CUCUR MANIS RANGUP
anggerikdesa
anggerikdesa
Petang ni dah "stuck" juga dah idea nak buat apa untuk minum petang..
Intai di kabinet, masih ada stok gandum dua paket lagi... teringat cucur manis yang viral hari tu...makanya buatlah..viralnya dah berlalu pun sebenarnya, cuma saya baru berkesempatan buat...😅
Seronok buat cucur ni..sebab ada "kekdah" nya tersendiri. Cucur pun ada kaedah dan peraturannya untuk ia menjadi bulat2 dan kembung elok begitu...inikan pula kita manusia...mestilah perlu ada peraturan dan sistem tertentu...kalau tak ada sistem nanti huru-hara lah kejadiannya...dan kalau dah ada peraturan tak mau patuh pulak satu hal juga....hehe...amboihh sempat lagi ya😅
Cucur ni memang viral bulat-bulat macam gitu...perlu "bulat-bulat" dan kembung kejadiannya😁 ralit pula membuatnya...saya buat dua cawan saja tadi...dpt 24 biji. Cukup untuk minum petang seisi keluarga.
Cucur ni memang viral bulat-bulat macam gitu...perlu "bulat-bulat" dan kembung kejadiannya😁 ralit pula membuatnya...saya buat dua cawan saja tadi...dpt 24 biji. Cukup untuk minum petang seisi keluarga.
Jom kita tengok bahan2nya sangat mudah, hanya tiga bahan saja, iaitu gandum, air dan gula. Dan opkos la minyak untuk menggoreng.
Bahan2:
1. Dua cawan gandum
2. Satu cawan setengah air panas. Air panas betul ya..yg lepas menggelegak tu...Boleh tambah dlm 1/4 cawan lagi pun tak mengapa. Maks 2 cawan saja
3. Gula tiga sudu.
Cara2:
1. Gandum dan gula digaul rata terlebih dahulu.
2. Masukkan air panas dan kacau dengan sudip sehingga tidak melekat di bekas adunan.
3. Bulatkan kecil2 saiz cucur..tapak tangan mesti disapu minyak supaya cucur ni mudah untuk dibentuk bulat. Gunakan dua tapak tangan.
4. Bagi mengelakkan cucur merekah semasa digoreng..basahkan tapak tangan kita dan campurkan dgn minyak masak tadi di tapak tgn dan bulat2 kan sekali lagi bebola cucur tadi..kita lekapkan cucur tu dgn air akan mengelak ia merekah bila digoreng. Goreng dgn minyak yg betul2 panas. Mainkan api supaya cucur masak kuning keemasan secara sekata.
Siaplah cucur manis rangup ini dan boleh dinikmati seisi keluarga. Ada juga yang panggil cucur kembung...hehe nacam2 panggilan...tak mengapa nak panggil apa pun, asal jangan panggil cucur gemokk sudah la..rasanya memang sedap terutamanya bila dimakan masa panas2 tu...rangup!
Selamat mencuba!
Salam Hormat,
RZH
Comments
Post a Comment