Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Daging Singgang


Dulu2 saya tak berapa pandai sangat nak buat daging singgang ni...tapi dlm lima enam tahun yang berlalu saya suka pulak dgn menu ini...jadinya saya mula mencari info ttg resipi memasaknya. Resipi daging singgang ni saya dpt dari kawan2 saya di kelate dan saya  ubah suai mengikut citarasa saya...opkos la...hehe.

Daging singgang ni pada saya mmg mempunyai keistimewaan rasanya yang tersendiri...kalau pandai membuatnya mmg rasanya sgt sedap...tidak terkata...confirm hingga menjilat jari la..

Sinonim dgn menu daging singgang ni, rasa dia mestilah kena cukup lengkap dgn masin, masam...mmg wajib rasa menu ni mmg macam gitu!

Jom kita tengok resipi daging singgang kelate ala masakan saya ya..

Bahan2:

1. Daging sekilo
2. Bawang merah kecil tujuh lapan biji
3. Bawang putih 7 ulas
4. Asam keping empat lima keping
5. Cili api tiga empat tangkai- optional
6. Cili kering empat lima tangkai
7. Lengkuas besar cket saiz ibu jari
8. Halia besar cket saiz ibu jari
9. Budu dua sudu besar
10. Garam dan nise kelate secukup rasa.
11. Ketumbar satu sudu kecil disangai
12. Perasa - optional

Cara2:

1. Daging dipotong nipis spt dlm gambar. Dicuci bersih, disiram dan ditoskan.

2. Bawang merah, bawang putih dimayang. Lengkuas dan halia dipotong bentuk kepingan2 atau sekadar ditumbuk pecah2. Cili api dipotong besar2. Cili kering dipotong tiga. Ketumbar yang telah disangai ditumbuk pecah2 saja.

3. Masak daging dlm bentuk rebusan sehingga empuk...Masukkan air mengikut berapa byk kuah yang diinginkan...tapi jangan terlalu byk...perlu seimbang dgn bawang2 tadi...biasanya dlm lima enam gelas memadai.

4. Bila daging dah empuk..tambah air kalau air dan kurang. Masuk semua bahan pada nombor 2...biarkan sebati dlm 20 minit...biar aroma bahan2 tadi menyerap ke dlm daging.

5. Kemudian masukkan garam dan nise juga budu..bila dah cukup rasanya maka boley la diangkat dan dihidangkan.

Selamat mencuba...daging singgang ni mmg sedap...kalau musim raya korban..daging baru2 disembelih mmg sedap dimasak singgang, manis2 daging dan kesegaran daging korban  yg baru lepas disembelih mmg akan menambahkan lagi kesedapan daging singgang ini.

Salam hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke