Skip to main content

Daging Masak Kicap Sedap dan Istimewa...

Hari pertama Ramadan dilalui dengan lancar. Alhamdulillah segalanya dalam peliharaan Allah.

Daging masak kicap menjadi pilihan menu pertama saya untuk pembuka tirai berbuka hari pertama. Jarang sebenarnya saya buat menu ni...tapi tiba2 menu ni yang hadir di fikiran tak kala memikirkan menu apa yang nak dimasak. Justerunya, saya on dengan daging masak kicap.

Jom kita tengok bahan-bahan dan cara memasaknya.

Bahan-bahan:
1. Daging 1kg
2. Bawang putih 3 ulas
3. Bawang merah 5 ulas
4. Satu sudu besar cili giling
5. Setengah sudu besar rempah kurma
6. Satu sudu teh lada hitam
7. Cili api dan cili besar atau cili benggala untuk dipotong2
8. Bawang holland satu labu dipotong besar2. Belah 6 pun okay.
9. Kicap manis
10. Garam dan gula secukupnya
11. Sedikit cuka dan sos cili
12. Kicap manis secukupnya.
13. Perasa jika suka
14. Sedikit lada sulah
15. Minyak masak untuk menumis

Cara-cara:
1. Potong daging saiz spt dalam gambar, jgn nipis sangat dan jangan terlalu tebal. Cuci bersih dan toskan.
2. Daging direbus dulu sehingga empuk dan air rebusan biarkan tinggal sedikit saja untuk kita guna sbg kuah nanti yang akan dimasukkan dalam daging masak kicap slps proses menumis nanti. Boleh juga kalau tak mahu daging direbus dulu, cuma nanti masa menumis, daging perlu dibiarkan lama sehingga empuk barulah boleh diteruskan untuk masuk bahan2 lain.
3. Bawang putih dan bawang merah dimayang nipis.
4. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih tadi. Masukkan satu btg kulit kayu manis dan bunga lawang semasa menumis.
5. Bila sudah kekuningan masukkan cili giling dan rempah kurma, masukkan setengah cawan air. Tumis sehingga rempah pecah minyak..dlm lima enam minit.
6. Kemudiannya masukkan daging dan tuang sekali dengan air daging. Tutup kuali sekejap dlm sepuluh minit bagi rempah semua menyerap ke dalam daging...tak perlu lama sebab daging dah empuk bila direbus tadi. Kalau daging belum direbus mungkin akan mengambil masa lebih setengah jam untuk daging ini empuk.
7. Masukkan sedikit cuka dalam satu sudu, sos cili dua tiga sudu dan kicap secukup rasa, dan lada hitam yang telah ditumbuk halus dan lada sulah.
8. Biarkan dalam 10 minit dan masukkan garam dan gula juga perasa (jika suka).
9. Last sekali masukkan bawang holland dan cili api juga cili besar yang dipotong tadi..kacau dalam lima enam minit dan daging masak kicap siap dan blh dihidangkan.



Selamat mencuba buat semua.

Salam hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke