Skip to main content

Bihun Goren Sedap...

 

BIHUN GORENG
anggerikdesa

Hari Ahad, hari last di hujung minggu yang ada masa untuk memasak menu breakfast. Kalau hari kerja memang tak nyempat nak sediakan breakfast berat2 ni😁.

Jadinya, pagi ni goreng Bihun ala bonda di kampung dan air lada pula ala ummi. Sejak kecil bila makan bihun ni memang wajib pelengkapnya dengan air lada. Dan sudah pasti pelengkap lagi satu yang wajib bila makan bihun adalah keropok goreng...

Dulu2 masa sekolah rendah, bila beli bihun memang akan beli dengan keropok sekali. Lepas tu keropok tu dihancurkan dan digaul dalam bihun. Bihun masa tu dijual dalam plastik, makanya keropok di penyek2 dalam plastik bihun tu😆Baru lah win cara makannya😂

Buat bihun ni simple saja sebenarnya. Kalau sebungkus bihun tu kita guna lima enam ulas bawang putih, lima enam ulas bawang merah dan dalam tujuh lapan tangkai cili kering. Bawang putih tumbuk berasingan dan bawang merah dengan cili kering tu blend bersama. Masukkan sedikit belacan jika suka masa blend tu. Tujuan belacan ni untuk bangkitkan bau dan rasanya. Jika tak suka belacan, tak perlu masukkan. Cili kering tu rendam air panas dulu untuk bagi cili tu lembut dulu dan mudah untuk blend nanti.

Kemudian tumis bawang putih dulu sekejap dan diikuti dengan bahan yang diblend tadi. Tumis dalam 10 minit hingga pecah minyak dulu dan masukkan rencahnya sama ada ayam atau daging. Biar ayam atau daging empuk dulu. Tutup dulu kuali bagi percepatkan proses daging untuk empuk. Kalau guna rencah ayam, lebih cepat empuknya, tapi kalau daging agak ambil masa cket. 

Then masukkan sos cili dan sedikit sos tomato, gula dan garam secukupnya. Masukkan bihun, kacau serata. Tutupkan sekejap dalam tiga empat minit dan boleh dibuka. Kemudian goreng sampai airnya kering. Bihun ni perlu direndam dulu dalam setengah jam ya sebelum digoreng.

 

Keropok ikan dimakan bersama bihum


Air lada dimakan bersama bihun

Selamat mencuba!


anggerikdesa
RZH


Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...