Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Ikan singgang ala kelate...


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua yang sudi singgah di blog saya...

Sekian lama tidak menulis tentang resepi...jadinya entri kali ni saya ingin berkongsi ttg bagaimana membuat singgang ikan atau bahasa ore kelate "singge ike"...

Kebiasaannya untuk singgang ikan kita menggunakan ikan kembung, ikan selar kecil atau selar besar, ikan tongkol a.k.a ike ayo dll. Namun pada saya yang paling sedap dan paling top adalah bila kita guna ikan tongkol...memang ikan tongkol ni rasanya sgt sedap bila dimasak singgang. Di kelate kalau masakan singgang mmg kebanyakannya akan guna ikan tongkol. Walau bagaimanapun terpulang kpd citarasa masing2 ya...

Alkisah citer ike singge sebenarnya ada satu hari tu saya teringin nak makan ike singge...makanya kebetulannya otw balik from somewhere singgah la kat satu kedai ni...hari pulak baru lepas hujan...mcm terbyg aje kesedapan ike singge dgn budu...bila tanya menu kat kedai ni, ada pula menu untuk ike singge dgn budu...wahhhh best la saya rasa sbb keinginan saya pada masa itu dpt ditunaikan...hehehe...

Slps pesanan tiba, makanya saya merasa lah ike singge tu...hmmmm tak berapa kena agaknya dgn selera saya sbb ike singge ni rasanya lebih kepada tomyam putih...ike singge ni ditaruk serai....mungkin ini ala ike singge cara depa...tapi saya nak mkn ike singge ala ore kelate...original rasa ike singge kelate...makanya hari ni saya kena la masuk dapur...masak sendiri...

Hokey, jom kita kita pergi kpd bahan2nya ya...masak ike singge ni mmg sgt mudah..dan opkos bahan2nya pun sgt mudah juga.

Bahan2:

1. Ikan tongkol juga dipanggil ike ayo kalu ore kelate.
2. Bawang putih lima enam ulas
3. Lengkuas di potong2 nipis berkeping dlm tujuh lapan keping
4. Cili api untuk menyedap rasa dlm 10 biji
5. Asam keping dlm lima enam keping
6. Sedikit gula melaka a.k.a. nise kelate...kalau tak ada tak apa tak perlu bubuh.
7. Garam dan sedikit penyedap rasa a.k.a. ajinomoto
8. Gula putih..ada org taruk dan ada org tak taruk...terpulang pada masing2...dulu2 saya tak taruk tapi slps ada tgok seorang makcik di kampung saya,  dia masak singge dia taruk sedikit gula dan sedap la pulokk...makanya ada masa saya jugak taruk...ada masa saya tak taruk.
9. Air ikut suka..kalau nak kuah byk lebihkan sikit...tapi jgn berlebih sgt sampai tak seimbang dgn bawang putih dan asam keping tadi. Air biasanya kita letak asalkan menenggelamkan ikan...singgang ni dia ala2 kita merebus ikan...hehe.

Cara-cara:

1. Siang dan cuci ikan bersih2 dan potong mengikut saiz yang digemari..biasanya potong dlm jarak lebih kurang seinci. Siram dan toskan.

2. Masuk dlm periuk. Masuk air dan masuk semua sekali bahan2 di atas. Bawang putih dimayang, lengkuas dipotong2...juga asam keping. Cili api masukkan masa dekat nak angkat nanti.

3. Bila menggelegak boleh masuk garam gula dan nise tadi...masukkan secukup rasa. Singge ni dia wajib rasa masam dan masin2 cket..juga ada rasa lemak2 cket tadi...yang kita balancekan masam tu dgn sedikit saja rasa manis gula...tapi jgn sampai terasa manisnya...gula tu dlm sesudu lebih saja...

4. Slps menggelegak dlm 5 minit sudah blh diangkat dan dihidangkan.

Selamat mencuba...mmg sedap ikan singgang ni...kalau di kelate ia dimakan bersama budu dan ulam2..mmg superb tak toleh kiri kanan dah...rasa singgang ni mmg lain macam cket sedapnya...boley cuba nanti!

Salam hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke