Petang ni buat kuih ini untuk minum petang, saya panggilnya Bingka Kastad sebab ada taruk kastad juga "berduet" dengan tepung gandum..😁.
Niat asal nak makan "Beke Kelate" style mek saya...adehhh g buat hok pesen ni pulok...kiranya Bingka Kastad ni inovasi dari "Beke klasik" la kerana apa, kerana telah dimasukkan kastad dan keduanya tak guna santan, tapi guna susu cair...kesimpulannya saya tetap suka "Beke klasik" nak2 hok mek saya buat..
Tapi anak2 suka Bingka Kastad ni..aduhaiii..tengok betapa beza taste kita "orang-orang dah senior" ni berbanding anak2 muda kan ...😂.
Begitu lah alkisahnya cerita nya kuih minum petang untuk petang ni.
Jom kita tengok bahan-bahannya:
1. Satu cawan gandum
2. Satu cawan susu cair
3. 3 sudu besar gula4. 2 biji telur
5. Setengah cawan susu pekat manis
6. 2 cawan air
7. 3 sudu besar butter/margerin
8. 4 sudu besar tepung kastard
9. Secubit Garam
10. Daun pandan sehelai. Kalau tak ada tak mengapa
Cara-caranya:
1. Satukan gandum, gula, susu cair, susu manis, telur dan garam, dan simpulan daun pandan. Kacau rata hingga sebati.
2. Kacau atas api butter atau margerin, air, dan kastard. Kacau sehingga likat.
3. Kemudian masukkan bahan adunan di luar tadi dan kacau dgn api sedeehana sehingga sebati dan likat.
4. Adunan dimasukkan dalam loyang dan dibakar dengan suhu 160 C api atas bawah selama 50 minit. Loyang sapukan minyak dulu ya.
5. Selepas masak, dikeluarkan dari oven dan biarkan sejuk dalam sejam dulu. Masa mula2 masak, adunan memang nampak lembik dan tidak boleh dipotong...biarkan dulu sehingga betul2 sejuk barulah boleh dipotong dan disusun di pinggan.
Kuih ni rasa dia lemak2 manis gitu. Siapa penggemar kuih manis mmg on la. Bagi mereka yang tidak suka manis, mungkin tak berapa fav la kuih ni...tapi boleh cuba dulu, mana tahu suka kan...
Dan inilah rupa dia...
Selamat mencuba.
Salam hormat,
RZH
Comments
Post a Comment