Petang hari minggu ni, buat kuih kaswi.
Kebetulan memang teringat nak makan. Petang ni hujan2 pula memang kena sangat lah untuk buat minum petang.
Sebelum bercerita tentang cara buat kuih kaswi ni, saya nak bercerita dulu bab mengukus. Kalau mengukus, memang saya suka kukusan pesen orang lama klasik sebegini...baru feel😂.
Mungkin dah tak ramai orang sekarang yang guna kukusan mcm gini...kalau peringkat "mak-mak" mesti nak kukusan pesen gini juga..hehe.
Kukusan tradisional macam gini memang akan bagi mood seakan kita sedang berada di kampung...masa dok kat kampung dulu2 memang guna kukusan klasik macam gini..
Makanya petang ni siap lah kuih kaswi lembut "meliut lentok gedik-gedik" atas pinggan hidangan.
Jom kita tengok bahan-bahan dan cara membuatnya.
Bahan-bahan:
1. Dua cawan gandum
2. Satu cawan tepung ubi/tepung beras
3. Dua cawan air
4. Tujuh helai daun pandan blend dgn 3 cawan air. Potong2 dulu daun pandan sebelum di blend. Tapis ambil airnya.
5. Satu setengan cawan santan pekat.
6. Satu setengah cawan gula
7. Sedikit pewarna hijau
8. Setengah sudu kecil kapur sirih dibancuh dengan sedikit air.
Cara-cara:
1. Campur semua bahan. Kacau rata. Boleh blend unk beri adunan tidak berketul2. Tapis guna tapisanpun boleh. Selepas semua selesai, tuang dlm loyang. Sapu sedikit minyak masak pada loyang agar kuih tidak melekat sangat.
2. Panaskan dulu kukusan.
3. Kukus selama 45-60 minit.
4. Sejukkan dulu adunan sebelum dipotong.
5. Gaulkan dengan kelapa parut yang diambil bhgn putihnya saja. Kelapa ini digaul dulu dgn sedikit garam untuk berikan rasa lemak2 masin kelapa yang menyaluti kaswi nanti.
Selesai semuanya, maka bolehlah dihidang untuk dinikmati seisi keluarga.
Selamat mencuba.
anggerikdesa
RZH
Comments
Post a Comment