Tiga empat hari lepas saya masak udang goreng simple bercili ni. Memang mudah untuk disediakan bila kita hanya mempunyai masa yang terbatas untuk menyediakan lauk untuk lunch or dinner...atau bila kita rasa malas untuk memasak..maka pilihlah menu ni...boleh dibuat untuk ikan, sotong, telur, ayam, dan sebagainya mengikut citarasa masing2.
Masa ni saya kebetulannya penuh meeting online pagi dan petang. Masa break untuk meeting sebelah petang tu agak pendek, makanya saya just masak simple tapi menunya tetap memenuhi citarasa seisi keluarga.
Jom kita tengok bahan2nya:
1. Udang dalam 25 ekor
2. Bawang holland satu labu dimayang
3. Bawang putih 3 ulas ditumbuk kasar
4. Cili api tiga empat tangkai dipotong halus.
5. Satu sudu cili giling
6. Satu sudu sos cili
7. Satu sudu sos tiram
8. Garam dan gula secukup rasa
9. Kunyit serbuk
10. Minyak untuk menumis dan menggoreng.
Cara2:
1. Bersihkan udang, potong sedikit bhgn kepala, bhgn ekor biarkan saja.
2. Udang gaulkan dengan garam kunyit.
3. Panaskan minyak, dan goreng udang sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
4. Dalam kuali yang sama, dengan sedikit minyak, tumis bawang putih dan bawang holland. Bila dah garing, masukkan cili giling, sos cili, sos tiram dan cili api yang telah dipotong, masukkan udang, garam gula secukupnya. Masakan ini perlu gula yang sedikit lebih untuk balance kan dgn pedasnya..Goreng dlm beberapa minit dan boleh diangkat.
Maka siaplah menu kita dan boleh dihidangkan. Rasanya yang kering2 bersalut cili dengan rasa manis2 pedas...memang special dan sedap!
Salam Hormat,
RZH
Masa ni saya kebetulannya penuh meeting online pagi dan petang. Masa break untuk meeting sebelah petang tu agak pendek, makanya saya just masak simple tapi menunya tetap memenuhi citarasa seisi keluarga.
Jom kita tengok bahan2nya:
1. Udang dalam 25 ekor
2. Bawang holland satu labu dimayang
3. Bawang putih 3 ulas ditumbuk kasar
4. Cili api tiga empat tangkai dipotong halus.
5. Satu sudu cili giling
6. Satu sudu sos cili
7. Satu sudu sos tiram
8. Garam dan gula secukup rasa
9. Kunyit serbuk
10. Minyak untuk menumis dan menggoreng.
Cara2:
1. Bersihkan udang, potong sedikit bhgn kepala, bhgn ekor biarkan saja.
2. Udang gaulkan dengan garam kunyit.
3. Panaskan minyak, dan goreng udang sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
4. Dalam kuali yang sama, dengan sedikit minyak, tumis bawang putih dan bawang holland. Bila dah garing, masukkan cili giling, sos cili, sos tiram dan cili api yang telah dipotong, masukkan udang, garam gula secukupnya. Masakan ini perlu gula yang sedikit lebih untuk balance kan dgn pedasnya..Goreng dlm beberapa minit dan boleh diangkat.
Maka siaplah menu kita dan boleh dihidangkan. Rasanya yang kering2 bersalut cili dengan rasa manis2 pedas...memang special dan sedap!
Salam Hormat,
RZH
Comments
Post a Comment