Semalam teringat nak makan koleh lemak. Makanya buatlah...
Alkisahnya, minggu lepas adik ipar letak di fb, mek saya tengah buat koleh lemak...aduhhhh sedap nyo😱 sebab saya memang suka kuih2 tradisional ore tua dulu2.
Makanya hari ni saya buat. Kuih ni sangat mudah untuk dibuat tapi leceh sikit la nak buat dia, tapi berbaloi sbb memang sangat sedap...bagi penggemar kuih2 orang lama la. Tang leceh tu, sebab bila buat kuih ni kena buat dua tiga perkara..kuih ni ada tiga bahagian kena buat..yang pertama kuih ibunya, kedua kuahnya dan ketiga sambal nyior dia...hehe sambal nyior ni yang malas cket...tapi sambal nyior ni la penyedap nya...makanya kena la buat juga...
Kuih koleh lemak ni hanya guna tepung beras, air, santan, kelapa, juga ikan rebus, bawang merah, halia, serai dan sedikit halba.
Jom kita tengok bahan-bahan kuihnya:
1. Dua cawan tepung beras
2. Empat cawan air dan satu kotak santan.
3. Sedikit garam
4. Setengah cawan gula
5. Halba satu sudu teh
Cara-cara:
Campur semua sekali dan kacau dalam kuali dengan api sederhana dalam setengah jam sehingga likat. Dah siap masukkan dalam loyang. Bila dan sejuk nanti boleh dipotong. Kuih ibunya ni mestilah tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut..yang penting ianya blh dipotong. Kalau keras nanti tak sedap dimakan dgn kuahnya..kalau lembut sgt nanti tak rasa pula tektur tepung tu..hehe
Bahan2 kuah:
1. Santan setengah kg
2. Halba satu sudu teh...blh lebihkan cket
3. Sedikit garam
4. Bawang merah 4 ulas dimayang
5. Halia satu inci dimayang dan dipotong panjang.
6. Gula satu cawan..tgok kpd tahap manis yang diinginkan.
7. Tiga sudu besar tepung beras.
Cara-cara:
Campurkan semua dalam kuali, kacau atas api sederhana..bila dah menggelegak dan kuah dah pekat, maka dah siap dab boleh tutup api.
Sambal kelapa:
1. Setengah biji kelapa parut digoreng tanpa minyak sampai garing. Api slow sgt.
2. Bawang merah lima enam ulas.
3. Sedikit halia.
4. Satu batang serai.
5. Nise/ gula melaka sekeping atau kurang cket.
6. Gula sedikit. Agak2 dlm satu sudu.
7. Sedikit garam
8. Ikan rebus. Ikan selayang atau kembung. Dua ekor ikan selayang/seekor ikan kembung.
Cara-cara:
1. Bawang merah, halia dan serai ditumbuk lumat.
2. Masukkan nise dan gula. Perlu agak2 tahap rasa manis dan masinnya...sambal kelapa ni perlu ke manis cket. Kalau masin tak sedap bila makan nanti.
3. Masukkan ikan rebus yg telah disisihkan tulangnya. Tumbuk bersama dlm bawang tadi hingga lumat dan sebati.
4. Kelapa yg digoreng tadi ditumbuk halus, kemudiannya digaulkan dgn bawang dan ikan yang ditumbuk bersama tadi. Gaul sebati kemudiannya ditumbuk sekali lagi untuk sebatikan sambal ni. Dah siap semua, sudah boleh dimakan. Kalau tak muat satu kali dalam lesung tumbuk..boleh buat dua kali dan selepas tu gaul rata sekali lagi dlm bekas bahan2 yang ditumbuk tadi.
Selamat mencuba buat semua kuih tradisional orang dulu2 yang sangat sedap rasanya...
Comments
Post a Comment