JEPPUT PISANG MERANUM
anggerikdesa
Inilah sejenis kuih yang memang sifatnya tidak lapuk dek hujan tidak lekang dek panas...paling mudah disediakan dan paling sedap dimakan...kebanyakan orang memang akan menyukai jepput pisang a.k.a cekodok pisang ni.
Sudah lama rasanya tidak membuatnya. Jepput pisang ni yang jenis klasik la yang paling sedap kalau ikut taste saya la...maksud yang klasik ni yang mmg campuran pisang, gandum dan gula saja..yang moden pula yang dicampur dengan soda bikarbonat..dia ala2 jadi mcm tekstur kek gitu...sesekali memang sedap juga mkn yg ala2 moden ni.
Tapi kot manapun yang klasik ni tetap memenangi dan menambat hati dan rasa la..hehe.
Jepput pisang ni sedap bila dia lembut, tak melekat di kuali, garing di luar dan lembut di dalam dan terasa pisangnya..maksudnya jangan taruk gandum lebih..kalau gandum lebih parah lah jepput pisang tu...
Kalau tips saya buat jepput...untuk sebiji pisang saiz sejengkal tu (pisang ambon) perlu satu sudu besar gandum dan satu sudu besar gula untuk dua biji pisang..jadi untuk kita letak berapa byk gandum dan berapa byk gula tgok kpd ratio tu..dan agak2 adunan kita..kalau lembik, hanya tambah dlm satu sudu saja lagi tepung...tak blh lebih dah..
Betul kalau lembik akan melekat di kuali, tapi kalau kena bancuhannya dia tak melekat..
Salam Hormat,
RZH
anggerikdesa
Inilah sejenis kuih yang memang sifatnya tidak lapuk dek hujan tidak lekang dek panas...paling mudah disediakan dan paling sedap dimakan...kebanyakan orang memang akan menyukai jepput pisang a.k.a cekodok pisang ni.
Sudah lama rasanya tidak membuatnya. Jepput pisang ni yang jenis klasik la yang paling sedap kalau ikut taste saya la...maksud yang klasik ni yang mmg campuran pisang, gandum dan gula saja..yang moden pula yang dicampur dengan soda bikarbonat..dia ala2 jadi mcm tekstur kek gitu...sesekali memang sedap juga mkn yg ala2 moden ni.
Tapi kot manapun yang klasik ni tetap memenangi dan menambat hati dan rasa la..hehe.
Jepput pisang ni sedap bila dia lembut, tak melekat di kuali, garing di luar dan lembut di dalam dan terasa pisangnya..maksudnya jangan taruk gandum lebih..kalau gandum lebih parah lah jepput pisang tu...
Kalau tips saya buat jepput...untuk sebiji pisang saiz sejengkal tu (pisang ambon) perlu satu sudu besar gandum dan satu sudu besar gula untuk dua biji pisang..jadi untuk kita letak berapa byk gandum dan berapa byk gula tgok kpd ratio tu..dan agak2 adunan kita..kalau lembik, hanya tambah dlm satu sudu saja lagi tepung...tak blh lebih dah..
Betul kalau lembik akan melekat di kuali, tapi kalau kena bancuhannya dia tak melekat..
Salam Hormat,
RZH
Comments
Post a Comment