Skip to main content

Roti Puri Sedap...


Entri kali ni saya nak bercerita tentang Roti Puri. Roti puri ni sejenis makanan dari "spesis" roti la, itu yang namanya roti puri kan...hehe.

Dulu2 masa belum keluar "merantau" ke tempat orang, saya tak pernah makan roti puri ni...saya pun tak pasti kalau dulu2 ada ke roti puri ni di kelate..lo ni memang dah ada la..dunia makin berkembang dan berubah...

Dalam lima enam tahun ni tiba2 roti puri ni jadi top di pengetahuan saya...saya tanpa sengaja tahu dan telah merasa makanan ni..hmmmm..not bad rasa nya..sedap dicicah dgn sambal atau kari daging, ayam, kambing dan sebagainya yang seangkatan.

Bila dah suka, opkos la sesekali saya akan cuba membuatnya sendiri...sebab nak cicah dengan gulai yang saya buat sendiri lagi nyakut la kae...gulai ala kelate sedap sikit la kalu ikut taste saya ni...kali pertama membuatnya dulu, macam tak berapa menjadi sangat..hehe..kali kedua, ketiga dan seterusnya alhamdulillah boley la..

So, alkisahnya pagi ni ada orang req nak makan roti puri sebab kebetulannya saya buat gulai/kari tadi...sayapun sebenarnya beberapa hari ni teringat nak makan..makanya on la buat roti puri ni.

Jom kita tgk bahan2 dan roti puri ala saya ya.

Bahan2:
1. 3 cawan gandum
2. 4 sudu minyak masak
3. Setengah sudu besar margerin/butter
4. Setengah sudu teh garam
5. Air biasa 90 ml

Cara2:
1. Campurkan gandum, garam dan gaul rata.
2. Masukkan minyak masak dan margerin. Gaul rata sampai jadi mcm serbuk roti.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit berselang seli dgn adunan digaul.
4. Uli dalam 10-15 minit.
5. Tutup dgn kain atau masuk dlm plastik dan tutup rapat. Biarkan dlm setengah jam.
6. Slps setengah jam, uli adunan sekejap unk keluarkan angin. Dan kemudiannya adunan dibulatkan dlm saiz biji guli besar.
7. Adunan dicanai dalam saiz piring kecil dgn ketebalan dalam lebih kurang setengah cm (mungkin kurang dari setengah cm). 
8. Adunan siap unk digoreng. Goreng dgn api sederhana dan digoreng satu per satu..one at a time. Adunan cpt sgt masak..mmg sekejap saja dah blh angkat.

Tip:
Semasa menggoreng tu..sebaik saja adunan diletakkan dlm minyak panas, biar dalam dua tiga saat, kemudiannya sesambil tu terus siramkan minyak dalam kuali (dengan sudip tu ya) ke atas permukaan roti tadi supaya dia menjadi kembung sebulatnya...ada juga masa dia tak mau kembung sebulatnya..tak mengapa, jangan risau...yg penting rasanya ada.

Selamat mencuba buat semua!







Salam hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke