Skip to main content

Bingka Kastard...



Petang ni buat kuih ini untuk minum petang, saya panggilnya Bingka Kastad sebab ada taruk kastad juga "berduet" dengan tepung gandum..😁.

Niat asal nak makan "Beke Kelate" style mek saya...adehhh g buat hok pesen ni pulok...kiranya Bingka Kastad ni inovasi dari "Beke klasik" la kerana apa, kerana telah dimasukkan kastad dan keduanya tak guna santan, tapi guna susu cair...kesimpulannya saya tetap suka "Beke klasik" nak2 hok mek saya buat..

Tapi anak2 suka Bingka Kastad ni..aduhaiii..tengok betapa beza taste kita "orang-orang dah senior" ni berbanding anak2 muda kan ...😂.
Begitu lah alkisahnya cerita nya kuih minum petang untuk petang ni.

Jom kita tengok bahan-bahannya:
1. Satu cawan gandum
2. Satu cawan susu cair
3. 3 sudu besar gula
4. 2 biji telur
5. Setengah cawan susu pekat manis
6. 2 cawan air
7. 3 sudu besar butter/margerin
8. 4 sudu besar tepung kastard
9. Secubit Garam
10. Daun pandan sehelai. Kalau tak ada tak mengapa

Cara-caranya:
1. Satukan gandum, gula, susu cair, susu manis, telur dan garam, dan simpulan daun pandan. Kacau rata hingga sebati.
2. Kacau atas api butter atau margerin, air, dan kastard. Kacau sehingga likat.
3. Kemudian masukkan bahan adunan di luar tadi dan kacau dgn api sedeehana sehingga sebati dan likat.
4. Adunan dimasukkan dalam loyang dan dibakar dengan suhu 160 C api atas bawah selama 50 minit. Loyang sapukan minyak dulu ya.
5. Selepas masak, dikeluarkan dari oven dan biarkan sejuk dalam sejam dulu. Masa mula2 masak, adunan memang nampak lembik dan tidak boleh dipotong...biarkan dulu sehingga betul2 sejuk barulah boleh dipotong dan disusun di pinggan.

Kuih ni rasa dia lemak2 manis gitu. Siapa penggemar kuih manis mmg on la. Bagi mereka yang tidak suka manis, mungkin tak berapa fav la kuih ni...tapi boleh cuba dulu, mana tahu suka kan...

Dan inilah rupa dia...



Selamat mencuba.

Salam hormat,
RZH


Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke