Hai2 semua bertemu lagi. Hari ni hari minggu, sesambil santai2 saya teringat nak makan cekodok pisang.
Justeru, entri kali ni saya nak share bagaimana nak buat cekodok pisang atau ore kelate panggil "Jepput Pise".
Bagi penggemar dan pencinta pisang opkos takkan tolak menu ni..confirm punya! Cekodok pisang ni mempunyai keistimewaan rasanya yang tersendiri. Bila makan rasa nak lagi nak lagi dan nak lagi..itu yang jadi lepas seketul seketul akan masuk ke mulut tanpa sedar..tahu2 dah licin sepinggan...hehe...
Namun begitu, membuatnya perlulah mempunyai teknik dan caranya yang tersendiri...mesti kena ada kaedahnya...tak blh main buat saje...sebab nanti kalau keras sgt ia tak sedap dimakan hilang rasa original pisangnya...kalau terlembik pulak nanti hancur dan melekat di kuali pula...hehe. Jadinya mmg kena pandai buat supaya adunan kekal lembut tapi tak melekat di kuali semasa proses menggoreng...selalunya berlaku bila kita nak cekodok tu lembut maka kita kurangkan tepungnya tapi bila goreng ia melekat..bila kita tambah tepung dia jadi keras pulak...
Cekodok yang sedap adalah apabila ianya lembut dan rasa pisangnya...tidak berminyak dan dimakan masa masih suam2 panas tu...mmg perghhh sgt!
Ini ada tipsnya yang sangat mudah..jom kita tengok bagaimana cara saya membuat cekodok pisang yang enak dimakan, terasa lembut dan originality pisang tu masih terasa.
Bahan2:
1. Pisang masak 6 biji (pisang apapun tak apa, tapi kalau pisang kapas lagi sedap pada saya. Pisang kapas ni susah nak dpt). Kalau pisang dah ranum lagi sedap buat cekodok..
manis2 pisang tu akan lebih menyedapkan.
2. Gandum 7 atau 8 sudu besar. Tips untuk adunan betul2 sesuai adalah, mengikut portion satu biji pisang bersamaan dgn satu sudu besar penuh gandum..
3. Gula 3 sudu besar. Kalau tak tak suka manis boleh kurangkan kpd 2 sudu besar.
4. Sedikit air dlm tak sampaipun 1/4 gelas..sedikit sgt sekadar untuk sebatikan gula dan pisang.
Cara2:
1. Kupas kulit pisang. Masuk dlm bekas dan masuk gula dan air. Lenyek2 kan guna gelas plastik. Guna bhgn blkg gelas tu ya.
2. Dah lenyek sebati pisangnya...boleh masukkan gandum..kacau2 sebati dan boley digoreng. Guna api sederhana...masa mula2 goreng pastikan minyak dah panas ya...kalau minyak tak panas nanti melekat pulak adunan di kuali...mmg punah ranah la cekodok tu...hehe
3. Bila dah kekuningan gorengannya, boleh diangkat dan dihidangkan...
Selamat mencuba..pasti sedap tak henggat...
Salam Hormat,
RZH
Comments
Post a Comment