tu...nanti tak cantik mee tu..hehe) dan sos tiram dan tambah air dlm setengah cawan.
7.Perlahankan api dan tutup sekejap untuk lembutkan mee. Biasanya dlm tiga empat minit bergantung kpd mee dah lembut atau tidak. Kalau air dah kering dan mee masih keras tambah sedikit air lagi.
8. Bila mee dah lembut, besarkan sedikit api dan goreng dalam lima enam minit...make sure masa tutup tadi jgn sampai mee kembang terlebih lembut ya...tak sedap mee goreng kita nanti...
Taraaa..siap untuk dihidangkan. Kalau famili saya, mee goreng ni dihidang dengan limau nipis. Perahan limau nanti akan menambahkan kesedapan mee tu, bila rasa manis, masin dan pedas bergabung dgn rasa masam sikit2...mmg sedap la rasanya..kena cuba dulu baru tahu...
Salam hormat,
RZH
Comments
Post a Comment