Dua tiga kali doh dok buko peti ais ni ternampak aje di depan mata sebekas ikan pekasam kat satu sudut peti ais ni. Tapi tidak2 juga mencapainya untuk dimasak. Itulah hakikat hidup ni..kalau belum digerakkan Allah untuk kita mencapai maka duduk lah kat situ dulu pekasamnya.
Pagi ni teringat nak goreng, makanya bekas ikan pekasam ni dicapai tangan..ada dua jenis ikan di dalamnya, iaitu ikan talapia dan ikan lampam jawa. Kebiasaannya ikan yg dijadikan pekasam adalah kedua ikan ini, dan ikan sepat, dan sudah pasti ada lagi ikan2 lain yang saya tidak tahu namanya.😅
Justeru, saya goreng dgn bawang holland dan lada cengik (cili api). Risau kot dia masam sgt, makanya saya "peru" gula dan garam cket..sekadar nak bagi balance saja rasanya. Pekasam yang ni jenis yang keras sikit, so dia tak hancur...kalau ikut taste saya, saya suka yang hancur tu. Pada saya yang hancur tu lagi sedap bila berpalut elok dengan bawang holland, cili api dan minyak menggoreng tu. Nak dptkan ikan pekasam yang bila digoreng ia hancur ni mungkin ikan tu kena lama sikit diperap atau bagaimana ya...saya pun tak pasti.
Nota:
"peru" adalah Bahasa kelate, membawa maksud "taburkan sikit menggunakan kelima2 hujung jari"😅
Di kelate rasa saya ikan pekasam ni tak begitu menjadi makanan rutin sangat la. Maksud saya tidaklah seperti "ike bekok" dan "ike kering" a.k.a. ikan masin dan ike budu. Sesetengah tempat di kelate saja kot yang mungkin pekasam ni rutin lauk-pauk.
Tapi kalau di Perak, memang ikan pekasam "milik mereka". Kalau balik Perak saya tidak lelaskan peluang membeli ikan pekasam ni yang dijual oleh org2 kampung kat sana. Saya suka kalau yang belum masam sangat la..kalau dah masam sgt tu saya kurang sikit. Setiap kali balik Perak MIL memang akan selalu goreng pekasam ni. Sebenarnya famili mertua lah yang memgenalkan saya dengan ikan pekasam ni, sebelum tu memang saya tak pernah makan. MIL memang selalu juga buat sendiri ikan pekasam ni, selalunya guna ikan lampam jawa.
Demikianlah alkisahnya cerita tentang ikan pekasam goreng. Ikan pekasam ni sedap dimakan dengan nasi panas2. Pembuka selera la lebih kurangnya bagi penggemar tegar...
Wassalam.
RZH
Comments
Post a Comment