Skip to main content

Karakter versus Intelektual...

Malam ni tiba2 datang idea nak menulis tentang tajuk ini..."Karakter versus Intelektual"...wahhh bagai kebabom la pulak bunyi  tajuknya kan...padahal biasa2 saja.

Seperti biasa sekadar penulisan santai2 sesambil asah minda untuk berfikir saja...apa yang datang di fikiran semuanya dipersembahkan dalam bentuk tulisan tanpa berikan keseriusan kepada kehebatan contents nya...

Aduhai la mata..dah kita tgh ada idea dok dtg ni dia macam ngantuk la pula...hmmm trend tidur awal dari rutin dua tiga hari ni...penat sgt kot agaknya RZH ni...hehe..ya la dlm minggu ni saja dua kali ulang alik ke kampus induk...hari ni pun seharian di kampus induk...esok lagi setengah hari untuk slot syarahan kepimpinan dari our Chairman...mmg looking forward untuk dgr talk dari Tan Sri...kot manapun wajib hadir...sebab ini bidang yang saya minati...mmg soul saya semua perkara yang berkaitan dengan communications dan leadership.

Orait berbalik kepada karakter...apa yang kita faham dengan karakter ni. Kalau mengikut pemahaman saya, karakter adalah perangai atau watak atau tingkahlaku seseorang. Ianya juga berkait dengan budi pekerti dan nilai diri juga keperibadian. Karakter ini dapat dilihat terus dari cara bagaimana kita membawa diri kita. Secara sepintas berdasarkan karakter kita orang boleh membuat penilaian tentang diri kita.

Intelektual pula, pada saya ia didefinisikan sebagai tahap cerdik dan bijaknya seseorang itu...tahap penguasaan ilmu yang menjadikan seseorang itu dilihat sebagai seorang cendikiawan, orang yang berilmu pengetahuan tinggi dan terpelajar.

Secara umumnya, seseorang yang mempunyai karakter yang baik dan tahap inteletual yang tinggi, maka bonus la kepada empunya diri. Memang perfect la untuk dia...pastinya kedua-dua komponen ini akan menjadikan seseorang itu sangat berpengaruh dan disenangi oleh semua orang.

Walau bagaimanapun, terdapat juga segelintir orang yang mana tahap intelektualnya sangat baik tetapi spoiled pulak dgn karakternya...
karakter yang biasanya menjadikan seseorang itu spoiled adalah sikap angkuh, sombong, besar diri, rasa diri hebat, suka rendahkan orang, perli orang, mengambil kesempatan, pentingkan diri, banyak hasad dengki dsbnya lagi. Kebiasaannya orang sebegini banyak berdrama dan bertopeng...kerana itulah menjadikan dia kelihatan smart dan profesional "di luar landasan"...orang sebegini dari pandangan mata kasar dilihat seakan berpengaruh tetapi hakikatnya dia akan menyulitkan dan menyusahkan organisasi. Orang sebegini mengangkat diri dia sendiri dengan cara "memijak orang lain".

Dalam hidup ni mmg kita perlu smart dalam apa jua yang dilakukan tetapi biarlah smart "atas landasan" dan bukan smart "di luar landasan"..
dalam erti kata lain jangan "main kotor" la....

Terdapat juga satu golongan lagi yang mana dia mempunyai karakter yang sangat baik dan terpuji tapi dlm masa yang sama tahap intelektualnya mungkin rendah sedikit. Orang sebegini adalah lebih baik sebenarnya daripada orang yang tahap intelektual tinggi tapi karakter sangat tidak baik. Kerana apa, kerana karakter yang sangat baik dan terpuji itu dapat membeli hati semua orang dan memudahkan. Ciri-ciri ini akan menenggelamkan kekurangan tahap intelektual yang ada pada dia.

Justeru, seandainya kita mencari seorang ketua, pilihlah yang mempunyai karakter atau budi pekerti yang baik...walau kurang sedikit daripada aspek inteletualnya..
tak mengapa kerana soal ilmu pengetahuan dan kemahiran itu, ianya boleh dituntut, dilatih dan dibimbing....tapi kalau soal karakter yang tidak baik, ianya tidak boleh diubah kerana soal karakter ini adalah soal azali dalam diri dan telah menjadi darah daging...memang agak sukar untuk diubah. Orang sebegini mmg akan menyusahkan dan memusnahkan organisasi.

Kesimpulannya, pilih la untuk menjadi manusia yang beradab dan berbudi pekerti baik, jauh dari sifat sombong dan angkuh...tuntutlah dan cari lah ilmu dan kemahiran sebanyak mungkin untuk melengkapkan diri kita dengan kedua2 nya sekali dan mencapai bonus bila kita cemerlang kedua2nya.
Tiada untung nya memiliki karakter yang "menyesakkan" dada dan "menyemakkan" mata orang sekeliling kita.

Salam hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke