Skip to main content

Roti Lembut Gebu Kaedah Tangzhong..

Lewat malam tadi sibuk pula minda ni teringat nak membaking roti. Tiba2 jadi teringat ni sebab gara2 dok tengok2 info2 di youtube kot ada yang menarik perhatian saya..tiba2 muncul di skrin resepi roti paung ni. Lama sangat dah rasanya saya tak buat roti ni. Tiba2 rasa nak buat. Fikiran menerawang membayangkan roti hasil tangan sendiri. Aduhai tak sabar la pulak.

Hmmmm..sudahnya hari ni tak sabar nak keluar awal dari ofis untuk buat roti ni yang sejak malam tadi mengganggu fikiran. Dalam pukul 5.30 pm saya dah tinggalkan ofis.

Bercerita tentang bahan2 buat roti ni, awal2 lagi masa lunch time tadi called Mr. Husband minta belikan tepung roti, yis, fresh milk dan inti kacang merah (readymade). Bahan2 lain memang dah ada kat rumah. Roti punya pasal, sempat pula mendail Mr. Husband..hehe kalau tidak, tak adanya menyempat untuk hello..

Justerunya sampai aje di rumah terus aje ke dapur...tak sabar la pula nak lihat roti ni siap dan terhidang di meja. Saya plan buat roti kosong aje...mmg niat nak makan mcm gitu aje atau cicah kopi o atau nescafe. Memang sedap. Tapi oleh kerana inti badak berendam lebihan masa buat hujung minggu hari tu masih ada, makanya saya buat jugalah bun yang ada inti kelapa ni.

Roti ni orang kata di sebelah Pantai Timur dipanggil "Roti Paung". Hmmmm...mungkin belah Tganu saja kot..sebab di Kelate tak ada pula kawasan saya dipanggil roti paung..tak pasti lah pulak kalau area lain. Yang pasti di sebelah Perak memang dipanggil roti paung sebab MIL mmg sebut roti ni roti paung.

Dalam pukul 7.30 mlm, maka siap lah dough roti ni..saya guna mixer sebab tangan tak berapa kuat sgt untuk menguli...roti kali ni saya guna teknik tangzhong (menggunakan adunan daripada tepung gandum dan air sebagai pelembut roti). Teknik ni saya tengok di youtube malam tadi..makanya masa buat ni saya cuba guna teknik tu. Roti yang telah siap dibentuk ni dibiarkan dulu dalam sejam lebih untuk proses roti tu naik dua kali ganda. Antara masa tu saya menguruskan diri dulu. Dalam pukul 9 lebih saya mula bakar roti ni dalam oven. Bakar roti ni dalam 10 ke 12 minit saja, maka done.

Hasilnya memang saya suka. Terapi pada mata dan hati...








Bagi yang ingin mencuba resepi saya bolehlah menggunakan sukatan ini.

1. Satu kg tepung roti/tepung gandum
2. Telur kuning 3 biji.
3. Yis 11 gm (1 paket)
4. Fresh milk satu setengah cawan
5. Susu tepung 3 sudu besar
6. Gula 3 sudu besar
7. Garam setengah sudu teh
8. Butter 80gm cairkan
9. Adunan pelembut roti (tiga sudu besar gandum campur 250ml air. Kacau atas api hingga pekat.
10. Susu cair dan sedikit pewarna kuning untuk sapu atas roti sebelum dibakar.

Cara-caranya pula, masukkan yis dalam air suam dengan satu sudu gula dan biarkan dalam 10 minit. Campurkan semua bahan dan uli tangan atau guna mixer. Kalau mixer memadai dlm 15 minit. Kalau uli tangan dlm setengah jam, sehingga elastik. Biarkan dough selama sejam ke sejam setengah. Kemudian bentukkan adunan mengikut bentuk yang disukai. Selepas tu biarkan lagi dlm 40 minit sebelum dibakar dalam oven selama 10 ke 12 minit api atas bawah pada suhu 150C bergantung kpd oven masing2.

Maka siaplah roti yang menjadi igauan dan dambaan saya sejak malam tadi, sampaikan tak sabar2 nak membuatnya. Bila dah buat tu..hati rasa happy...bila melihat "kemenjadiannya". Alhamdulillah. 
Justerunya, seperti biasa dalam hidup ni buatlah apa yang kita suka dan apa yang membuat hati kita happy...hatta kalau memasak itu terapi diri...makanya memasaklah....

Sekadar bicara santai,
anggerikdesa
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...