Skip to main content

Biar Kita Lebih Memberi Peluang dan Menghargai...



25 September 2019, Jumaat.

Terkadang hati dan fikiran kita rasa 'penat' melayan sesuatu perkara yang kita rasa boleh memenatkan dan melukakan hati kita.

Makanya kerana itu lah lebih baik kita memilih untuk lebih banyak diam walaupun kita tahu apa yang sedang diperkatakan di depan kita itu adalah sesuatu yang masih boleh dibincang dan dihuraikan. Kalau dengan kita bersuara keadaan menjadi lebih rumit, makanya memilih untuk berdiam diri adalah lebih baik demi menjaga keharmonian sebuah perhubungan dan dalam masa yang sama demi ketenangan hati kita sendiri.

"Senyum dan biarkan saja la"... Biar itu bukan bermaksud kita setuju...tapi diam itu kerana kita lebih menghormati dan mengutamakan keharmonian dalam hubungan...fikiran kita pun tidak kusut dan hati kita pun tidak sakit dan terluka.

Bila hati penuh dengan keegoaan dan tidak "open minded" atas satu-satu perkara, maka ini lah jadinya:

1. Kita tidak ingin mendengar pandangan dan idea orang tapi kita nak orang dengar dgn baik pandangan dan idea kita.

2. Kita tidak menghormati dan meraikan pun pandangan orang sedangkan kita nak pandangan kita dihormati dan diraikan.

3. Kita sesuka hati saje potong percakapan orang yang sedang memberi pandangan sedangkan kita tidak suka kalau percakapan kita dipotong sesuka hati.

4. Kita langsung tidak mengendahkan pandangan orang sedangkan kita nak pandangan kita orang endahkan.

5. Kita menganggap idea kita saja yang bernas dan idea orang semuanya "sampah"

Dengan situasi di atas, agak2nya "hebat sangat" ke kita....kalau hanya perasaan ego yang menguasai diri dan merasakan diri serba tahu...kita sebenarnya tidak ke mana...suatu ketika nanti orang sekeliling tidak menyukai dan tidak akan memberikan perhatian kepada apa yang kita kata. Dalam hidup ni, biarlah kita disokong kerana orang menghormati kita dan bukan kita disokong kerana kuasa yang kita ada.

Hakikatnya, dalam apa jua situasi apa salahnya kita lebih memberi peluang, lebih mendengar, lebih menunjukkan sikap meraikan dan menghargai...dan tidak sewenang-wenangnya memotong idea orang lain hanya kerana merasakan idea orang lain tidak sehebat kita, merasakan hanya kita yang betul, yang tahu segalanya...orang lain semua tak tahu dan tak pandai....

Sebenarnya tidak  hilang  pun "hebat" kita itu, kalau kita lebih menghormati dan menghargai idea orang lain,  malah kita sebenarnya akan lebih disegani dan dihormati...dan yang paling utama Allah akan meningkatkan lagi darjat kita di sisi-Nya...

Sekadar sembang saja,
RZH


Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke