Skip to main content

Jepput Bilis Sedap...

Semalam melihat posting seorang sahabat di media sosial tentang "jemput-jemput". Makanya hari ni beri idea untuk saya buat Jepput Bilis ni. Kebetulan memang teringat nak makan musim2 hujan ni. Ditambah pula dengan kopok toko goreng dan dimakan panas2, memang ngamm sebab guna pencicah sama untuk both menu.

Teringat masa di kampung dulu, kalau musim banjir memang sedap sangat jadinya jepput ni. Ya..la kita tak dpt ke mana-mana, terkepung dengan air...makanya setiap pagi menu drpd tepung gandum la yang menjadi pilihan. Dan jepput ni pula memang sedap...makanya onzzz la kan.

Mengimbau zaman2 banjir di kampung dulu. Bahan-bahan asas yang wajib dan mesti ada di rumah adalah beras, tepung gandum, ikan kering, telur, ikan sardin, dan ikan bilis. Pelbagai jenis ubi tu memang ada disimpan, untuk buat ubi rebus atau kuih2. Tepung gandum tu untuk buat pelbagai jenis menu seperti lempeng, jepput, dan kuih-muih lain yang hampir 90% menggunakan tepung gandum. 

Bercerita tentang banjir, kalau musim banjir, rumah kami tak pernah naik air, tapi kami tetap terkepung tak boleh pergi mana2 juga sebab kebanyakan kawasan ditenggelami air.

Berbalik kepada menu jepput ni, bagi yang nak menu breakfast yang simple2 dan sedap mcm gini, boleh la buat...hanya tiga bahan utama saja, tepung gandum, bawang holland dan "secekok" ikan bilis, dan ofcos la sedikit garam. Secekok tu bahasa kelate, membawa maksud segenggam.

Kami orang kelate ni bila buat jepput ni akan cicah dengan pencicah yang ada dijual di kelate. Apa2 brand pencicah pun okey. Rasanya lebih kurang sama...pencicah ni rasa dia manis dan masam. Kalau rajin boleh buat sendiri. Hanya cili merah, secoit bawang putih, cuka, garam dan gula. Blend semuanya dan campur dengan air dan masak atas api sehingga mencapai kepekatan yang kita nak. Masukkan sedikit tepung beras/tepung gandum/tepung ubi untuk bagi kuah tu likat atau pekat sikit.

Makanya siaplah menu mudah for breakfast. Sedap dimakan dan cukup ringkas untuk disediakan.




Salam Hormat
anggerikdesa
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...