Skip to main content

Kuih Kaswi Lembut & Sedap

 


Petang hari minggu ni, buat kuih kaswi.
Kebetulan memang teringat nak makan. Petang ni hujan2 pula memang kena sangat lah untuk buat minum petang.

Sebelum bercerita tentang cara buat kuih kaswi ni, saya nak bercerita dulu bab mengukus. Kalau mengukus, memang saya suka  kukusan pesen orang lama klasik sebegini...baru feel😂. 

Mungkin dah tak ramai orang sekarang yang guna kukusan mcm gini...kalau peringkat "mak-mak" mesti nak kukusan pesen gini juga..hehe.

Kukusan tradisional macam gini memang akan bagi mood seakan kita sedang berada  di kampung...masa dok kat kampung dulu2 memang guna kukusan klasik macam gini..

Makanya petang ni siap lah kuih kaswi lembut "meliut lentok gedik-gedik" atas pinggan hidangan.

Jom kita tengok bahan-bahan dan cara membuatnya.

Bahan-bahan:
1. Dua cawan gandum
2. Satu cawan tepung ubi/tepung beras
3. Dua cawan air
4. Tujuh helai daun pandan blend dgn 3 cawan air. Potong2 dulu daun pandan sebelum di blend. Tapis ambil airnya.
5. Satu setengan cawan santan pekat.
6. Satu setengah cawan gula
7. Sedikit pewarna hijau
8. Setengah sudu kecil kapur sirih dibancuh dengan sedikit air.

Cara-cara:
1. Campur semua bahan. Kacau rata. Boleh blend unk beri adunan tidak berketul2. Tapis guna tapisanpun boleh. Selepas semua selesai, tuang dlm loyang. Sapu sedikit minyak masak pada loyang agar kuih tidak melekat sangat.
2. Panaskan dulu kukusan.
3. Kukus selama 45-60 minit.
4. Sejukkan dulu adunan sebelum dipotong.
5. Gaulkan dengan kelapa parut yang diambil bhgn putihnya saja. Kelapa ini digaul dulu dgn sedikit garam untuk berikan rasa lemak2 masin kelapa yang menyaluti kaswi nanti.

Selesai semuanya, maka bolehlah dihidang untuk dinikmati seisi keluarga.

Selamat mencuba.


anggerikdesa
RZH



Kelapa yang digaul sedikit garam


Kukusan pesen tradisional klasik



Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...