Dulu2 masa belum keluar "merantau" ke tempat orang, saya tak pernah makan roti puri ni...saya pun tak pasti kalau dulu2 ada ke roti puri ni di kelate..lo ni memang dah ada la..dunia makin berkembang dan berubah...
Dalam lima enam tahun ni tiba2 roti puri ni jadi top di pengetahuan saya...saya tanpa sengaja tahu dan telah merasa makanan ni..hmmmm..not bad rasa nya..sedap dicicah dgn sambal atau kari daging, ayam, kambing dan sebagainya yang seangkatan.
Bila dah suka, opkos la sesekali saya akan cuba membuatnya sendiri...sebab nak cicah dengan gulai yang saya buat sendiri lagi nyakut la kae...gulai ala kelate sedap sikit la kalu ikut taste saya ni...kali pertama membuatnya dulu, macam tak berapa menjadi sangat..hehe..kali kedua, ketiga dan seterusnya alhamdulillah boley la..
So, alkisahnya pagi ni ada orang req nak makan roti puri sebab kebetulannya saya buat gulai/kari tadi...sayapun sebenarnya beberapa hari ni teringat nak makan..makanya on la buat roti puri ni.
Jom kita tgk bahan2 dan roti puri ala saya ya.
Bahan2:
1. 3 cawan gandum
2. 4 sudu minyak masak
3. Setengah sudu besar margerin/butter
4. Setengah sudu teh garam
5. Air biasa 90 ml
Cara2:
1. Campurkan gandum, garam dan gaul rata.
2. Masukkan minyak masak dan margerin. Gaul rata sampai jadi mcm serbuk roti.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit berselang seli dgn adunan digaul.
4. Uli dalam 10-15 minit.
5. Tutup dgn kain atau masuk dlm plastik dan tutup rapat. Biarkan dlm setengah jam.
6. Slps setengah jam, uli adunan sekejap unk keluarkan angin. Dan kemudiannya adunan dibulatkan dlm saiz biji guli besar.
7. Adunan dicanai dalam saiz piring kecil dgn ketebalan dalam lebih kurang setengah cm (mungkin kurang dari setengah cm).
8. Adunan siap unk digoreng. Goreng dgn api sederhana dan digoreng satu per satu..one at a time. Adunan cpt sgt masak..mmg sekejap saja dah blh angkat.
Tip:
Semasa menggoreng tu..sebaik saja adunan diletakkan dlm minyak panas, biar dalam dua tiga saat, kemudiannya sesambil tu terus siramkan minyak dalam kuali (dengan sudip tu ya) ke atas permukaan roti tadi supaya dia menjadi kembung sebulatnya...ada juga masa dia tak mau kembung sebulatnya..tak mengapa, jangan risau...yg penting rasanya ada.
Selamat mencuba buat semua!
Salam hormat,
RZH
Comments
Post a Comment