Skip to main content

Lepaskan Segala Belenggu Masa Lalu...


Terkadang kita terbelenggu dengan suatu rasa yang sukar diterjemahkan. Terjemahan itu ada namun tersekat di dalam hati cuma...tidak terluah dek kerana sesuatu yang mungkin sangat peribadi.

Memendam kepedihan dan kelukaan dalam tempoh yang agak panjang adalah sesuatu yang tidak baik kepada kesihatan kita. Belajar lah untuk melepaskannya. Learn how to let go and free yourself and letting go of the past.

Semua orang dalam kehidupan ini memilih untuk menjaga privacy masing-masing kerana itu memilih untuk memendam di hati bagi sesuatu yang amat peribadi.

Sesungguhnya kita perlu tahu bahawa apa yang kita pendam itu, memang secara nyatanya dilihat tidak memberi kesan kepada diri tetapi hakikatnya secara dalamannya lama kelamaan ia akan terus menyiksa batin dan menderita kan diri...secara perlahan-lahan ia akan memakan diri, merosak jiwa, dan menghakis bahagia dan rasa tenang...dalam tempoh yang lama ia memberikan kesan yang sangat besar kepada diri...justeru, belajarlah untuk melepaskannya.

Jangan kita berfikir "oh tak mengapa..nothing happen..hanya dok dalam hati saja"..sebenarnya, itu pemikiran kita saja, tapi tanpa sedar biologi badan kita tidak begitu...biologi badan kita mempunyai sistemnya yang tertentu yang berhubung di antara satu sama lain...kesan paling nyata adalah kepada hormon kita dan tahap imunisasi badan kita...

Kita mungkin terlepas pandang kesan trauma kesedihan dan kelukaan yang terlalu lama dipendam akan memberikan kesan kepada hormon kita dan akhirnya hormon2 ini mempunyai prosesnya yang tersendiri yang akhirnya memberikan pula kesan/melemahkan tahap imunisasi diri dan menjadi punca kepada datangnya penyakit seperti pneumonia dan SLE (Sistem LUPUS Eritematosus).

SLE adalah penyakit kronik "autoimmune" di mana antibodi seseorang bertindakbalas dengan tisu badan seseorang pesakit itu sendiri. Dan keadaan ini akan menjejaskan beberapa bahagian sistem tubuh seperti kulit, sendi, buah pinggang, paru-paru, sistem saraf, atau organ-organ lain di dalam badan. Bacalah tentang penulisan berkaitan dengan pneumonia dan SLE ini, kita akan lebih memahami konsep2 dan proses yang berlaku bermula daripada punca dan simptonnya...nescaya kita tidak akan membiarkan diri kita untuk berada dalam situasi itu.

Justeru, belajarlah untuk melepaskan kenangan dan "rasa sakit" di masa lampau...jangan dibiarkan diri kita terus "disakiti" oleh rasa pedih dan sakit atas apa yang berlaku dan jangan biarkan ianya terus mengikat dan membelenggu diri kita...enjoy lah dengan kehidupan yang Allah berikan ini dengan kehidupan yang penuh dengan ketenangan, kedamaian, kebahagiaan, dan kesyukuran yang tinggi kepada Allah. Lalui dan jalanilah kehidupan ini mengikut syariat yang Allah telah sediakan kepada kita semua sebagai hamba dan khalifah Allah di muka bumi ini. 

Kita juga jangan lupa bahawa dosa-dosa masa lalu juga akan mengikat dan menjadi penghalang untuk kita mencapai rasa bahagia dan tenang...sebagai manusia kita memang tidak dapat lari dari melakukan kesilapan dan dosa. Justeru, sentiasa panjatkan doa kepada Allah, pohonlah keampunan dan terus istiqomah dan bertaubat atas segala dosa yang kita lakukan. Semoga dosa2 kita Allah ampunkan dan tidak menjadi penghalang untuk kebaikan dan kebahagiaan sampai kepada kita. Ilmu daripada Ustaz Nasrullah dan Datuk Dr. Muhaya banyak menyentuh tentang dosa yang menjadi penghalang untuk rezeki sampai kepada kita...Buku Magnet Rezeki banyak mengupas tentang hakikat ini. 

Sekadar perkongsian santai...semoga bermanfaat buat kita semua. Aamiin.

Salam Hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke