Skip to main content

TIPS DI HUJUNG MINGGU...




TIPS DI HUJUNG MINGGU
anggerikdesa

Hujung minggu kembali lagi. Bila hujung minggu ni raih lah sebanyaknya rasa gembira dan bahagia. Recharge diri kita semua dengan getaran positif untuk caj yang banyak ini kita akan simpan bagi tujuan bekalan "kantung diri" untuk minggu berikutnya.

Tips hujung minggu:

. Lapangkan fikiran. Keluarkan semua tenaga negatif. Bersihkan semuanya dengan mencari semaksimum rasa ceria dan bahagia.

. Buat aktiviti personal di rumah seperti memasak, berkebun, mengemas, aktiviti bersama pasangan dan anak2 dan apa jua  aktiviti yang kita suka.

. Senyum, senyum dan terus senyum. Jangan biarkan rasa sedih, kecewa, atau marah mengambil tempat kerana nanti tenaga positif kita akan hilang. Senyuman itu penawar segalanya. Makanya SENYUM.

. Banyakkan membaca kerana membaca boleh menajamkan minda dan mengaktifkan otak menjadikan kita tidak cepat lupa. Membaca juga boleh menjadikan otak kita muda!😀

. Lebihkan amalan dalam meningkatkan hubungan kita dengan Allah. Ya, hari2 biasa itu kita dah buat tapi bila hari minggu ni masa dua hari tu sepenuhnya milik peribadi kita di rumah. Maka kita boleh perbanyakkan lagi masa untuk kita membaca Al-Quran, mendengar ceramah agama di youtube dsbnya lagi.

. Beriadah dan berekreasi. Sekarang ni tengah PKP, makanya kita boleh melakukan senaman ringkas di rumahpun. Semua aktiviti yang mengeluarkan peluh maka boleh kita kira sebagai senaman.

. Muhasabah diri. Jangan skip aktiviti ini pada setiap minggu supaya kita tidak leka dan lalai bahawa dunia ini milik Allah. Apa jua rasa yang Allah hadirkan kepada kita pasti ada hikmah yang tersembunyi. Kita perlu latih diri untuk redha, berlapang dada, dan berdamai dengan setiap rasa itu. Bila kita redha, insyaAllah Allah sedang membungkus hadiah yang lebih baik buat kita. Yakinlah!


Salam Ceria di hujung minggu,
anggerikdesa
RZH
16 Januari 2021


Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...