Skip to main content

Ikan Pekasam Goreng...

 

Dua tiga kali doh dok buko peti ais ni ternampak aje di depan mata sebekas ikan pekasam kat satu sudut peti ais ni. Tapi tidak2 juga mencapainya untuk dimasak. Itulah hakikat hidup ni..kalau belum digerakkan Allah untuk kita mencapai maka duduk lah kat situ dulu pekasamnya.

Pagi ni teringat nak goreng, makanya bekas ikan pekasam ni dicapai tangan..ada dua jenis ikan di dalamnya, iaitu ikan talapia dan ikan lampam jawa. Kebiasaannya ikan yg dijadikan pekasam adalah kedua ikan ini, dan ikan sepat, dan sudah pasti ada lagi ikan2 lain yang saya tidak tahu namanya.😅

Justeru, saya goreng dgn bawang holland dan lada cengik (cili api). Risau kot dia masam sgt, makanya saya "peru" gula dan garam cket..sekadar nak bagi balance saja rasanya. Pekasam yang ni jenis yang keras sikit, so dia tak hancur...kalau ikut taste saya, saya suka yang hancur tu. Pada saya yang hancur tu lagi sedap bila berpalut elok dengan bawang holland, cili api dan minyak menggoreng tu. Nak dptkan ikan pekasam yang bila digoreng ia hancur ni mungkin ikan tu kena lama sikit diperap atau bagaimana ya...saya pun tak pasti. 

Nota:
"peru" adalah Bahasa kelate, membawa maksud "taburkan sikit menggunakan kelima2 hujung jari"😅

Di kelate rasa saya ikan pekasam ni tak begitu menjadi makanan rutin sangat la. Maksud saya tidaklah seperti "ike bekok" dan "ike kering" a.k.a. ikan masin dan ike budu. Sesetengah tempat di kelate saja kot yang mungkin pekasam ni rutin lauk-pauk. 

Tapi kalau di Perak, memang ikan pekasam "milik mereka". Kalau balik Perak saya tidak lelaskan peluang membeli ikan pekasam ni yang dijual oleh org2 kampung kat sana. Saya suka kalau yang belum masam sangat la..kalau dah masam sgt tu saya kurang sikit. Setiap kali balik Perak MIL memang akan selalu goreng pekasam ni. Sebenarnya famili mertua lah yang memgenalkan saya dengan ikan pekasam ni, sebelum tu memang saya tak pernah makan. MIL memang selalu juga buat sendiri ikan pekasam ni, selalunya guna ikan lampam jawa.

Demikianlah alkisahnya cerita tentang ikan pekasam goreng. Ikan pekasam ni sedap dimakan dengan nasi panas2. Pembuka selera la lebih kurangnya bagi penggemar tegar...

Wassalam.

anggerikdesa
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...