Skip to main content

Sikap Cerminan Diri...

Berbicara tentang sikap..sikap itu milik kita dan cerminan peribadi kita. Sikap itu seakan pakaian yang kita pakai...kalau buruk memang akan nampak buruk dan kalau cantik memang akan nampak cantik.

Semua orang seboleh mungkin ingin mempamerkan sikap yang baik, tutur kata yang sopan dan penampilan yang menarik...saya sangat yakin semua akan meletakkan ini sebagai priority dalam hidup.

Tapi mengapa terkadang kita hilang pertimbangan diri sehingga menggadai dan mengorbankan semua itu. Apa punca sebenarnya keadaan ini berlaku?

Ya, kerana emosi dan terlalu mengikut perasaan. Sebagai seorang yang matang, rasional, dan  beriman kita seharusnya perlu bijak dalam mengawal emosi. Untuk apa kita bersaksi dan menyatakan keimanan kita kepada Allah sedangkan soal emosi pun kita telah gagal menguruskannya.

Kita perlu ingat, emosi itu datangnya dari dalam diri kita sendiri...dari hati kita...bila emosi menguasai, kita turut hati dan perasaan kita..kita tunjuk sikap memberontak...kita tutur kata2 yang tidak baik, kita pamerkan api kemarahan...untuk apakah semua itu...hanya sekadar menambah beban dalam diri...kerugian semata2...andai ini keadaannya...tanya diri kita adakah hati kita ni baik?

Bagaimana sebenarnya cara kita mengawal emosi:

1. Muhasabah diri - Kenalpasti apa yang tidak kena dengan diri sehingga Allah menguji begitu dan jangan cepat menuding jari menyalahkan orang lain
2. Pohon keampunan dengan Allah dan mohon diberikan hidayah dan petunjuk
3. Latih diri untuk sentiasa tenang
4. Pilih berdiam dari "meroyan" tak menentu...kononnya kita rasa kita betul, hakikatnya kita sedang menayangkan "kebodohan" dan mempamerkan "buruknya perilaku kita"
5. Istigfar dan doa.

Itu sebaik2 jalannya...serah pada Allah sepenuhnya...yakinlah bahawa Allah tahu bagaimana nak susun nanti...tak perlu kita kononnya menunjukkan " kehebatan" dan "kekuatan" sedangkan hakikatnya kita sebenarnya sedang menunjukkan "kebodohan" dan "buruk laku" kita...ini bukan cara orang yang bermaruah...

RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke