Skip to main content

Koleh Lemak Kelate...


Semalam teringat nak makan koleh lemak. Makanya buatlah...

Alkisahnya, minggu lepas adik ipar letak di fb, mek saya tengah buat koleh lemak...aduhhhh sedap nyo😱 sebab saya memang suka kuih2 tradisional ore tua dulu2.

Makanya hari ni saya buat. Kuih ni sangat mudah untuk dibuat tapi leceh sikit la nak buat dia, tapi berbaloi sbb memang sangat sedap...bagi penggemar kuih2 orang lama la. Tang leceh tu, sebab bila buat kuih ni kena buat dua tiga perkara..kuih ni ada tiga bahagian kena buat..yang pertama kuih ibunya, kedua kuahnya dan ketiga sambal nyior dia...hehe sambal nyior ni yang malas cket...tapi sambal nyior ni la penyedap nya...makanya kena la buat juga...

Kuih koleh lemak ni hanya guna tepung beras, air, santan, kelapa, juga ikan rebus, bawang merah, halia, serai dan sedikit halba.

Jom kita tengok bahan-bahan kuihnya:
1. Dua cawan tepung beras
2. Empat cawan air dan satu kotak santan.
3. Sedikit garam
4. Setengah cawan gula
5. Halba satu sudu teh

Cara-cara:
Campur semua sekali dan kacau dalam kuali dengan api sederhana dalam setengah jam sehingga likat. Dah siap masukkan dalam loyang. Bila dan sejuk nanti boleh dipotong. Kuih ibunya ni mestilah tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut..yang penting ianya blh dipotong. Kalau keras nanti tak sedap dimakan dgn kuahnya..kalau lembut sgt nanti tak rasa pula tektur tepung tu..hehe




Bahan2 kuah:
1. Santan setengah kg
2. Halba satu sudu teh...blh lebihkan cket
3. Sedikit garam
4. Bawang merah 4 ulas dimayang
5. Halia satu inci dimayang dan dipotong panjang.
6. Gula satu cawan..tgok kpd tahap manis yang diinginkan.
7. Tiga sudu besar tepung beras.

Cara-cara:
Campurkan semua dalam kuali, kacau atas api sederhana..bila dah menggelegak dan kuah dah pekat, maka dah siap dab boleh tutup api.

Sambal kelapa:
1. Setengah biji kelapa parut digoreng tanpa minyak sampai garing. Api slow sgt.
2. Bawang merah lima enam ulas.
3. Sedikit halia.
4. Satu batang serai.
5. Nise/ gula melaka sekeping atau kurang cket.
6. Gula sedikit. Agak2 dlm satu sudu.
7. Sedikit garam
8. Ikan rebus. Ikan selayang atau kembung. Dua ekor ikan selayang/seekor ikan kembung.

Cara-cara:
1. Bawang merah, halia dan serai ditumbuk lumat.
2. Masukkan nise dan gula. Perlu agak2 tahap rasa manis dan masinnya...sambal kelapa ni perlu ke manis cket. Kalau masin tak sedap bila makan nanti.
3. Masukkan ikan rebus yg telah disisihkan tulangnya. Tumbuk bersama dlm bawang tadi hingga lumat dan sebati.
4. Kelapa yg digoreng tadi ditumbuk halus, kemudiannya digaulkan dgn bawang dan ikan yang ditumbuk bersama tadi. Gaul sebati kemudiannya ditumbuk sekali lagi untuk sebatikan sambal ni. Dah siap semua, sudah boleh dimakan. Kalau tak muat satu kali dalam lesung tumbuk..boleh buat dua kali dan selepas tu gaul rata sekali lagi dlm bekas bahan2 yang ditumbuk tadi.



Selamat mencuba buat semua kuih tradisional orang dulu2 yang sangat sedap rasanya...
Memang sedap bagi penggemar kuih2 lama.



Salam Hormat,
RZH



Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke