Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Ayam Goreng Bercili Ala Minang...


Orait...masih bermomentum untuk menulis tentang resepi...saat tiba mood untuk menulis tentang perkongsian resepi...makanya kita tulis...

Kebiasaannya di hari minggu memang saya suka memasak, tapi tengok keadaan juga...kalau kesihatan mengizinkan dan keinginan untuk makan lauk-pauk tertentu yang dimasak sendiri...makanya saya masuk dapur la...

Memasak ni mmg hobi saya...terapi diri saya adalah dgn memasak...itu antaranya la...hehe..

Hokey jom kita terus kepada resepinya. Entri kali ini saya nak share menu yang saya sebut pada tajuk di atas...masak ayam goreng bercili ala minang...opkos la masakan ini pedas cket sebab menggunakan cili api yang merupakan bahan wajib la...

Walaupun pedas, tapi sedapnya mmg tak henngat...kena cuba baru tau...tapi mesti org yang suka pedas la...kalau orang tak suka pedas atau tak boley makan pedas, makanya saya harap jgn ambik sambalnya langsung...memadai dgn apa yang melekat kat ayam tu saja..tapi itupun mmg dah pedas tahap dewa...huhu.

Masak menu ni mmg sgt simple...
Simple tapi sgt sedap...hehe

Bahan2:

1. Ayam setengah ekor - potong seketul2 ikut suka saiznya.

2. Cili api dua genggam

3. Bawang besar holland satu biji

4. Bawang putih tiga empat ulas.

5. Minyak untuk menggoreng ayam dan menumis

6. Garam gula secukupnya.

Cara2:

1. Potong, cuci bersih2 dan siram juga toskan ayam.

2. Bawang besar di mayang.

3. Bawang putih ditumbuk pecah2..tak perlu lumat sgt.

4. Cili api dikisar...jgn hancur sgt. Kalau rajin boleh ditumbuk saja supaya tidak hancur lumat sgt.

5. Ayam digaul dgn garam dan sedikit kunyit. Ayam digoreng.

6. Kemudiannya, tumis bawang putih dulu kekuningan dan selepas tu masukkan bawang besar..tumis sehingga kekuningan...dan masukkan cili api yang dikisar atau ditumbuk tadi.

7. Kacau dan gaul rata...bila dah pecah minyak...masukkan gula garam..gula perlu lebih cket sbb perlu imbangkan dgn pedas cili api tadi...saya biasanya taruk dlm 3 sudu besar. Kemudiannya masukkan ayam dan gaul rata...bila dah sebati semua kuahnya maka boleh diangkat dan dihidangkan.

Selamat mencuba..mmg sgt sedap menu ni terutama bagi mereka yang suka masakan pedas...

Salam hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke