Skip to main content

Nasi Goreng Simple Dan Sedap...


Nasi goreng yang sangat mudah untuk disediakan. Kalau kita rasa malas sekalipun, insyaAllah bila benda tak rumit kita akan buat juga.

Ore kelate kata nasi goreng ni nasi goreng "capok-capok". Apa yang ada "campak-campak" saja dlm kuali. Nasi goreng ni, saya taruk rencahnya ikan bilis dengan telur saja. Teringat nasi goreng ike rebus, tapi tak dok ike rebus...makanya apa yang ada Saja. Next time kita buat nasi goreng ikan rebus.

Bercerita pasal nasi goreng ikan rebus ni, teringat zaman kanak2 dulu. Jiran sebelah rumah selalu buat nasi goreng ikan rebus ni. Nampak memang sangat sedap, tapi masa tu saya tak makan sebab masa kanak2 dulu memang jenis tak makan ikan. Hanya ikan tongkol saja yang dimakan. Tapi sekarang ni semua jenis ikan dah makan kecuali ikan keli dan ikan haruan sampai sekarang memang tak makan.

Kata P. Ramlee buat nasi goreng ni kerjanya enteng saja (mudah saja). Betul la tu kan...ada "nasi dingin" (cara ore kelate panggil untuk nasi yang dimasak semalaman), cili api atau cili kering dan bawang, makanya onzzz..rencah tu mudah saya, telur saja pun boleh. Ikut apa yang ada di rumah saja. Kebiasaanya telur dan ikan bilis tu memang sentiasa ada.

Caranya, gaul 4 cawan nasi dengan satu sudu garam hingga bergaul rata keseluruhannya dan nasipun terlerai elok. Lima ulas bawang merah dan 4 ulas bawang putih juga 7 tangkai cili api ditumbuk lumat, tumbuk sekali terus dgn ikan bilis. Panaskan minyak dan tumis. Dah kekuningan hampir garing masukkan telur dua biji dan kacau hancur. Masukkan gula satu sudu besar. Garam tadi memadai yg telah digaul dengan nasi tadi, dalam satu sudu. Kalau suka perasa, boleh masukkan. Goreng serata dalam 10 minit dan siap!

Selamat memcuba.

anggerikdesa
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...