Skip to main content

Udang Goreng Special Bersalut Cili...

Tiga empat hari lepas saya masak udang goreng simple bercili ni. Memang mudah untuk disediakan bila kita hanya mempunyai masa yang terbatas untuk menyediakan lauk untuk lunch or dinner...atau bila kita rasa malas untuk memasak..maka pilihlah menu ni...boleh dibuat untuk ikan, sotong, telur, ayam, dan sebagainya mengikut citarasa masing2.

Masa ni saya kebetulannya penuh meeting online pagi dan petang. Masa break untuk meeting sebelah petang tu agak pendek, makanya saya just masak simple tapi menunya tetap memenuhi citarasa seisi keluarga.

Jom kita tengok bahan2nya:
1. Udang dalam 25 ekor
2. Bawang holland satu labu dimayang
3. Bawang putih 3 ulas ditumbuk kasar
4. Cili api tiga empat tangkai dipotong halus.
5. Satu sudu cili giling
6. Satu sudu sos cili
7. Satu sudu sos tiram
8. Garam dan gula secukup rasa
9. Kunyit serbuk
10. Minyak untuk menumis dan menggoreng.

Cara2:
1. Bersihkan udang, potong sedikit bhgn kepala, bhgn ekor biarkan saja.
2. Udang gaulkan dengan garam kunyit.
3. Panaskan minyak, dan goreng udang sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
4. Dalam kuali yang sama, dengan sedikit minyak,  tumis bawang putih dan bawang holland. Bila dah garing, masukkan cili giling, sos cili, sos tiram dan cili api yang telah dipotong, masukkan udang, garam gula secukupnya. Masakan ini perlu gula yang sedikit lebih untuk balance kan dgn pedasnya..Goreng dlm beberapa minit dan boleh diangkat.

Maka siaplah menu kita dan boleh dihidangkan. Rasanya yang kering2 bersalut cili dengan rasa manis2 pedas...memang special dan sedap!


Salam Hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke