Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Ubi Kayu Sira...


Hokey...jom kita share resepi masak ubi kayu sira. Ubi kayu ni masak apa sajapun mmg sedap. Rasa saya semua orang mesti makan ubi kayu, cuma mungkin memilih cara masakannya. Pelbagai jenis cara masak dapat dibuat dgn ubi kayu ni. Antaranya adalah masak pengat atau bubur, goreng ubi kayu, buat pelbagai kuih dari ubi kayu, poli contohnya...poli ni terkenal di Kelantan...hehe..dan masak sira yang resepinya saya nak share kat entri kali ini.

Sebelum tu, meh kita mengenal dulu serba sedikit ttg ubi kayu ni. Atleast kita tahu latar belakang cket atas apa yg kita suka mkn...kannnn...

Ubi kayu ni atau nama saintifiknya, atau nama botani nya adalah Manihot Esculenta Crantz...aduhai panjang ehhh namanya...atau dlm Bahasa Inggeris dipanggil Cassava atau tapioca..

Ubi kayu ni terkenal sebagai sumber utama karbohidrat dan daunnya boleh dijadikan sayuran...masak lemak, celur cicah budu..mmg sedap. Berkaitan dgn sumber karbohidrat yang tinggi...sbb tu kalau zaman orang2 nenek moyang kita yang tinggal zaman keperintahan Jepun di Tanah Melayu dulu...ubi kayu ini lah yg menjadi makanan ruji...hidup masa tu dlm zaman perang...mmg beras sangat susah untuk diperoleh, maka org2 tua kita dulu2 bertahan dgn ubi kayu ini lah unk sumber karbo menggantikan nasi.

Bahan2 untuk masak sira ni hanya ubi kayu, pandan, air dan gula sahaja...haha itu aje ya benda yang diperlukan untuk buat sira...yang penting ada ubi kayu nya😂

Cara2 masak:

1. Kupas ubi kayu ni..cara kupas ubi kayu ni special cket ya. Tidak ada ubi2 lain yang boleh kupas sebegini kecuali ubi kayu. Mmg sangat mudah sebab kita cuma potong ubi tu ikut saiz2 dalam 2 inci mungkin dan setiapnya kita torihkan sikit pisau kita pada kulit ubi kayu tu, dan tarik kulitnya keluar sebagai kepingan2.

Saya share ubi kayu yang sedang dikupas kulitnya mcm gambar ni.



Haaa..macam gitu lah kepingan2 kulit yang saya maksudkan tu..jadinya jgn berlaku situasi di mana ada org tak tahu cara nak kupas kulit ubi kayu ya...jgn pula nanti dikopek kulitnya mcm kopek kulit mangga atau kulit ubi keledek...aduhhhh demam😮hehe

2. Selesai kopek, potong ubi kayu dlm potongan kecil2 cket sbb kita nak buat sira...kalau nak makan ubi kayu rebus, biar ketulan ubi tu tu besar2 tak mengapa...mungkin dlm dua inci tadi.

3. Cuci ubi dan masuk dlm periuk dan letak air juga daun pandan. Tips merebus ubi kayu supaya ianya nampak putih berkapur dan rasanya gebu dan bukan lembik adalah dgn cara letak air sedikit sahaja, dlm anggaran mungkin satu inci dari paras bawah periuk. Cuma kena jaga2 supaya ubi tidak hangit kerana air ni cpt kering...kalau air dah mcm nak kering tapi ubi belum empuk lagi makanya tambah lah air sedikit lagi...jgn sesekali rebus ubi kayu dgn letakkan air sehingga penuh satu periuk...huhu mmg la masak ubi kayu tu tapi ia jadi tak sedap sbb ia jadi lembik dan tidak gebu berkapur mcm dlm gambar di bawah.


4. Bila ubi dah empuk, masukkan gula. Kalau buat sira, gula mmg kena byk cket...supaya nanti ia akan kelihatan melekat berkilat dgn gula tu apabila gula tu cair..tapi masakan yg ni saya letak cket saja sbb saya nak mkn ala2 ubi kayu rebus tapi ada gula cket...ada juga org letak gula melaka atau ''nise' panggilan org Kelate...hehe..pilih mana2 satu samada gula atau nise...atau kedua2 sekali pun blh..tapi saya saya selalunya kalau masak sira, saya prefer taruk gula sahaja..lebih sedap...itu kalau ikut taste saya la...tetapi kalau saya buat pengat ubi kayu mmg saya akan taruk nise...wajib...hehe

Taraaa...siap dan boleh dihidangkan. Hidang pula dgn kopi o panas..perghhhh lagi terangkat la rasa dia...selamat mencuba ya!


Salam Hormat
RZH

Comments

  1. 💐Assalamualaikum slm sejahtera warga group📢
    💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 mengambil penawar dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit,tetapi rawatan hospital jgn lari,tetap wajib diteruskan,kedua2 rawatan amat bermanfaat.

    Boleh Call @ WhatsAp terus pengasas die,nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2, direct terus senang kn .ni nmbor dia.👉🏼 En Mohd Zuhairi- 0174687570

    2)Dah ramai yg merasa kesan yg positif dengan penawar beliau yg berunsurkan ubatan bahan semulajadi yg selamat diambil,walaupn bahan semulajadi tetapi penawar nya mpunyai kesan yang pantas.
    Sesuai juga untuk penyakit kanser yg sudah merebak disamping rawatan hospital☺👍🏻

    3)Pencipta penawar jus ini dh banyak berdepan dengan pesakit2 kanser,ade ramai yg dh merasa kesan yg baik,yg sembuh selari dgn rawatan doktor,penawar yg amat menyokong penyakit berat dan ringan.

    5) Selain dr penyakit kanser pn blh juga mengambil penawar yg hebat ini sbgai rawatan alternatif yg mnyokong dlm proses penyembuhan sperti penyakit :
    -Denggi &Kencing Tikus
    (Ada testimoni dimana pesakit minum jus dan rawatan doctor ,ada kesan positif dalam 3hari)

    -Batu Karang, Gastrik,sirosis hati dan Gout
    (Jus juga berperanan bg menambahkan zat2 tubuh badan, menguatkan pertahanan badan melawan penyakit, memperlahankn pertumbuhan penyakit
    6) Bagi yang ada sakit KENCING MANIS pon boleh mendapatkan rawatan alternatif ini , termasuk kencing manis seperti *kaki berlubang dan bernanah

    Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni,sy sdri pon guna produk die (penawar jus) dh 3thn.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar sampingan bg penyakit knser yg tepat.disamping itu TIDAK MENGABAIKAN RAWATAN DOKTOR ANDA YA.💪🏼

    Nanti kalau nak ikhtiar dgn penawar beliau, dan sudah mencuba ,blh la join group whatsApp pejuang2 kanser.boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
    ~~~~
    ▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan penawar khusus en. zuhairi ini.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil penawar jus ini sebagai salah satu rawatan alternatif selari dengan rawatan doktor (nk buku nti blh order)
    ~~~~
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dr kanser. penawar jus ini diambil selari dgn rawatan hospital.
    ~~~~
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil penawar jus ni dr kanser tahap 4 sehingga sembuh tanpa meninggalkn jus dan rawatan hospital...
    ~~~~
    ▪Nani Faiza - kanser Usus Tahap 4 dan ketulan kanser 10cm telah merebak ke hati, bersabar dan setia merawat dengan jus herba ini tanpa mudah putus asa..sekarang sudah hampir sembuh sepenuh nye. sel kanser sudah tiada.
    ~~~~
    ▪Pn. Rugayah Jilani -
    Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- sudah sembuh !
    ~~~~
    ▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.
    ~~~~
    Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna penawar jus ini...ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..😉

    7)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
    En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..

    👍🏻In sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

    💐Yg penting ramuan penawar jus semulajadi ini MAMPU DIBELI dan
    In sya Allah mujarab.mudah mudahan aaminn..🤲🏼

    ReplyDelete
  2. NOTE :
    Kebanyakan pesakit2 yg mengambil penawar jus ini tetap meneruskan temujanji doktor masing2....tidak boleh tinggal kan rawatan hospital utk melihat perubahan penyakit mereka...walau bagaimana pun..mereka mengatakan terdapat perbezaan jika membuat rawatan hospital ketika bersama2 mengambil jus ini dan dgn tidak mengambil nya.. jus ini diteruskan oleh mereka apabila kesan nye mereka tidak rasa sakit teruk semasa rawatan hospital dan kekal cergas bertenaga dan menambah selera makan terutama nya semasa rawatan kimo.
    - Ia bukan lah jus rawatan yg memanaskan badan anda. Ia BUKAN HERBA YG MEMANASKAN BADAN dan ia merupakan herba yang amat perlu di miliki oleh setiap pesakit..

    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring


    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke