Bila saya menyebut tentang ikan rebus goreng atau ikan rebus yang digoreng atau ikan yang direbus dan digoreng...orang Kelate pasti tidak pelik dengan menu ini...mungkin ada juga sebahagian orang berasal dari luar Kelantan yang tahu tentang menu ini dan sudah pasti ada yang tidak pernah tahu dan pelik dengan menu ini.
Hokey, jom kita mengenal dengan lebih dekat apa citer berkaitan menu ikan rebus goreng ni. Saya secara terus terang memang penggemar setia ikan rebus goreng ini. Ikan rebus goreng ni adalah sejenis menu lauk yang dihidangkan sama ada untuk makan pagi, makan tengah hari atau makan malam..ianya adalah lauk yang perlu dimakan dengan nasi la, tapi pada yang suka meratah ikan, makanya boleh dimakan terus begitu saja... Boley juga..hehe. Cuma saya ni memang jenis tak pandai meratah ikan...atau makan ikan gitu-gitu saja. Ikan pada saya kena makan dengan nasi...namun terpulang pada selera dan cara masing-masing ya.
Menu ikan rebus goreng ini adalah menu yang dikatakan sebagai pembuka selera. Kalau dilawan pula dengan sayur lemak atau sayur putih ore kelate, ada pulok budu dan cili api...maka memang terangkat dan lengkaplah hidangannya. Ada juga orang dulu-dulu menyediakan menu ini sebagai lauk stanby incase nak mkn segera atau ada orang menyinggah di rumah di lewat malam contohnya, mana ada kedai buka untuk nak keluar cari lauk pauk kan...jadinya, atleast dalam nak cepat2 menyediakan hidangan boleh goreng ikan rebus ni, goreng telur dan ada sedikit ulam-ulaman dan budu, maka sudah cukup untuk menjadi hidangan yang ringkas.
Membuat ikan rebus goreng ni memang sangat mudah...namun walaupun mudah, mesti kena ada cara merebusnya..kalau kita main rebus macam gitu aje...huhu memang nikmat sedapnya akan tiada. Ikan jadi tawar dan tiada gabungan rasa masam, masin dan manis yang menjadi penyedap kepada ikan rebus goreng ni.
Jom kita tengok cara rebus ikan untuk digoreng dan dijadikan lauk.
Bahan-bahannya hanyalah:
1. Ikan. Ikan yang selalu digunakan bagi tujuan ini adalah ikan selayang/sardin, ikan tamban (yang byk tulang tu), dan ikan kembung, juga ikan tongkol.
2. Asam keping kena byk sikit supaya ikan tu menyerap masam2 asam keping tu. Mungkin dlm lima enam keping, kalau kita merebus kurang dari 10 ekor ikan. Kalau saiz asam keping tu besar2, maka kurangkan kepada lima keping saja.
3. Air. Masukkan sehingga paras ikan atau lebih sedikit sahaja.
4. Garam dalam dua sudu besar.
5. Gula dalam setengah sudu besar bagi menyedap rasa ikan.
Okey itu saja bahan2 untuk rebus ikan ya, jangan terlebih kreatif pula pergi masuk serai bagai...ini ikan rebus klasik..kalau dah masuk serai tu dah jadi menu lain dah...hehe
Cara-cara:
1. Siang dan bersihkan ikan. Kalau ikan selayang jgn potong dua biar saje satu2 macam gitu. Kalau ikan lain blh la potong tgok kpd saiz ikan ya. Tapi kalau ikan tongkol mmg wajib potong.
2. Masuk dalam periuk, masuk air, asam keping dan garam gula...rebus sampai menggelegak..bila dah menggelegak kecilkan api sikit dalam dua tiga minit dan siaplah ikan rebus kita. Tapi kalau rebus ikan tongkol, kena lebih lama supaya ikan tu akan lebih sedap lagi.
Nota:
Ikan rebus ni biar saja dlm periuk merebus kita tu...setiap pagi perlu hangatkan...lagi lama lagi sedap ikan rebus ni sebenarnya..dgn syarat, mlm dan pagi perlu dihangatkan. Masa setiap kali nak hangatkan tu tambah sedikit air.
Boleh digoreng pada bila2 masa yang kita nak makan. Masa goreng kena beringat sikit...ikan rebus ni dia meletus2 sikit masa goreng. Sebab ikan tu menyerap masam asam keping dan ada gula cket tadi tu. Masuk dlm minyak panas memang meletup2 cket la.
Rupa ikan rebus goreng ni mmg la tak cantik..tapi walaupun rupanya tidak cantik, namun rasanya memang tidak terkata. Itu yang dikatakan sangat special rasanya, ibarat kata.."hanya jauhari yang mengenal manikan"...wahhh gitttchewww. Ikan rebus goreng boleh dimakan dgn budu atau sambal belacan atau sambal kicap...semuanya boleh...
Saya kongsikan gambar rupa paras ikan rebus yang digoreng ya. Saya guna ikan selayang/sardin.
Kalau ada pulak sayur lemak kelate macam gini...perghhh lagi tak terkata la kesedapannya...
Selamat mencuba buat semua...rugi kalau tak cuba memang best!
Salam Hormat,
RZH
Hokey, jom kita mengenal dengan lebih dekat apa citer berkaitan menu ikan rebus goreng ni. Saya secara terus terang memang penggemar setia ikan rebus goreng ini. Ikan rebus goreng ni adalah sejenis menu lauk yang dihidangkan sama ada untuk makan pagi, makan tengah hari atau makan malam..ianya adalah lauk yang perlu dimakan dengan nasi la, tapi pada yang suka meratah ikan, makanya boleh dimakan terus begitu saja... Boley juga..hehe. Cuma saya ni memang jenis tak pandai meratah ikan...atau makan ikan gitu-gitu saja. Ikan pada saya kena makan dengan nasi...namun terpulang pada selera dan cara masing-masing ya.
Menu ikan rebus goreng ini adalah menu yang dikatakan sebagai pembuka selera. Kalau dilawan pula dengan sayur lemak atau sayur putih ore kelate, ada pulok budu dan cili api...maka memang terangkat dan lengkaplah hidangannya. Ada juga orang dulu-dulu menyediakan menu ini sebagai lauk stanby incase nak mkn segera atau ada orang menyinggah di rumah di lewat malam contohnya, mana ada kedai buka untuk nak keluar cari lauk pauk kan...jadinya, atleast dalam nak cepat2 menyediakan hidangan boleh goreng ikan rebus ni, goreng telur dan ada sedikit ulam-ulaman dan budu, maka sudah cukup untuk menjadi hidangan yang ringkas.
Membuat ikan rebus goreng ni memang sangat mudah...namun walaupun mudah, mesti kena ada cara merebusnya..kalau kita main rebus macam gitu aje...huhu memang nikmat sedapnya akan tiada. Ikan jadi tawar dan tiada gabungan rasa masam, masin dan manis yang menjadi penyedap kepada ikan rebus goreng ni.
Jom kita tengok cara rebus ikan untuk digoreng dan dijadikan lauk.
Bahan-bahannya hanyalah:
1. Ikan. Ikan yang selalu digunakan bagi tujuan ini adalah ikan selayang/sardin, ikan tamban (yang byk tulang tu), dan ikan kembung, juga ikan tongkol.
2. Asam keping kena byk sikit supaya ikan tu menyerap masam2 asam keping tu. Mungkin dlm lima enam keping, kalau kita merebus kurang dari 10 ekor ikan. Kalau saiz asam keping tu besar2, maka kurangkan kepada lima keping saja.
3. Air. Masukkan sehingga paras ikan atau lebih sedikit sahaja.
4. Garam dalam dua sudu besar.
5. Gula dalam setengah sudu besar bagi menyedap rasa ikan.
Okey itu saja bahan2 untuk rebus ikan ya, jangan terlebih kreatif pula pergi masuk serai bagai...ini ikan rebus klasik..kalau dah masuk serai tu dah jadi menu lain dah...hehe
Cara-cara:
1. Siang dan bersihkan ikan. Kalau ikan selayang jgn potong dua biar saje satu2 macam gitu. Kalau ikan lain blh la potong tgok kpd saiz ikan ya. Tapi kalau ikan tongkol mmg wajib potong.
2. Masuk dalam periuk, masuk air, asam keping dan garam gula...rebus sampai menggelegak..bila dah menggelegak kecilkan api sikit dalam dua tiga minit dan siaplah ikan rebus kita. Tapi kalau rebus ikan tongkol, kena lebih lama supaya ikan tu akan lebih sedap lagi.
Nota:
Ikan rebus ni biar saja dlm periuk merebus kita tu...setiap pagi perlu hangatkan...lagi lama lagi sedap ikan rebus ni sebenarnya..dgn syarat, mlm dan pagi perlu dihangatkan. Masa setiap kali nak hangatkan tu tambah sedikit air.
Boleh digoreng pada bila2 masa yang kita nak makan. Masa goreng kena beringat sikit...ikan rebus ni dia meletus2 sikit masa goreng. Sebab ikan tu menyerap masam asam keping dan ada gula cket tadi tu. Masuk dlm minyak panas memang meletup2 cket la.
Rupa ikan rebus goreng ni mmg la tak cantik..tapi walaupun rupanya tidak cantik, namun rasanya memang tidak terkata. Itu yang dikatakan sangat special rasanya, ibarat kata.."hanya jauhari yang mengenal manikan"...wahhh gitttchewww. Ikan rebus goreng boleh dimakan dgn budu atau sambal belacan atau sambal kicap...semuanya boleh...
Saya kongsikan gambar rupa paras ikan rebus yang digoreng ya. Saya guna ikan selayang/sardin.
Kalau ada pulak sayur lemak kelate macam gini...perghhh lagi tak terkata la kesedapannya...
Selamat mencuba buat semua...rugi kalau tak cuba memang best!
Salam Hormat,
RZH
Comments
Post a Comment