Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Pengat Cempedak


Lewat petang ini bersantai2 saja rehatkan minda dan simpan tenaga untuk menghadapi rutin kerja normal...kitaran hari kerja minggu ni bermula kembali bermula Isnin hingga Jumaat...mesti refresh segalanya dan recharge segalanya terutama soal mood..soal tenaga, soal semangat..fizikal dan mental...mesti sentiasa bersedia barulah momentum kita sentiasa maintain...wahhhh gitewww😂

Sesambil menunggu masuknya maghrib dalam 7.07 mlm nanti...maghrib awal lo ni...makanya menulis resepi la sat...resepi pun resepi mudah saja...very simple punyer resepi tapi sedapnya mmg first class..hahaha first class untuk taste saya la sebab saya ni penggemar pelbagai pengat...terutamanya pengat pisang, pengat nangka mahupun pengat cempedak...

Bahan2nya:

1. Opkos la cempedak..😊
2. Santan dalam 3 ke 4 cawan
3. Gula melaka (ore kelate sebut nise)
4. Gula putih
5. Secubit garam
6. Sehelai daun pandan disimpul dan diikat.

Cara2:

1. Kupas cempedak dan asingkan dalam satu bekas...kalau nak keluarkan bijinya pun boleh tak mau keluarkan biji pun boleh..biasanya saya lebih suka tak keluarkan...nanti cempedak tu kekal nampak bulatnya...

2. Masukkan cempedak dalam periuk beserta santan, gula putih dan nise tadi juga daun pandan...nise biasanya dlm satu ke dua keping, gula agak2 dgn tahap kemanisan yang dikehendaki ya..biasanya dalam tiga empat sudu saja. Tapi kalau masak pengat ni biar lah manis sikit..memang pesen masak pengat ni kena manis baru la sedap dan kena rasanya..mmg la kita nak jaga kesihatan..tapi bukan kita masak pengat ni hari2...sebulan sekali pun belum tentu..jadi tok sah dok risau sangat la nak menjaga kesihatan time nak makan sekali sekala pengat ni..😄..hilang nikmat sedap yang Allah berikan kalau dok asyik berpantang tak bertempat...memang kita berpantang juga tetapi jangan la terlalu taksub dengan berpantang sehingga kita hilang nikmat kesedapan dalam makanan2 yang ada yang pelbagai ni...

3. Masak pengat ni sekejap aje biarkan ia atas dapur mungkin dlm 10 minit dah okey..bila dah menggelegak tu boleh la dimatikan api. Masa mula2 letak atas dapur tadi, jangan lupa dikacau juga sesekali pengat ni..kalau dibiarkan tanpa dikacau nanti kuahnya berketul2...pengat jadi tak cantik dan boleh potong mood untuk makan nanti..hehehe

Kuah akan nampak cantik
mcm gini dan tidak berketul2

Taraaaa...maka siaplah pengat kita...boleh dihidangkan panas2...dimakan sejuk selepas disejukkan dalam peti sejuk pun lagi bertambah sedap rasanya...selamat mencuba ya....

Nota:

1. Garam dimasukkan bagi tujuan menambahkan rasa lemak2 pada kuah santan tadi.

2. Cempedak atau nangka ni dia berangin sikit..mungkin kalau ada yang bisa dgn buah ini..akan rasa pening atau mungkin sakit2 badan selepas makan.. standby panadol ya...hehe

3. Pengat ni boleh dicampur dgn sagu..masak asing dulu sagu ni..kemudiannya masa kita nak masak pengat terus masukkan sekali bersama santan dan bahan2 lain tadi. Terkadang kalau saya malas, sagu ni saya tak masak, masuk terus masa masak pengat tu...cumanya kalau guna kaedah ni, sagu ni nanti macam tak sempat masak sepenuhnya..tak jadi jernih sepenuhnya biji2 dia...nanti pengat  jadi tak sedap..

Orait semua..selamat mencuba ya...masak dengan hati...insyaAllah masakan kita akan jadi sedap..tips dalam memasak..😄


Salam Hormat
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke