BIHUN GORENG
anggerikdesa
Hari Ahad, hari last di hujung minggu yang ada masa untuk memasak menu breakfast. Kalau hari kerja memang tak nyempat nak sediakan breakfast berat2 ni😁.
Jadinya, pagi ni goreng Bihun ala bonda di kampung dan air lada pula ala ummi. Sejak kecil bila makan bihun ni memang wajib pelengkapnya dengan air lada. Dan sudah pasti pelengkap lagi satu yang wajib bila makan bihun adalah keropok goreng...
Dulu2 masa sekolah rendah, bila beli bihun memang akan beli dengan keropok sekali. Lepas tu keropok tu dihancurkan dan digaul dalam bihun. Bihun masa tu dijual dalam plastik, makanya keropok di penyek2 dalam plastik bihun tu😆Baru lah win cara makannya😂
Buat bihun ni simple saja sebenarnya. Kalau sebungkus bihun tu kita guna lima enam ulas bawang putih, lima enam ulas bawang merah dan dalam tujuh lapan tangkai cili kering. Bawang putih tumbuk berasingan dan bawang merah dengan cili kering tu blend bersama. Masukkan sedikit belacan jika suka masa blend tu. Tujuan belacan ni untuk bangkitkan bau dan rasanya. Jika tak suka belacan, tak perlu masukkan. Cili kering tu rendam air panas dulu untuk bagi cili tu lembut dulu dan mudah untuk blend nanti.
Kemudian tumis bawang putih dulu sekejap dan diikuti dengan bahan yang diblend tadi. Tumis dalam 10 minit hingga pecah minyak dulu dan masukkan rencahnya sama ada ayam atau daging. Biar ayam atau daging empuk dulu. Tutup dulu kuali bagi percepatkan proses daging untuk empuk. Kalau guna rencah ayam, lebih cepat empuknya, tapi kalau daging agak ambil masa cket.
Then masukkan sos cili dan sedikit sos tomato, gula dan garam secukupnya. Masukkan bihun, kacau serata. Tutupkan sekejap dalam tiga empat minit dan boleh dibuka. Kemudian goreng sampai airnya kering. Bihun ni perlu direndam dulu dalam setengah jam ya sebelum digoreng.
Keropok ikan dimakan bersama bihum |
Air lada dimakan bersama bihun |
Selamat mencuba!
RZH
Comments
Post a Comment