Dulu2 saya tak berapa pandai sangat nak buat daging singgang ni...tapi dlm lima enam tahun yang berlalu saya suka pulak dgn menu ini...jadinya saya mula mencari info ttg resipi memasaknya. Resipi daging singgang ni saya dpt dari kawan2 saya di kelate dan saya ubah suai mengikut citarasa saya...opkos la...hehe.
Daging singgang ni pada saya mmg mempunyai keistimewaan rasanya yang tersendiri...kalau pandai membuatnya mmg rasanya sgt sedap...tidak terkata...confirm hingga menjilat jari la..
Sinonim dgn menu daging singgang ni, rasa dia mestilah kena cukup lengkap dgn masin, masam...mmg wajib rasa menu ni mmg macam gitu!
Jom kita tengok resipi daging singgang kelate ala masakan saya ya..
Bahan2:
1. Daging sekilo
2. Bawang merah kecil tujuh lapan biji
3. Bawang putih 7 ulas
4. Asam keping empat lima keping
5. Cili api tiga empat tangkai- optional
6. Cili kering empat lima tangkai
7. Lengkuas besar cket saiz ibu jari
8. Halia besar cket saiz ibu jari
9. Budu dua sudu besar
10. Garam dan nise kelate secukup rasa.
11. Ketumbar satu sudu kecil disangai
12. Perasa - optional
Cara2:
1. Daging dipotong nipis spt dlm gambar. Dicuci bersih, disiram dan ditoskan.
2. Bawang merah, bawang putih dimayang. Lengkuas dan halia dipotong bentuk kepingan2 atau sekadar ditumbuk pecah2. Cili api dipotong besar2. Cili kering dipotong tiga. Ketumbar yang telah disangai ditumbuk pecah2 saja.
3. Masak daging dlm bentuk rebusan sehingga empuk...Masukkan air mengikut berapa byk kuah yang diinginkan...tapi jangan terlalu byk...perlu seimbang dgn bawang2 tadi...biasanya dlm lima enam gelas memadai.
4. Bila daging dah empuk..tambah air kalau air dan kurang. Masuk semua bahan pada nombor 2...biarkan sebati dlm 20 minit...biar aroma bahan2 tadi menyerap ke dlm daging.
5. Kemudian masukkan garam dan nise juga budu..bila dah cukup rasanya maka boley la diangkat dan dihidangkan.
Selamat mencuba...daging singgang ni mmg sedap...kalau musim raya korban..daging baru2 disembelih mmg sedap dimasak singgang, manis2 daging dan kesegaran daging korban yg baru lepas disembelih mmg akan menambahkan lagi kesedapan daging singgang ini.
Salam hormat,
RZH
Comments
Post a Comment