Skip to main content

Mee Goreng Sedap...

Mee goreng ni kisah dua hari lepas. Goreng mee untuk breakfast. Terus dengan brunch. Jadinya hari tu tak masak tengah hari..makan mee ni sampai ke lunch. Dah tak ada idea untuk masak lauk tengah hari, justeru makan dulu mee goreng ni...petang baru masak lauk.

Ada alkisah di sebalik goreng mee ni. Ni citer zaman2 saya di universiti dulu bagaimana saya dpt idea cara goreng mee yang simple dan sedap. Mee ni bawang dia tak blh byk mcm kita goreng mee hoon sbb nanti dia tak sedap.

Ideanya dapat drpd salah seorang kawan serumah dari belah utara...saya tgok dia goreng mee tak guna bawang merah kecik dan tak blend apapun, itu yang menjadikan bahan tumis tu tidak berat sangat dan mee goreng tu mmg tak bagi kita rasa muak...semua bahan dia mayang saja termasuk cili besar...dari situ la saya dapat idea dan tips goreng mee yang tidak muak dan sedap. Cara buatnya saya ubahsuai cket ikut citarasa saya.

Bahan2:
1. Mee kuning satu kg
2. Bawang holland satu labu dimayang
3. Bawang putih lima enam ulas ditumbuk pecah2 saja.
4. Enam tangkai cili merah yang besar tu diblend. Jangan lumat sgt. Kalau rajin better tumbuk sbb kita tak mahu hancurkan sgt cili tu
5. Cili api tiga empat tangkai dipotong2 kecil (optional sekiranya suka pedas)
6. Sos cili
7. Garam gula secukupnya.
8. Rencahnya terpulang, sama ada ayam, sotong, udang, telur, daging dsbnya.
9. Minyak masak dlm setengah cawan
10. Sedikit kicap
11. Satu sudu sos tiram (optional, kalau tiada tak perlu masuk)

Cara2:
1. Mee dilerai2kan dan disiram air dan disejat.
2. Panaskan minyak masak dlm kuali.
3. Tumis bawang putih dulu dan bila sedikit kekuningan diikuti dgn bawang holland.
4. Masukkan cili besar yang diblend. Tumis dlm lima enam minit. Masukkan sos.
5. Kemudian, masukkan sotong. Biar sehingga sotong masak. Dalam tujuh lapan minit saja. Masuk gula dan sedikit garam saja. Mengapa sedikit, sebab mee tu sendiri dah masin juga.
6. Masukkan sayur, dan kacau serata seketika. Kemudian blh terus masuk mee kuning, masukkan sedikit kicap (saya tak suka sgt mee yang gelap dek warna kicap, jadinya kicap saya masukkan hanya sekadar unk beri rasa lemak2 manis masin kicap saja dan bukan untuk gelapkan mee saya tu...nanti tak cantik mee tu..hehe) dan sos tiram dan tambah air dlm setengah cawan.
7.Perlahankan api dan tutup sekejap untuk lembutkan mee. Biasanya dlm tiga empat minit bergantung kpd mee dah lembut atau tidak. Kalau air dah kering dan mee masih keras tambah sedikit air lagi.
8. Bila mee dah lembut, besarkan sedikit api dan goreng dalam lima enam minit...make sure masa tutup tadi jgn sampai mee kembang terlebih lembut ya...tak sedap mee goreng kita nanti...

Taraaa..siap untuk dihidangkan. Kalau famili saya, mee goreng ni dihidang dengan limau nipis. Perahan limau nanti akan menambahkan kesedapan mee tu, bila rasa manis, masin dan pedas bergabung dgn rasa masam sikit2...mmg sedap la rasanya..kena cuba dulu baru tahu...





Salam hormat,
RZH


Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke