Skip to main content

Anggap Ujian Sebagai Teman rapat...

30 Oktober 2019

Mata belum dapat dilelapkan. Akhirnya tangan akur pada situasi... mencapai telefon bimbit dan "menyapa" di blog. Fikiran berkira2 kalau melayan menulis ni mahu nanti terbabas masa tidur. Esok dah la ada event yang perlu dilaksanakan...jadinya
saya set di minda untuk membuat penulisan ringkas sahaja tapi dapat memberi makna yang cukup besar.

Fikiran kembali memikirkan luahan hati seorang sahabat selepas Isyak tadi...perbualan yang agak lama...semoga Allah permudahkan segalanya buat sahabat ini.

Sebelum menamatkan perbualan, sempat juga tadi saya berkongsi satu tips yang sangat mujarab untuk hati memperoleh rasa tenang dan damai di saat "badai" sedang melanda diri.

Tipsnya...pada setiap selepas solat waktu, jangan tinggalkan membaca Surah Al-Insyirah (Alam nasyrah). Selepas selesai wirid dan zikir, letak tapak tangan kanan di dada dan bacalah dengan hati yang khusyuk dan ikhlas...insyaAllah, Allah beri kita rasa damai dan tenang.

Buat pembaca yang singgah di blog...amalkan lah tips ini atau sentiasa lah membaca ayat ini...baca lah juga terjemahannya...kita pasti akan memahami makna tersurat dan tersirat.

Semoga bermanfaat buat semua dan semoga jua Allah berkati setiap amalan kita...jujur lah pada diri, pada orang di sekeling dan pada sesiapa jua...hormati lah norma2 dan peraturan yang ada dalam  kehidupan....hidup lah dengan menyusur arus dan bukan menentang arus...insyaAllah, rahmat dan kasih sayang Allah sentiasa bersama kita.

Anggaplah jua setiap ujian yang datang itu sebagai teman yang sangat rapat dengan kita...bila ia datang tangani lah dengan bijak dan berhemah...senyum lah selalu di saat hati sedang gundah kerana senyuman itu bisa merubah segalanya...360 perubahan juga blh berlaku...makanya senyum lah.

Sekadar bicara lewat malam,
RZH



Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke