KARIPAP NOSTALGIA
INGATAN ZAME KECIK
anggerikdesa
INGATAN ZAME KECIK
anggerikdesa
Hari ni buat karipap nostalgia rangup lemak2 garing gitu. Sesekali saje saya ni buat karipap...saja buat sebab teringat masa dulu2 sokmo buat dengan ummi di kampung. Karipap ni saya tahu buat pastrinya, inti dan tahu buat kelim nya dari ummi. Tapi dah tak ingat dah resepi ummi lagu mana...😀 Masa kecik2 sokmo ummi dok buat karipap ni...tapi selalunya karipap pusing..mmg tip top dan sedap sgt.
Tapi yang saya buat ni bukan karipap pusing sebab saya malas cket...karipap pusing ni agak renyah cket..tapi kebetulan saya mmg teringat nak mkn karipap biasa ala kapong ni. Mek saya juga selalu buat karipap hok tak pusing ni...memang sgt sedap..dari kulit dan inti semuanya tip top👍👍.
Kalau buat karipap, kami guna inti ubi setelo (keledek), kebanyakan karipap ore kelate guna ubi setelo sbg inti dan bukan ubi kentang (namun ada juga yang suka ubi kentang, ikut pada taste masing2)...sebelah luar memang guna kentang...namun saya kalau buat karipap, tetap setia intinya dgn ubi setelo. Inti daripada ubi setelo ni kelebihannya adalah rasa inti tu nanti lebih sedap, lemak2 manis dek ubi setelo tu.
Jom kita tengok bahan2 dan cara membuatnya. Untuk buat karipap ni kita hanya perlu 4 bahan saja, iaitu, gandum, butter atau margerin atau minyak masak, air dan garam.
Bahan2:
1. Gandum 1kg
2. Setengah cawan minyak panas dicampur dengan satu sudu besar margerin/butter yang dicairkan bersama
3. Air dlm 350-360 ml. Agak2 adunan jangan terlalu lembik dan jangan terlalu keras.
4. Garam setengah sudu teh
5. Minyak masak untuk menggoreng.
Cara2:
1. Panaskan minyak masak dan butter.
2. Tuangkan minyak panas tadi masa panas2 tu ke dlm tepung.
3. Gaul tepung dan minyak panas tadi. Di permulaan agak panas, boleh guna sudu dulu. Kot melecur lak tgn terkena minyak panas tu nanti..hehe. dlm seminit dah boleh tukar guna tangan dah.
4. Gaulkan adunan supaya jadi macam crumble gitu..
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Air sejuk dari peti, atau air yg dimasukkan ais ya.
6. Uli adunan sehingga lembut, biarkan dlm 20 minit, tutup dgn kain atau masuk dlm plastik dan ikat kemas.
7. Adunan kemudiannya dibulatkan dalam saiz guli besar tu dan blh mula dicanai. Canai cantik2 dan bentuk bulat, baru la nanti bentuk karipap juga cantik. Selepas dicanai, masukkan inti dan kelim tepi. Ada juga yang pakai acuan karipap tu ya. Ikut mana2 keselesaan anda. Saya suka kelim sendiri, kerana itulah seni dan jiwanya masa kita buat karipap.
8. Kemudian karipap yang siap boleh digoreng dgn api yg sangat perlahan bagi tujuan memberikan adunan masak secara sekata dan warna juga cantik sekata. Kalau api besar, karipap akan tidak masak di bghn dalam.
Bahan dan cara2 Untuk Inti
1. Ubi keledek 2 atau ketul.
2. Bawang putih dua ulas
3. Bawang merah 4 ulas
4. Bawang Holland 1 labu besar
5. Rempah kari 4 sudu besar
6. Daun bawang (optional)
7. Satu btg kulit kayu manis
Cara2:
1. Ubi keledek dipotong dadu seperti dalam gambar. Cuci dan toskan.
2. B/merah dan B/putih ditumbuk lumat.
3. Bawang Holland dipotong dadu.
4. Tumis B/merah dan B/putih sehingga kekuningan, masukkan bawang holland. Masukkan sekali kulit kayu manis. Tumis sehingga garing dan masukkan rempah kari. Sebelum masukkan rempah masukkan dulu setengah cawan air dan terus masuk rempah. Tumis hingga rempah masak atau sampai pecah minyak.
5. Masukkan keledek dan masukkan air satu cawan setengah bagi tujuan empukkan keledek (tutup kuali sehingga keledek dah empuk, jika air nampak kering boleh tambah setengah cawan lagi sehingga keledek empuk).
6. Bila keledek telah empuk, masukkan garam dan gula dan kacau hingga kering atau likat spt pada gambar.
Tip:
Permulaan untuk goreng, minyak tak perlu panas sgt. Boleh masuk awal karipap ke dlm kuali menggoreng. Kalau minyak terlalu panas, karipap terus hsngus terkejut dan mentah di bhgn dalam.
Goreng karipap ni perlu dibalik balikkan selalu kerana kita inginkan karipap masak sekata dan cantik kuning keemasan.
Selamat mencuba buat semua.
Doh yang telah siap diuli |
Karipap yang telah siap dikelim tepi |
Karipap digoreng separuh masak bagi tujuan frozen. |
Comments
Post a Comment