Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Cekodok Pisang


Hai2 semua bertemu lagi. Hari ni hari minggu, sesambil santai2 saya teringat nak makan cekodok pisang.

Justeru, entri kali ni saya nak share bagaimana nak buat cekodok pisang atau ore kelate panggil "Jepput Pise".

Bagi penggemar dan pencinta pisang opkos takkan tolak menu ni..confirm punya! Cekodok pisang ni mempunyai keistimewaan rasanya yang tersendiri. Bila makan rasa nak lagi nak lagi dan nak lagi..itu yang jadi lepas seketul seketul akan masuk ke mulut tanpa sedar..tahu2 dah licin sepinggan...hehe...

Namun begitu, membuatnya perlulah mempunyai teknik dan caranya yang tersendiri...mesti kena ada kaedahnya...tak blh main buat saje...sebab nanti kalau keras sgt ia tak sedap dimakan hilang rasa original pisangnya...kalau terlembik pulak nanti hancur dan melekat di kuali pula...hehe. Jadinya mmg kena pandai buat supaya adunan kekal lembut tapi tak melekat di kuali semasa proses menggoreng...selalunya berlaku bila kita nak cekodok tu lembut maka kita kurangkan tepungnya tapi bila goreng ia melekat..bila kita tambah tepung dia jadi keras pulak...

Cekodok yang sedap adalah apabila ianya lembut dan rasa pisangnya...tidak berminyak dan dimakan masa masih suam2 panas tu...mmg perghhh sgt!

Ini ada tipsnya yang sangat mudah..jom  kita tengok bagaimana cara saya membuat cekodok pisang yang enak dimakan, terasa lembut dan originality pisang tu masih terasa.

Bahan2:

1. Pisang masak 6 biji (pisang apapun tak apa, tapi kalau pisang kapas lagi sedap pada saya. Pisang kapas ni susah nak dpt). Kalau pisang dah ranum lagi sedap buat cekodok..
manis2 pisang tu akan lebih menyedapkan.

2. Gandum 7 atau 8 sudu besar. Tips untuk adunan betul2 sesuai adalah, mengikut portion satu biji pisang bersamaan dgn satu sudu besar penuh gandum..

3. Gula 3 sudu besar. Kalau tak tak suka manis boleh kurangkan kpd 2 sudu besar.

4. Sedikit air dlm tak sampaipun 1/4 gelas..sedikit sgt sekadar untuk sebatikan gula dan pisang.

Cara2:

1. Kupas kulit pisang. Masuk dlm bekas dan masuk gula dan air. Lenyek2 kan guna gelas plastik. Guna bhgn blkg gelas tu ya.

2. Dah lenyek sebati pisangnya...boleh masukkan gandum..kacau2 sebati dan boley digoreng. Guna api sederhana...masa mula2 goreng pastikan minyak dah panas ya...kalau minyak tak panas nanti melekat pulak adunan di kuali...mmg punah ranah la cekodok tu...hehe

3. Bila dah kekuningan gorengannya, boleh diangkat dan dihidangkan...

Selamat mencuba..pasti sedap tak henggat...


Salam Hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke