Lauk percik ni citer semalam lagi, cuma tak sempat nak update resepi di blog. Mr. Husband semalam keluar pergi kedai restock barang2 dapur dah byk yang habis...awal paginya dia req nak ayam percik unk lunch...
2. Tumbuk lumat bawang putih dan halia dan Kemudian ayam dilumur dgn bawang putih dan halia yang ditumbuk ini. Letak garam dlm satu sudu. Biarkan sekejap. Ayam rebus dgn air sedikit bagi menyerapkan bahan2 lumur tadi. Ketukkan satu btg serai dan masukkan sekali dalam rebusan ini. Rebus dlm 10 minit. Dan siap untuk dibakar.
Kuah:
1. Lima enam ulas bawang merah, dua ulas bawang putih dan sedikit halia..lima enam tangkai cili kering. Blend sekali dgn santan.
2. Bahan blend kemudiannya dimasukkan dlm periuk, letak serai dan sekeping asam keping yg kecik. Asam keping ni keluarkan awal sbb tak mahu kuah masam sgt. Masukkan dlm dua sudu besar gandum atau tepung beras...kalau tak masuk lagi sedap, tapi santan kena betul2 pekat. Masuk gula dan garam juga nise cket..kalau suka perasa blh letak..tapi saya tak suka letak perasa. Kacau api sederhana sehingga kuah pekat.
3. Masa kuah hampir siap, ayam tadi dah boleh dibakar, saya bakar guna pan saja. Kalau bakar dengan bara arang lagi sedap sebenarnya...tapi nak cepat dan mudah, pan pun dah okey.. Kemudian salut kuah dan ulang bakar..dua kali salut kuah dan bakar...kemudian yg last salut kuah sekali lagi dan boleh terus letak di pinggan...dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba...
Salam hormat,
RZH
Saya ni sgt jarang buat percik...bukan apa, percik ni dia remeh dan "banyak cerita" cket..kena rebuskan dulu sekejap ayam tu dgn perapannya (air sedikit saja, mcm ala2 stim)...kena buat kuahnya pulak, dan kemudiannya kena bakar pulak ayamnya..perlu dibalik2 dan disalutkan kuahnya sambil diulang dua tiga kali bakar berselang seli salut kuah...hmmm memang level sabar kena tinggi buat percik ni...hehe
Makanya lauk percik ni kiranya sangat special la pada saya kerana sangat jarang saya buat😅...jarang buat tu sebab saya cerewet cket bila buat percik ni...sebab nak kena cantik kejadiannya bersalut di ayam tu...kalau tak cantik kejadiannya mahu buat saya sesak nafas nanti..🤒🤦♀
Jom kita tengok bahan2nya:
1. Ayam seekor potong empat
2. Bawang merah lima enam ulas
3. Bawang putih dua ulas untuk kuah dan lima ulas untuk dilumur pada ayam.
5. Halia setengah inci untuk kuah dan setengah inci untuk perapan ayam.
6. Serai dua btg.
7. Cili kering lima enam tangkai
8. Santan pekat dua cawan
9. Garam dan gula juga sedikit nise. Nise a.k.a gula melaka ni kalau tak ada tak mengapa.
10. Tepung gandum dua sudu. Jika tak suka tak perlu masukkan. Kuah percik lebih sedap dan lebih original jika tak masuk tepung..tapi make sure santan kena betul2 pekat.
Cara-cara:
1. Ayam dicuci bersih. Kemudian dipotong 4. Minta orang kedai terus potong kpd empat bahagian.Jom kita tengok bahan2nya:
1. Ayam seekor potong empat
2. Bawang merah lima enam ulas
3. Bawang putih dua ulas untuk kuah dan lima ulas untuk dilumur pada ayam.
5. Halia setengah inci untuk kuah dan setengah inci untuk perapan ayam.
6. Serai dua btg.
7. Cili kering lima enam tangkai
8. Santan pekat dua cawan
9. Garam dan gula juga sedikit nise. Nise a.k.a gula melaka ni kalau tak ada tak mengapa.
10. Tepung gandum dua sudu. Jika tak suka tak perlu masukkan. Kuah percik lebih sedap dan lebih original jika tak masuk tepung..tapi make sure santan kena betul2 pekat.
Cara-cara:
2. Tumbuk lumat bawang putih dan halia dan Kemudian ayam dilumur dgn bawang putih dan halia yang ditumbuk ini. Letak garam dlm satu sudu. Biarkan sekejap. Ayam rebus dgn air sedikit bagi menyerapkan bahan2 lumur tadi. Ketukkan satu btg serai dan masukkan sekali dalam rebusan ini. Rebus dlm 10 minit. Dan siap untuk dibakar.
Kuah:
1. Lima enam ulas bawang merah, dua ulas bawang putih dan sedikit halia..lima enam tangkai cili kering. Blend sekali dgn santan.
2. Bahan blend kemudiannya dimasukkan dlm periuk, letak serai dan sekeping asam keping yg kecik. Asam keping ni keluarkan awal sbb tak mahu kuah masam sgt. Masukkan dlm dua sudu besar gandum atau tepung beras...kalau tak masuk lagi sedap, tapi santan kena betul2 pekat. Masuk gula dan garam juga nise cket..kalau suka perasa blh letak..tapi saya tak suka letak perasa. Kacau api sederhana sehingga kuah pekat.
3. Masa kuah hampir siap, ayam tadi dah boleh dibakar, saya bakar guna pan saja. Kalau bakar dengan bara arang lagi sedap sebenarnya...tapi nak cepat dan mudah, pan pun dah okey.. Kemudian salut kuah dan ulang bakar..dua kali salut kuah dan bakar...kemudian yg last salut kuah sekali lagi dan boleh terus letak di pinggan...dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba...
Kuah yang lebih masukkan dalam mangkuk, dan boleh dijadikan kuah bagi yang suka kuah lebih |
Ayam sedang dalam proses dibakar dalam pan. |
Salam hormat,
RZH
Comments
Post a Comment