Skip to main content

Cipta Perhubungan yang Berjaya...


Malam ni singgah sekejap ke blog...saje2 mengintai dan menjenguk "bertanya kaba"...tiba2 rasa nak menulis juga...hmmm...penat dah sebenarnya..tapi kerana pada saya penulisan itu satu terapi...maka  menulis juga...

Fikiran sebenarnya tak mampu lagi untuk berfikir yang berat2...jadinya pada entri kali ini saya memilih untuk berkongsi penulisan dari Jack Canfield, salah seorang penulis Bestseller Chicken Soup for the Soul...saya membaca bukunya yang bertajuk "The Success Principles"...sekadar berkongsi salah satu tajuk dalam buku ini, iaitu "Cipta perhubungan yang berjaya".

Kata Jack:

Dalam mencipta perhubungan yang berjaya...seseorang itu perlu mengamalkan prinsip-prinsip berikut:

1. Mendengar dengan teliti
Katanya "mendengar beratus kali. Memikirkannya beribu kali. Bercakap hanya sekali". Kurangkan berdebat dan banyakkan mendengar. Tunjukkan minat, bukan menjadi orang yang diminati. 


2. Proses Heart Talk (Bercakap dengan hati)
Kebanyakan komunikasi ada persamaan dengan permainan bola ping pong, iaitu orang hanya bersedia bagi melontarkan pendapatnya, tetapi berhenti sejenak bagi memahami pendapat dan perasaan yang berbeza dapat menjinakkan lawan dan menjadi kawan sepasukan yang baik ~ Cliff Durfee

Heart talk adalah proses komunikasi berstruktur di tahap peringkat yang paling jujur tanpa perlu berasa takut dikritik. Ia adalah proses yang paling berguna untuk menarik keluar dan membebaskan emosi yang terpendam.

3. Segera bercakap benar
Kita akan berasa lega bila bercakap benar. Hubungan akan dirasai lebih rapat. Bercakap benar akan mengelakkan kita melukai perasaan orang lain.

4. Bercakap dengan jelas
Bercakap dengan niat dan penuh integriti. Kata-kata perlu seiring dengan apa yang kita ingin hasilkan. Bercakap benar akan menaikkan semangat, dan mengiyakan nilai orang lain. Berhenti berbohong kerana berbohong itu akan membuatkan orang hilang kepercayaan kepada kita.

5. Apabila was-was, periksa semula

6. Jadikan penghargaan luar biasa amalan biasa
Kajian pengurusan mendapati bahawa 46% pekerja meninggalkan syarikat kerana mereka berasa tidak dihargai. 61% berkata ketua mereka tidak mengutamakan mereka sebagai individu dan 88% berkata mereka tidak menerima pengiktirafan atas kerja yang dilakukan.

Penghargaan adalah rahsia kejayaan - apabila kita berada dalam keadaan menghargai, kita berada dalam keadaan getaran emosi tertinggi. Hukum tarikan menyatakan bahawa suka menarik suka, kita menarik lebih banyak kemewahan serta menjadi lebih banyak untuk disyukuri dan lebih banyak yang kita dapat.

7. Pelihara persetujuan
Tepati janji. Soal  integriti dan estim diri.

8. Bawa diri dengan bergaya
Mengekalkan ketenangan dan kelembutan walaupun sedang tertekan. Menentang kebakhilan, perkara remeh-temeh dan kekasaran bahasa. Bertanggungjawab ke atas tindakan dan hasilnya. Meneguhkan integriti dalam apa jua suasana. Mengembangkan erti menjadi manusia.

Sekadar perkongsian cuma penulisan daripada Jack Canfield. Semoga bermanfaat buat kita semua.

Salam Hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke