Orait...masih bermomentum untuk menulis tentang resepi...saat tiba mood untuk menulis tentang perkongsian resepi...makanya kita tulis...
Kebiasaannya di hari minggu memang saya suka memasak, tapi tengok keadaan juga...kalau kesihatan mengizinkan dan keinginan untuk makan lauk-pauk tertentu yang dimasak sendiri...makanya saya masuk dapur la...
Memasak ni mmg hobi saya...terapi diri saya adalah dgn memasak...itu antaranya la...hehe..
Hokey jom kita terus kepada resepinya. Entri kali ini saya nak share menu yang saya sebut pada tajuk di atas...masak ayam goreng bercili ala minang...opkos la masakan ini pedas cket sebab menggunakan cili api yang merupakan bahan wajib la...
Walaupun pedas, tapi sedapnya mmg tak henngat...kena cuba baru tau...tapi mesti org yang suka pedas la...kalau orang tak suka pedas atau tak boley makan pedas, makanya saya harap jgn ambik sambalnya langsung...memadai dgn apa yang melekat kat ayam tu saja..tapi itupun mmg dah pedas tahap dewa...huhu.
Masak menu ni mmg sgt simple...
Simple tapi sgt sedap...hehe
Bahan2:
1. Ayam setengah ekor - potong seketul2 ikut suka saiznya.
2. Cili api dua genggam
3. Bawang besar holland satu biji
4. Bawang putih tiga empat ulas.
5. Minyak untuk menggoreng ayam dan menumis
6. Garam gula secukupnya.
Cara2:
1. Potong, cuci bersih2 dan siram juga toskan ayam.
2. Bawang besar di mayang.
3. Bawang putih ditumbuk pecah2..tak perlu lumat sgt.
4. Cili api dikisar...jgn hancur sgt. Kalau rajin boleh ditumbuk saja supaya tidak hancur lumat sgt.
5. Ayam digaul dgn garam dan sedikit kunyit. Ayam digoreng.
6. Kemudiannya, tumis bawang putih dulu kekuningan dan selepas tu masukkan bawang besar..tumis sehingga kekuningan...dan masukkan cili api yang dikisar atau ditumbuk tadi.
7. Kacau dan gaul rata...bila dah pecah minyak...masukkan gula garam..gula perlu lebih cket sbb perlu imbangkan dgn pedas cili api tadi...saya biasanya taruk dlm 3 sudu besar. Kemudiannya masukkan ayam dan gaul rata...bila dah sebati semua kuahnya maka boleh diangkat dan dihidangkan.
Selamat mencuba..mmg sgt sedap menu ni terutama bagi mereka yang suka masakan pedas...
Salam hormat,
RZH
Comments
Post a Comment