Skip to main content

Cornflakes Cookies Rangup dan Gebu...




Santai Hujung Minggu

"Berbaking-baking"
anggerikdesa

Hari ni buat Biskut Cornflakes ni. Tak rajin sangat sebenarnya tapi tapi tapi......
Alkisahnya..dah dekat dua bulan beli cornflakes ni...anak2 rupanya tak mau makan sgt unk breakfast pagi...makanya asyik dok menengok tak terusik elok aje dlm kotaknya...hari ni kita transform kepada bentuk yang lebih menarik rasa😅
Jadinya boleh buat kudap2..

Bagi yang berminat untuk cuba biskut mudah dan ringkas ini boleh cuba resepinya seperti berikut ya.

Bahan-bahan:
200 gm butter
Gula halus 3/4 cawan
Telur kuning 1 biji
Tepung gandum 1 dan 3/4 cawan
Tepung jagung 1/4 cawan
Tepung kastard 1/4 cawan
Sedikit Esen vanila
Cornflakes 2 cawan
Satu sudu teh baking powder. Jika guna tepung yang sudah siap berserbuk penaik. Maka tak perlu masukkan lagi baking powder.
Secubit garam

Cara-cara:
1. Kacau dgn spatula saja gula dan butter dlm 5 minit. Tidak perlu sampai kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanila dan garam. Kacau sebati.
3. Cornflakes tadi diramas2 hancur.
4. Campur kesemua cornflakes dan tepung dan ke dlm adunan tadi. Sebatikan dan boleh lah diterap ikut suka masing-masing. Bakar selama 20 minit suhu 170C bergantung kpd oven masing2.

Saya cubit2 buat bentuk bulat saja. Cookies ni sedap dimakan masa minum petang dgn kopi o. Juga boleh dinikmati bila2 masa. Cookies ni semesti pada hari raya saja kita boleh buat dan hidangkan, hari-hari biasa juga boleh dibuat untuk dimakan seisi keluarga. 

Selamat mencuba!

RZH
24 Jan 2021



Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...