Kalau bercakap tentang pulut kuning memang menu yang saya tak tolak la..hehe. Menu favorite la kiranya.
Sebarang bentuk pulut ni memang menjadi kegemaran saya dan keluarga di kampung. Macam2 jenis menu yang boleh dibuat dengan pulut ni...antaranya pulut kuning la...masakan daripada pulut ni top seantero tempat di Asia.
Dah lama dok teringat nak buat..dan kebetulan di FB pulak hari ni, ada sahabat masa di pejabat lama dulu share pulut kuning di..., Encik Fadzil ni memang pandai masak..level chef dia....
Justerunya, sedang elok la dgn planning saya.."pucuk dicita ulam mendatang" la kiranya...menggamit rasa untuk teruskan hasrat untuk masak pulut kuning...dan kebetulan pula memang untuk lunch hari ni saya masak rendang..makanya sedang elok la buat cicah dgn pulut ni nanti.
Kebetulan juga stok pulut madu dari Kelate yang adik saya bawa hari tu masih berbaki satu paket lagi..jadi saya guna separuh untuk dimasak petang ni.
Petang ni jadi la pulut kuningnya. Pulut kuning saya ni memang saya letak gula cket (ni petua mek saya..hehe). Mek saya kata dalam pulut ni letak gula dua sudu besar untuk bagi nampak pulut tu cantik berkilat, di samping rasanya bagi sedap sikit la dengan lemak2 manis cket.. itu yang pulut ni nampak berkilat cket😀 huhu..ore kelate dan gula berpisah tiada..tapi masih kawal gula dalam minuman...dlm lauk pauk dan kuih masih on, tapi dengan kawalan juga...😁
Entri sebelum ni saya ada berkongsi cara buat pulut kuning menggunakan periuk noxxa. Masa tu tengah meletop-letop pelbagai menu menggunakan noxxa termasuklah buat pulut kuning...saya pun turut terjebak sama. Hehe...
Namun jauh di sudut hati saya telah memilih cara tradisional, cara orang2 tua kita dulu buat pulut kuning...cara manual ni secara terus terang pada saya lebih sedap dan lebih klasik untuk "menjelmakan" pulut itu sebagai pulut kuning...pulut juga lebih cantik sebenarnya...bagi yang berminat untuk mencuba cara manual boleh follow steps di bawah ya...
Jom kita tengok bahan2 dan cara2 nak buat pulut kuning ni...
Namun jauh di sudut hati saya telah memilih cara tradisional, cara orang2 tua kita dulu buat pulut kuning...cara manual ni secara terus terang pada saya lebih sedap dan lebih klasik untuk "menjelmakan" pulut itu sebagai pulut kuning...pulut juga lebih cantik sebenarnya...bagi yang berminat untuk mencuba cara manual boleh follow steps di bawah ya...
Jom kita tengok bahan2 dan cara2 nak buat pulut kuning ni...
Bahan2:
1. Pulut setengah kg - hidangan untuk tujuh lapan orang mkn.
2. Santan dua cawan - tidak pekat dan tidak cair.
3. Kunyit dan pewarna kuning
4. Asam keping 2 keping
5. Air
6. Dua helai daun pandan
7. Dua sudu besar gula putih
8. Minyak masak dua sudu besar
8. Minyak masak dua sudu besar
Cara2:
1. Cuci bersih pulut dan rendam dengan air, masukkan satu sudu teh kunyit serbuk..eloknya guna kunyit hidup, tapi kalau malas nak kuningkan tangan..kunyit serbuk pun boleh, dan sedikit pewarna kuning. Air paras dua inci dari atas paras pulut dan letakkan dua keping asam tadi. Tujuan asam ni unk mengekalkan warna yang cantik untuk pulut tu bila lepas kukus nanti. Rendam dlm 30-45 minit.
2. Letak periuk kukus yang telah dimasukkan air atas api dan biar air menggelegak. Bila air dah menggelegak, maka pulut dah blh dikukus.
3. Masa letak pulut dlm kukusan, lapikkan dulu secara jarak2 daun pandan yang telah dicerai2kan. Selepas letak pulut, buat lubang2 kecil antara pulut tu supaya wap panas nanti boleh tembus masuk ke kukusan pulut kita.
4. Kukus selama 25 minit. Angkat dan tuangkan dalam besen besar, masukkan santan satu cawan..kacau serata dalam dua tiga minit. Kemudiannya kukus semula selama 10 minit.
5. Angkat pulut dan tuangkan dalam besen yang sama tadi dan masukkan satu cawan santan lagi, gula dua sudu, dua sudu minyak masak dan satu sudu teh garam. Kacau serata dalam tiga empat minit kemudian kukus semula selama lima enam minit.
6. Pulut kemudiannya boleh diangkat dan siap untuk dihidangkan. Boleh dicicah dengan gulai, rendang, dan sambal ikan bilis.
Selamat mencuba!
Salam hormat,
RZH
Comments
Post a Comment