Lewat petang ini bersantai2 saja rehatkan minda dan simpan tenaga untuk menghadapi rutin kerja normal...kitaran hari kerja minggu ni bermula kembali bermula Isnin hingga Jumaat...mesti refresh segalanya dan recharge segalanya terutama soal mood..soal tenaga, soal semangat..fizikal dan mental...mesti sentiasa bersedia barulah momentum kita sentiasa maintain...wahhhh gitewww😂
Sesambil menunggu masuknya maghrib dalam 7.07 mlm nanti...maghrib awal lo ni...makanya menulis resepi la sat...resepi pun resepi mudah saja...very simple punyer resepi tapi sedapnya mmg first class..hahaha first class untuk taste saya la sebab saya ni penggemar pelbagai pengat...terutamanya pengat pisang, pengat nangka mahupun pengat cempedak...
Bahan2nya:
1. Opkos la cempedak..😊
2. Santan dalam 3 ke 4 cawan
3. Gula melaka (ore kelate sebut nise)
4. Gula putih
5. Secubit garam
6. Sehelai daun pandan disimpul dan diikat.
Cara2:
1. Kupas cempedak dan asingkan dalam satu bekas...kalau nak keluarkan bijinya pun boleh tak mau keluarkan biji pun boleh..biasanya saya lebih suka tak keluarkan...nanti cempedak tu kekal nampak bulatnya...
2. Masukkan cempedak dalam periuk beserta santan, gula putih dan nise tadi juga daun pandan...nise biasanya dlm satu ke dua keping, gula agak2 dgn tahap kemanisan yang dikehendaki ya..biasanya dalam tiga empat sudu saja. Tapi kalau masak pengat ni biar lah manis sikit..memang pesen masak pengat ni kena manis baru la sedap dan kena rasanya..mmg la kita nak jaga kesihatan..tapi bukan kita masak pengat ni hari2...sebulan sekali pun belum tentu..jadi tok sah dok risau sangat la nak menjaga kesihatan time nak makan sekali sekala pengat ni..😄..hilang nikmat sedap yang Allah berikan kalau dok asyik berpantang tak bertempat...memang kita berpantang juga tetapi jangan la terlalu taksub dengan berpantang sehingga kita hilang nikmat kesedapan dalam makanan2 yang ada yang pelbagai ni...
3. Masak pengat ni sekejap aje biarkan ia atas dapur mungkin dlm 10 minit dah okey..bila dah menggelegak tu boleh la dimatikan api. Masa mula2 letak atas dapur tadi, jangan lupa dikacau juga sesekali pengat ni..kalau dibiarkan tanpa dikacau nanti kuahnya berketul2...pengat jadi tak cantik dan boleh potong mood untuk makan nanti..hehehe
Kuah akan nampak cantik mcm gini dan tidak berketul2 |
Taraaaa...maka siaplah pengat kita...boleh dihidangkan panas2...dimakan sejuk selepas disejukkan dalam peti sejuk pun lagi bertambah sedap rasanya...selamat mencuba ya....
Nota:
1. Garam dimasukkan bagi tujuan menambahkan rasa lemak2 pada kuah santan tadi.
2. Cempedak atau nangka ni dia berangin sikit..mungkin kalau ada yang bisa dgn buah ini..akan rasa pening atau mungkin sakit2 badan selepas makan.. standby panadol ya...hehe
3. Pengat ni boleh dicampur dgn sagu..masak asing dulu sagu ni..kemudiannya masa kita nak masak pengat terus masukkan sekali bersama santan dan bahan2 lain tadi. Terkadang kalau saya malas, sagu ni saya tak masak, masuk terus masa masak pengat tu...cumanya kalau guna kaedah ni, sagu ni nanti macam tak sempat masak sepenuhnya..tak jadi jernih sepenuhnya biji2 dia...nanti pengat jadi tak sedap..
Orait semua..selamat mencuba ya...masak dengan hati...insyaAllah masakan kita akan jadi sedap..tips dalam memasak..😄
Salam Hormat
RZH
Comments
Post a Comment